close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



EDUboost - Podcast de mediu



| Organizator:
    ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE DIGITALĂ BIGGER PICTURE
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Am pornit de la ideea că alfabetizarea moral-civică a copiilor noștri începe de la noi, adulții. În condițiile în care subiectul „educație civică și de mediu” este prea didactic și adesea neglijat la școalș, de ce să nu le oferim acestor „digital natives” o platformă intuitivă, ușor de accesat pe care să gșsească informațiile de care au nevoie? Este un conținut valoros, gratuit, care vine nu doar în întâmpinarea noii generații, dar și în responsabilizarea acesteia. EDUboost aduce în case și în școli materiale conexe multimedia și nonformale. Lecțiile vin și pleacă, poveștile bune râmn în suflet. Totodata, Ministerul Educației a propus Săptămâna Verde în școlile din toată țara, așadar materialele vin și în sprijinul cadrelor didactice. În plus, resursele sunt adapatate și LSR pentru copiii cu deficiență de auz - omologare M. Educației.

| Scopul proiectului
    Scop: Conștientizare și advocacy în ceea ce privește importanța sustenabilității și impactul acțiunilor umane asupra mediului înconjurator prin intermediul unor podcast-uri scrise de cercetători, jurnaliști, scriitori. Obiective: Optimizarea procesului de incluziune socială a copiilor cu deficiență de auz prin conținuturi adaptate, pornind de la idei-ancoră despre protejarea mediului înconjurător, Dezvoltarea capacității de receptare a textului scris și a textului oral cu ajutorul unor povești cu teme legate de sustenabilitate.


EDUboost - Podcast de mediu EDUboost - Podcast de mediu EDUboost - Podcast de mediu

| Aria geografica
    Național

| Rezumat
    EDUboost - podcast de mediu este un proiect original #aFostOdata  care reușește să răspundă unei mari nevoi identificate în piața educațională – lipsa de resurse valoroase pentru educație socială/civică/de mediu.

Prin Eduboost transformăm termeni și concepte abstracte legate de sustenabilitate în experiențe de viață și dezvoltăm capacitatatea tinerilor și copiilor de a opera cu ele. Scopul nostru este dezvoltarea unei atitudini pozitive referitoare la valorile promovate de fiecare podcast în parte, dar și promovarea unui mod de invatare modern, diferit de cel clasic, cresterea nivelului de educație non-formală, prin discurs de tip podcast cu care tinerii sunt familiarizați (ușor de ascultat oricând, în orice colț al țării de pe telefon sau de pe tabletă).

Eduboost (podcast cu teme legate de mediu și sustenabilitate) are 20 de episoade și este unul dintre puținele proiecte educaționale din România tradus și în limba semnelor române pentru copiii cu deficiență de auz (slog) cu acest gen de conținut.  Conținutul este disponibil pe afostodata.ro, iTunes, Spotify și Youtube, gratuit.
Fiecare podcast are atașată o fișă de lucru și un quiz interactiv - https://afostodata.ro/eduboost-podcast-de-buna-crestere/.
Textele sunt scrise de jurnaliști, cercetători, biologi, scriitori, cadre didactice și sunt interpretate pe voci și ilustrate sonor.

Conceptul este construit pe 2 direcții – online și offline. Pornind de la texte, echipa de povestitori #aFostOdata a organizat mai multe caravane școlare offline în București și împrejurimi, astfel încât elevii să poată învăța și prin joc.

Online presupune conceperea de conținut original de tip podcast (audio) sau slog (limba semnelor române) + fișă de lucru + quiz interactiv - disponibile la nivel național.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți: Copii și tineri cu vârste cuprinse între 7 - 14 ani, cu/ fără deficiență de auz, care au participat la atelierele EDUboost în București și împrejurimi - aproximativ 1500 elevi (50 de întâlniri/30 elevi/clasă. De asemenea, am organizat și 6 întâlniri online cu elevi din țară, beneficiari direcți: 180. Total: 1680 beneficiari direcți.

| Activitati
    În primul rând, am stabilit temele și autorii textelor. Printre teme amintim: Pădurile Urbane, Reconectarea cu natura, Poluarea apei cu plastic, Reciclarea, Transportul alternativ, Ce înseamna un oraș verde, Ce înseamnă încălzirea globală? Ce este sustenabilitatea? De ce e bine să colectezi separat deșeurile? Ce înseamnă să reciclezi?. Am ales drept autori cercetatori, biologi, geografi, scriitori și jurnaliști care scriu despre mediu, astfel încat informațiile să fie relevante și corecte. După ce au fost scrise poveștile originale, a avut loc înregistrarea și masterizarea lor în studio profesionist, interpretarea pe voci și ilustrarea lor sonoră. Am continuat cu adaptarea și filmarea poveștilor în limba semnelor române alături de un interpret autorizat. Echipa a realizat apoi fișe de lucru și quiz-uri pe baza textelor, astfel încât copiii să își poată verifica ideile-ancoră. Nu în ultimul rând, am organizat mai multe caravane în școli, în care echipa de povestitori le-a dus copiilor kit-uri educaționale (kit de plantare, recipiente de colectare selectivă etc.) și împreună au realizat activități educaționale non-formale. De asemenea, o activitate importantă a fost cea de comunicare folosindu-ne de canalele proprii de promovare (social media), newsletter în școlile speciale și de masă, comunicat de presă. Evaluarea și urmărirea impactului asupra comunității au avut loc pe toată durata proiectului.

| Rezultatele proiectului
    20 podcasturi cu teme legate de mediu și sustenabilitate, 56 ateliere online și offline la școlile din învățământul de masă și special din București și împrejurimi, peste 1500 kit-uri educaționale, 20 quiz-uri interactive și fișe de lucru, 20 sloguri în limba semnelor române, 20 ilustrații, secțiune specială pe site, 2 comunicate de presă cu apariții radio, tv, online. În urma acestor acțiuni, am putut observa îndeplinirea unor indicatori calitativi și cantitativi. În primul rând, am observat schimbarea pozitivă a elevilor pe care i-am intâlnit la ateliere, entuziasmul cu care au participat activ la întâlniri, dorința de a prelungi întâlnirile. De asemenea, am primit, inclusiv în scris, numeroase aprecieri din partea cadrelor didactice și părinților (multe dintre ele sunt publice pe contul nostru de Facebook, dar și în mesaje particulare). De asemenea, am monitorizat permanent traficul pe site și am observat că peste 40% dintre cei care accesează măcar o dată podcast-urile EDUboost se întorc, iar rata de ascultare este de peste 78%. Nu în ultimul rând, primim constant cereri din partea părinților și cadrelor didactice cu rugămintea de a veni și în școala copiilor lor.

| Bugetul
    120000 LEI

| Parteneri
    Nestle, Primăria Municipiului București, Raiffeisen Bank

| Despre organizator
    Suntem Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture și iubim educația non-formală. Misiunea noastră este să producem conținut de calitate într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea pentru toți copiii, cu sau fără deficiență de auz.

Din 2018 construim un concept unic în România în format audio, dar și în limba semnelor române cu povești, basme, povestiri, fișe de lucru și quiz-uri interactive care pot fi accesate GRATUIT ca stream sau download.


| Website proiect
    https://afostodata.ro/eduboost-podcast-de-buna-crestere/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes