close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Let’s Rock(et)!



| Organizator:
    Asociația The Da Vinci System
| Sectiune:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Trebuie să fim sinceri și să admitem că în societatea românească, cele mai bine plătite domenii ale secolului tehnologiei își închid pentru vecie porțile pentru grupuri largi de tineri la fragedă vârstă de 14 ani când susțin Evaluarea Națională. Ar fi foarte romantic și naiv să acceptăm că așa mulți tineri pur și simplu nu se pricep la STEM și își vor găsi valoarea devenind artiștii, experții sociali sau psihologii zilei de mâine - și ar fi superb dacă ar fi adevărat. Dar nu este, adevărul este crud. În general, prea mulți tineri nici măcar nu au vreodată o oportunitate reală să iubească științele deoarece învățământul școlar e prea abstract pentru ei și dacă cumva rămân în urmă, rămân cu convingerea că nu ar fi făcut față acelui domeniu niciodată, fără să considere măcar dacă le-ar fi plăcut sau nu.
Noi am urmărit prin Let’s Rock(et) să punem bazele unei schimbări în această direcție, țintind specific elevi cu probleme la Evaluarea Națională și elevi care studiază la profile de liceu de științe sociale pentru a le arăta cât de ușor pot fi capabili într-un domeniu științific construind o rachetă funcțională improvizată.
Echipa Let's Rock(et) a început prin analizarea datelor și a statisticilor referitoare la performanța elevilor la Evaluarea Națională, opțiunile lor de carieră și interesul pentru domeniul STEM. Apoi, s-a consultat comunitatea, inclusiv profesori, părinți, elevi și profesioniști din domeniul STEM. Aceste discuții au ajutat echipa să înțeleagă mai bine problemele și nevoile existente și să identifice modalități eficiente de abordare a acestora. Astfel, au fost dezvoltate strategii pentru a atrage și a susține interesul tinerilor pentru domeniul STEM prin intermediul proiectului Let's Rock(et) care le oferă oportunități captivante de explorare a științei


| Scopul proiectului
    Misiunea Let’s Rock(et a fost să lansăm pasiunea pentru STEM în rândul tinerilor, propulsand șansele acestora în viață pentru a îi transforma în viitori inovatori!
Ce am urmărit?
(1) Să dezvoltăm o propunere de experiment de fizică-chimie ușor replicabilă acasă de către tineri, cu potențial mediatic astfel încât să schimbăm atitudinile cu privire la științăîn rândul a cel puțin 2000 persoane;
(2) Să compunem 12 kituri cu toate resursele necesare realizării unei mini-lansări de rachetă;
(3) Să dezvoltăm competențe științifice în rândul a 60 de tineri, preponderent elevi la științe sociale;


Let’s Rock(et)! Let’s Rock(et)! Let’s Rock(et)!

| Aria geografica
    Municipiul Turda, județul Cluj.


| Rezumat
    Let’s Rock(et) redefinește educația STEM, inspirând tinerii prin ateliere interactive și o platformă online. 60 de tineri din Comunitatea Urbană Arieș și-au descoperit pasiunea pentru chimie și fizică construind rachete, devenind creatori de experiențe științifice. Impactul? Peste 2000 de persoane informate și o comunitate inspirată să creadă în potențialul fiecărui copil. Let’s Rock(et) a spulberat mitul că "inteligența este înnăscută", demonstrând că știința este accesibilă și pentru toți.


| Date beneficiari direcţi
    Proiectul Let's Rock(et) a fost realizat pentru tinerii din Comunitatea Urbană Arieș, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, din zona Turda și împrejurimi. Ne-am concentrat pe această categorie de vârstă pentru a captiva interesul în STEM și a oferi oportunități de învățare practică. Mulți dintre beneficiari provin din medii socio-economice diverse, iar inițiativa a avut scopul de a le oferi un mediu incluziv și accesibil pentru a explora și a se angaja în domeniul științei și tehnologiei. Am urmărit să îi inspirăm și să le oferim abilități utile atât în contextul academic, cât și în cel profesional, contribuind astfel la dezvoltarea personală și profesională a acestora.


