close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte







| Organizator:
    
| Categorie:
    Dezvoltare economică și socială
| Problema de fond
    Conform statisticilor, în România, 90% din persoane nu știu să acorde primul ajutor sau nu au fost instruite deloc în metode de prim ajutor. Luând în considerare acest aspect, Asociația Universitară pentru Medicină și Asistență Medicală (AUMAM) a elaborat și implementat programul You Can Be A Hero, menit să instruiască și să învețe cât mai multe persoane tehnici esențiale de prim ajutor și suport vital de bază.

Basic Life Support definește ansamblul de tehnici de prim ajutor cu scopul de a menține semnele vitale ale unei victime în parametrii până la sosirea echipajului de urgență. Fie că discutăm de resuscitarea cardiopulmonară sau folosirea defibrilatorului extern automat (DEA), este foarte important ca toată lumea să cunoască tehnicile și procedurile salvatoare de viață.

Avand in vedere ca in invatamantul primar elevii nu au acces la astfel de informatii, AUMAM a decis sa instruiasca gratuit cat mai multi tineri in metode de prim ajutor. Primul pas a fost instruirea unor instructori interni atat in notiuni de suport vital de baza, trauma si suport avansat si instruirea a peste 800 de tineri in metode de prim ajutor. Cursurile au fost desfasurate in majoritatea centrelor universitare din Bucuresti dar si la mare in statiunea Olimp,in Bulgaria in Krapets, la casele de cultura ale studentilor,la ARCUB dar si la diferite locatii de cult (biserici).

Peste 850 de persoane au accesat gratuit cursul de BLS oferit de AUMAM - urmand ca aceste sa se recertifice gratuit in cadrul Facultatii de Medicina UTM, anual.

Resurse au fost achizitionate fie prin cotizatiile voluntarilor, fie prin sponsorizari iar cei care au facut posibila livrarea atelierelor au fost voluntarii care au instruit la randul lor alti salvatori.


| Scopul proiectului
    Avand in vedere numarul mare de tragedii care puteau fi evitate aplicand simple manevre de prim ajutor (tineri sufocati, persoane care putea fi resuscitate daca se actiona la timp, dezastre naturale, razboiul actual, etc), am decis ca este oportun sa instruim cat mai multa lume in metode de prim ajutor.

Scopul este reprezentat de îmbunătățirea accesului la servicii de prim ajutor și creșterea capacității populației locale de a oferi asistență medicală de bază în caz de urgență dar și nevoia generală de a îmbunătăți accesul la servicii de prim ajutor în comunitata din care facem parte.

Obiectivul initial a fost instruirea a 400 de tineri, gratuit in metode de prim-ajutor. Obiectivul a fost atins, chiar dublat.

Nevoile au fost identificate atat prin intermediul unor sondaje realizate de voluntari in licee dar si in cadrul centrelor universitare din tara prin intermediul asociatiilor studentesti partenere, membre in Uniunea Studentilor din Romania (108 asociatii la nivel national).





| Aria geografica
    10

| Rezumat
    Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Titu Maiorescu

| Date beneficiari direcţi
    Peste 850 de tineri, studenti si adulti.

| Activitati
    1. Planificarea și designul cursului
2. Identificarea instructorilor de prim ajutor
3. Identificarea beneficiarilor și promovarea cursului
4. Organizarea și furnizarea de echipamente de prim ajutor
5. Evaluarea și îmbunătățirea cursului

Mod de desfasurare: in-house sau la locatia beneficiarului


| Rezultatele proiectului
    In cadrul proiectului se implica in mod direct un numar de 17 voluntari, avand rolul de a livra informatia in ceea ce priveste primul ajutor. Cei 17 traineri organizeaza atelierele de prim ajutor, instruiesc participantii prin exercitii practice cu ajutorul manechinelor si le ofera explicatii atat printr-un limbaj de specialitate, cat si printr-un limbaj laic.

| Bugetul
    Voluntarii AUMAM sunt inima organizatiei. Ei sunt cei care se implica, organizeaza si coordoneaza toate proiectele asociatiei sub atenta coordonare a consiliului director.

Comunitatea este una unita, cu diverse proiecte menite sa pastreze acest spirit (plecari la mare, teambuildings, sedinte periodice, activitati de motivare) LEI


| Parteneri
    Bucuresti

| Despre organizator
    

| Website proiect
    Avand in vedere ca proiectul este unul foarte practic, suntem bucurosi sa afirmam ca nu am intampinat un astfel de obstacol. Coordonatorii de voluntari ai asociatiei fac o treaba minunata in gestionarea resursei umane.



Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->