Participanti & Proiecte
Muzeul Propagandei Comuniste
|
Organizator: Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică |
|
Sectiune: Tineri de bine |
În ciuda trecerii a decenii de la căderea regimului comunist, se observă o tendință îngrijorătoare de resuscitare a ideologiilor autoritare și extremiste, uneori sub masca unui nou naționalism sau conservatorism. Tinerii, lipsiți de contextul adecvat și de o educație istorică profundă, pot deveni vulnerabili la mesaje care romantizează trecutul comunist sau care promovează idei pseudofasciste, fără a înțelege pe deplin consecințele acestor ideologii asupra libertății individuale și a societății în ansamblul său.
Nefiind fundamentate pe o experiență directă, atitudinile tinerilor față de regimul comunist sunt rezultatul unui proces de socializare, mai mult sau mai puțin bazat pe informații concrete și corecte, precum și pe păreri personale ale celor din jur. Conform unui studiu realizat în 2012 (care a avut ca respondenți 6.000 de elevi de la 86 de școli), jumătate din respondenți cred că părinții lor ar afirma că perioada actuală este mai rea sau mult mai rea decât perioada comunistă. Aceste rezultate sunt cel puțin îngrijorătoare într-o țară care urmărește adoptarea pe deplin a democrației și într-o societate în care valorile fundamentale ar trebui să se bazeze pe diversitate, incluziune, toleranță și libertate, ci nu pe nostalgie pentru istoria înfiorătoare a țării.
Deși au trecut câțiva ani de la realizarea studiului, din păcate, nu putem afirma că multe s-au schimbat de atunci în contextul social. Tinerii în care avem speranța că într-o bună zi vor fi cei care vor schimba lumea, trăiesc înconjurați de părere de rău pentru o istorie tragică a unei națiuni întregi. Astfel, proiectul nostru a pornit de la o problemă actuală, atât în zona de acțiune, cât și în întreaga țară.
| Scopul proiectului
Misiunea noastră a fost să formăm o generație pregătită să-și modeleze convingerile personale pe baza unor realități istorice și fapte verificate.
O1: Constituirea a 20 de exponate care să ilustreze modalitățile prin care se utilizau ilustrații, afișe, diverse texte și discursuri, reprezentații publice, pentru manipularea populației.
O2: Creșterea cu 60% nivelul de cunoștințe al elevilor cu privire la comunism, folosind arta.
O3: Consolidarea unui muzeu mobil ca unealtă de educație prin culturăl, la care 1.500 elevi să fi fost spectatori chiar în instituția de învățământ de proveniență.
| Aria geografica
Municipiul Turda, Comuna Viișoara, Comuna Tritenii de Jos, Satul Boian și Satul Bolduț și întreaga Comunitate Urbană Arieș (CUA)
| Rezumat
Muzeul Propagandei Comuniste a redefinit educația culturală, revoluționând modul în care tineretul se conectează la moștenirea sa - a transformat învățarea într-o experiență interactivă și a transpus elemente de propagandă (afișe, grafică, mesaje) într-un context modern. A adus în prim-plan imaginația civică, împuternicind peste 1.500 de copii și tineri, predominant din rural, nu doar să învețe despre trecut, ci să îl și critice, să-l analizeze și să-și imagineze viitorul.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiarii direcți principali vizați de proiect au fost peste 1.500 de tineri din școlile (urban: Turda și alte 4 sate din zonă, cu vârste între 10 și 19 ani, care au luat parte la expoziția Muzeului Propagandei Comuniste, fie în școala lor, fie la expoziția de la festival sau Muzeu. Beneficiarii indirecți au inclus aprox. 2.000 de locuitori din comunitățile învecinate care au fost expuși la mesajele și informațiile proiectului. De asemenea, alte mii de persoane au avut acces la conținutul educațional al proiectului prin intermediul rețelelor de socializare, comunicatelor de presă și vizitatorilor unici pe site. În plus, grupurile sociale ale tinerilor au fost sensibilizate și motivate să participe activ în procesul de cunoaștere, contribuind astfel la formarea unei societăți mai informate.
| Activitati
(1) Dezvoltarea Exponatelor: Într-o primă etapă, am făcut apel către cetățenii care mai au în posesie obiecte sau înscrieri provenind din acea perioadă. Alături de Muzeul de Istorie Turda, am constituit exponatele acestora pentru a reprezenta cât mai bine societatea și modalitățile de opresiune ale vremii. Exponatele au fost organizate în așa fel încât să reconstituie bucăți din viața de zi cu zi a unui individ (de exemplu, o zonă destinată conținutului din presa vremii). Prin intermediul expoziției am creat o paralelă între valorile vremii respective și ceea ce înseamnă astăzi societatea românească, bazată pe drepturile fundamentale ale omului.