| Activitati
    Am dezvoltat activitățile proiectului etapizat pentru atingerea acestor obiective, în modul următor:
Mai - August: Dezvoltarea rachetei: Am cercetat pentru a descoperi idei de experimente care să se potrivească conceptual. Am selectat experimente care să abordeze reacțiile termice deoarece aceste concepte științifice erau intuitive. Am decis să dezvoltăm mici rachete și deoarece ideea de rachetă a generat foarte mult entuziasm în rândul elevilor consultați, acoperind bine și efectul reacțiilor termice asupra fosforului într-un mediu conductiv de temperatură format din aluminiu.
August - Octombrie: Ateliere de lansare rachete: Școli din Turda ne-au găzduit pentru a realiza atelierul cu 60 de tineri. Atelierul a fost realizat de 2 voluntari, o elevă de liceu și un proaspăt absolvent, pregătiți pas cu pas de un lucrător de tineret din organizație pentru a ști să susțină o sesiune de educație non-formală. Am realizat energizere să detensionăm atmosfera, am făcut o instruire privind siguranța participanților și le-am oferit materiale cu linkul către platformă și kit-urile pentru a lucra pe echipe de 5 persoane la lansarea unei rachete. Am lăsat tinerii să lucreze autonom și apoi, în debriefing, am descoperit împreună conceptele de știință care au stat în spatele rachetelor. În faza de debriefing am discutat cu aceștia și despre ce înseamnă știința mai pe larg, cum și în domeniile umaniste pentru a avansa e bine să stăpânești matematică (statistică) și alte noțiuni din științe exacte.
Campania: După succesul în școli, am popularizat platforma, prin intermediul social media și prin conturile participanților care au filmat lansarea în rândul a 2000 de persoane în mediul online, arătând că oricine, din orice mediu, poate să experimenteze cum e să fii un om de știință.


| Rezultatele proiectului
    Pe termen scurt, proiectul nostru a adus schimbări semnificative în comunitatea noastră. 60 de tineri și-au crescut încrederea în ei înșiși și interesul pentru domeniul științelor, fiind mai deschiși să învețe noțiuni de știință și să abordeze experimente metodic și autonom. Aceștia au devenit mai implicați în procesul educațional și au promovat experiența noastră pe rețelele de socializare, ajungând să atingă peste 2000 de persoane din comunitate. Școlile partenere au acces la platforma noastră și pot implementa experimentele în cadrul propriilor lor activități educaționale, având la dispoziție instrucțiuni clare și pretestate.

Pe termen mediu, considerăm că proiectul nostru a fost un experiment reușit. Având o metodologie bine definită și o echipă de voluntari pregătiți să dezvolte alte activități, suntem pregătiți să replicăm această experiență cu costuri reduse în rândul altor tineri din comunitate. Kiturile noastre vor fi profesionalizate, iar campania online desfășurată va continua să combată atitudinile negative legate de domeniul STEM.

Pe termen lung, cei 60 de tineri implicați și alți câțiva mii care urmăresc și replică experimentele vor beneficia de o implicare școlară crescută și vor fi mai predispuși să exploreze cariere în domeniul științific. Experiența educativă memorabilă oferită de proiect le va dezvolta curajul și deschiderea spre soluții în fața dificultăților. Ne așteptăm ca acești tineri să fie influențați pozitiv pe termen lung de această experiență și să își construiască viitorul cu mai multă încredere și determinare.


| Despre organizator
    Asociația The Da Vinci System este o organizație de tineret din Turda, derulând activitâți în Turda, Câmpia Turzii și alte 18 sate din împrejurimi, cu scopul de a transforma educația în aventură pentru copii, în special cei cu oportunități reduse. Organizația noastră este condusă de elevi și tineri studenți, lucrăm împreună pentru a construi în aceste zone tot ce ne-ar fi făcut educațional viața noastră mai bună când eram mici.


| Website proiect
    https://www.thedavincisystem.ro/hai-racheta/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->