close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Speak Up!



| Organizator:
    Asociația Civic Arieș
| Sectiune:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Într-o lume atât de plină de informații, de unde știm care dintre ele sunt adevărate și care nu? Care sunt relevante pentru noi și care ne fac să ne pierdem timpul? Cum putem argumenta ceea ce credem noi când suntem deja inundați de atâtea păreri și opinii din atâtea părți?

Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care ni le-am pus, și la care ne-a fost extrem de greu să găsim răspuns, în momentul conceperii ideii de proiect. Succint, proiectul Speak Up a luat naștere din identificarea următoarelor probleme specifice zonei noastre, Comunitatea Urbană Arieș, la nivelul liceenilor:
(A) Sănătate Mintală: Tinerii nu știu ce să creadă și ce nu, când să pună întrebări și când nu. Prin formarea competențelor de gândire critică, aceștia au învățat să analizeze informațiile cu atenție și să identifice erorile logice sau manipularea în discursurile online sau în informațiile cu care se confruntă zilnic.
(B) Comunicare, argumentare, analiză: Chiar dacă își doresc să își exprime opiniile, nu știu cum s-o facă. Prin aceste abilități, tinerii și-au putut exprima mai eficient ideile și opiniile, ceea ce i-a făcut mai sociabili și mai deschiși în interacțiunile lor cu ceilalți. Dezvoltarea abilităților de argumentare le-a oferit tinerilor încredere în propria lor voce și în capacitatea lor de a susține și de a apăra convingerile lor în mod logic și persuasiv.
(C) Comunitate: Comunitatea trebuie informată de importanța ascultării vocii tinerilor, și nu numai. Prin informarea și implicarea activă a peste 1000 de persoane din comunitate, tinerii au devenit promotorii schimbării în ceea ce privește sănătatea mintală și cultura acesteia. Ei și-au folosit vocea pentru a sensibiliza comunitatea și au încurajat responsabilizarea fiecărui individ în combaterea dezinformării și manipulării.


| Scopul proiectului
    Speak Up! a avut scopul de a oferi tinerilor din zona Arieș șansa de a învăța să fie mai convingători și să gândească mai critic. Pentru a ne îndeplini scopul, am setat aceste obiective:
1: 20 de tineri din zona Arieș să-și dezvolte competențe de gândire critică și argumentare.
2: 20 de tineri din zona Arieș să dobândească competențe de public speaking, contribuind la dezvoltarea abilităților lor de comunicare.
3: 1000 de oameni din comunitatea online să fie informați despre, gândirea critică și implicarea civică, promovând astfel o cultură de deschidere și sensibilizare cu privire la acesta.


Speak Up! Speak Up! Speak Up!

| Aria geografica
    Turda, Județul Cluj

| Rezumat
    Tinerii nu știu să se exprime corect și coerent, sau să își susțină opiniile și argumentele în mod eficient, motiv pentru care, Speak Up! a avut ca scop principal creșterea gradului de gândire critică a 20 de tineri din zona Arieș, prin dezvoltarea de competențe de argumentare și dezbatere în rândul acestora, prin intermediul unor ateliere interactive și a unui cantonament intensiv de dezbateri tematice.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai proiectului au fost 20 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani din Comunitatea Urbană Arieș (preponderent din localitățile Turda, Câmpia Turzii, Comuna Călărași și Comuna Mihai-Viteazu).

Cei 20 de tineri care au participat la trainingurile Speak Up! au putut alege dintr-un set de subiecte, cel care li se pare cel mai interesant de discutat. Aceștia au participat la un atelier de Public Speaking și Argumentare, precum și la un atelier de Dezbateri, în cadrul cărora au acumulat cunoștințe și abilități practice din aceste domenii direct de la experți în domeniu. După finalizarea acestei etape, aceștia au participat la un mic cantonament de dezbateri, în cadrul căruia au avut ocazia de a și experimenta și practica aceste noi cunoștințe și abilități.


| Activitati
    Activitățile din cadrul proiectului au fost concepute în așa fel încât să ne asigurăm că abordează clar și targetat obiectivele setate la începutul acestuia. Etapele prin care am trecut au fost următoarele:
Prima etapă a fost dedicată pregătirii și adaptării unui curs de dezbateri la nevoile specifice ale tinerilor din Comunitatea Urbană Arieș, cu accent pe sănătatea mintală. Am creat materiale didactice adaptate, precum un Ghid de Public Speaking și Argumentare și un Ghid de Dezbateri care au devenit unelte valoroase pentru formarea competențelor de gândire critică.
A doua etapă a fost dedicată mini cantonamentului de dezbateri, prin care am pus în aplicare obiectivul de competențe de public speaking și gândire critică. Pentru a crea o atmosferă cât mai plăcută și prietenoasă, am utilizat tehnici de educație non și informală, ceea ce a ajutat tinerii să își îmbunătățească abilitățile de comunicare. Am reușit prin această activitate să transformăm acești tineri în comunicatori competenți, capabili să susțină argumente solide și să le prezinte în fața oricui cu încredere.
Ultima etapă a vizat creșterea conștientizării comunității online. În această fază finală, am implicat tinerii în crearea și distribuirea de conținut digital informativ. Am reușit să ajungem la peste 1000 de persoane în mediul online, prin intermediul acestei campanii. Campania a avut un rol foarte important în cadrul proiectului, deoarece ne-a ajutat să ajungem la un public mai larg, astfel contribuind la dezvoltarea culturii comunității. Această campanie a fost realizată chiar de către tinerii participanți, care au format echipe, și-au exprimat ideile și au creat postări de social media cu informațiile primite în cadrul taberei, care mai apoi au fost distribuite pe pagina asociației.


| Rezultatele proiectului
    Ne-am concentrat pe măsurarea rezultatelor pe trei planuri, pentru a ne asigura că proiectul nostru are impactul la care ne așteptam la începutul acestuia, în următorul mod:

(A) Pe termen scurt - în timpul derulării proiectului, tinerii participanți au fost implicați direct în activități de dezvoltare personală, timp în care au dobândit abilități foarte utile, nu doar în viața personală, cât și în cea profesională, cum ar fi gândirea critică și comunicarea. Informațiile la care aceștia au avut acces complet gratuit.

(B) Pe termen mediu - imediat după finalizarea proiectului, schimbările preconizate la început au început să fie vizibile, tinerii participanți au început să aplice cunoștințele și competențele dobândite în viața de zi cu zi. Au devenit și mai implicați civic, participând la alte proiecte organizate de organizația noastră, inclusiv pe alte domenii. Tinerii au devenit mai activi civic, implicându-se în diverse inițiative comunitare și utilizând platformele sociale pentru a împărtăși informații verificate și a promova dialogul bazat pe fapte.

(C) Pe termen lung - la un an după finalizarea proiectului, ne așteptăm să avem un impact consolidat al proiectului. Ne așteptăm să existe și mai multe proiecte asemănătoare acestuia în comunitate, care să promoveze cultura dialogului și a gândirii critice.


| Despre organizator
    Asociația Civic Arieș contribuie activ la dezvoltarea infrastructurii organizatorice și civice a Comunității Urbane Arieș prin întâlniri comunitare cu celelalte ONG-uri din zonă și relaționarea cu Instituții Publice pentru a crește accesibilitatea ONG-urilor în spațiile deținute de acestea, dar și prin diferite proiecte pe care le organizează.


| Website proiect
    https://www.civicaries.ro/fii-un-debater-mai-bun/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->