(2) Caravana Mobilă a Propagandei Comuniste: Muzeul mobil din Caravană a constituit punctul culminant al proiectului nostru. În școli și licee din rural și urban, timp de câteva ore, s-a creat un spațiu cultural special destinat expoziției, centru al cunoașterii. Organizat ca o inițiativă cultural-educativă, a adus la lumină viața sub regimul comunist prin bunuri culturale, stimulând înțelegerea și aprecierea diversității și a libertății individuale urban, dar și în rural.. Elevii au trasat paralele între constrângerile epocii și drepturile omului de astăzi, promovând incluziunea și valorile democratice.
(3) Expoziția Propagandei Comuniste: Expoziția Propagandei Comuniste din Parcul Municipal a atras peste 5.000 de vizitatori, oferind o experiență unică. Cu o varietate de exponate, inclusiv postere de propagandă, capturi din ziare și obiecte datând încă din acea perioadă, vizitatorii au fost transportați înapoi în timp, explorând influența propagandei comuniste asupra vieții de zi cu zi. Această expoziție a fost nu doar un eveniment cultural, ci și un punct de reflecție asupra istoriei.
| Rezultatele proiectului
Pe termen scurt, Muzeul Propagandei Comuniste a pus bazele pentru educarea unei generații de peste 1.500 de elevi conștienți de trecutul lor, marcând inaugurarea unui concept inovativ în Comunitatea Urbană Arieș: un muzeu mobil care aduce cultura și istoria direct la ușa tinerilor.
Pe termen mediu, tinerilor participanți ai proiectului le va crește interesul în ceea ce înseamnă atât acumularea de cunoștințe în domeniul istoriei, dar și în alte domenii conexe. În cadrul orelor de la școală și a activităților desfășurate, vor prezenta mai mult interes și vor dori să afle cât mai multe informații utile lor. Cu pași mărunți dar siguri, aceștia vor înțelege și vor adopta, atât la nivel personal cât și la nivel profesional valorile pozitive necesare bunului mers al societății, prezentate în cadrul expoziției. Într-un context mai larg, proiectul va servi drept catalizator pentru inițiative culturale în zonele rurale, consolidând o rețea de parteneriate între instituții educative, care să susțină și să promoveze accesul la cultură. Astfel, se va crea un model de succes ce poate fi replicat, extinzând impactul cultural și educațional al proiectului dincolo de granițele Comunității Urbane Arieș.
Pe termen lung, proiectul va conduce la formarea unei generații informate și va construi vectori de schimbare pentru comunitățile de proveniență. O parte din aceștia vor dori chiar să implementeze, la rândul lor, alte inițiative similare, pentru a oferi și altor tineri oportunitatea și sprijinul necesar pentru a depăși contextul social și cultural nefavorabil în care se află. Pe lângă impactul social și cultural, patrimoniul material acumulat în cadrul proiectului va avea o valoare durabilă, fiind integrat în colecția permanentă a Muzeului de Istorie Turda.
| Despre organizator
Misiunea noastră este simplă și se reduce la două cuvinte: Creștem Eroi! Cine sunt acești eroi? Sunt profesorii care transformă elevii de azi în cetățenii responsabili de mâine, sunt tinerii care luptă să devină cea mai bună versiune a lor, sunt antreprenorii și afaceriștii care creează economia locală, sunt voluntarii dedicați care fac zilnic lumea un loc mai bun, sunt membrii comunității care înfruntă nedreptățile și asigură o lume mai justă pentru toată lumea #FiecareContribuieCuCePoate.
| Website proiect
https://www.mpc.amosed.ro/