Participanti & Proiecte
REZOLVAT
|
Organizator: Fundatia9 |
|
Sectiune: Educație și Învățământ |
După 35 de ani de reforme ratate în educație, cu profesori copleșiți de birocrație, o resursă umană îmbătrânită și slab sprijinită instituțional și o realitate socială în care 40% dintre elevi trăiesc în sărăcie, era nevoie de o abordare inovatoare axată pe soluții care să genereze proiecte noi și să le ofere oamenilor din domeniul educației speranță. Narativa generală în presa mainstream evidențiază problemele, arhicunoscute de altfel, fără a documenta și posibile soluții. REZOLVAT a apărut tocmai pentru a schimba această perspectivă.
Am decis să căutăm oamenii care știu cum se face, ba chiar au făcut și au avut rezultate, oameni de la noi și din lume. Așa am pornit REZOLVAT, cu un podcast, reportaje și analize, puse și într-un ziar pe hârtie, care să aducă sub reflectoare politicile bazate pe cercetări riguroase și pilotare.
| Scopul proiectului
Ne-am propus să devenim o platformă de amplificare și schimb de experiențe între cei care au soluții și cei care întâmpină probleme în educație.
Obiective
să identificăm modele de bună practică la nivel național și internațional, să le explicăm și să le facem accesibile online;
să creăm o rețea de experți și profesori cu experiență cu interes pe soluții;
să contribuim la o schimbare de mentalitate spre soluții alternative în educație;
să generăm schimbare în școli, prin încurajarea profesorilor și decidenților să adopte soluții prezentate de REZOLVAT în kituri cu pași concreți de implementare.



| Acoperire
Cele 42 de județe
| Rezumat
REZOLVAT este primul proiect de jurnalism de soluții în educație în România, cu o documentare riguroasă, bazată pe dovezi. Jurnalismul de soluții nu este activism, nu eroizează oameni sau ONG-uri și nici nu prezintă o soluție ca fiind soluția la orice. Prezintă fapte, cercetări și variante care și-au demonstrat eficiența.
Am adăugat alte două întrebări după cele șase care răspund la orice material jurnalistic (cine?, ce?, cum?, unde?, când?, de ce?): și acum ce se poate face și cum?
Primele mari teme abordate au fost abandonul școlar și literația. Am selectat inițiativele care au venit cu un răspuns la provocările școlii românești și le-am prezentat soluțiile, dar și limitările, în articole explicative și aprofundate pe Școala9.ro. Am prezentat în podcastul REZOLVAT (Youtube, Spotify), dar și pe Facebook, Instagram și TikTok, rezolvări la probleme punctuale din educație, implementate deja la firul ierbii la nivel local și național.
REZOLVAT în 2024: 7 podcasturi video și audio, un reportaj video și 32 de articole.
În prezent, auzim des „voi sunteți cei care vorbiți de soluții”, semn că mesajul începe să se contureze în percepția comunității, iar asta se vede și în cifre.
Pe platformele digitale, proiectul a avut peste 1.000 de vizualizări pe YouTube și 140 de stream-uri pe Spotify (36 de ore). Pe Facebook, postările au ajuns la aproximativ 200.000 de persoane, iar pe Instagram (8.678 urmăritori) videoclipurile au avut 17.000 de vizualizări și au atins aproximativ 200.000 de persoane.
Pe TikTok, clipurile au înregistrat 20.000 de vizualizări, consolidând prezența proiectului în rândul publicului tânăr.
| Date beneficiari direcţi
Audiența principală a platformei noastre de jurnalism educațional este formată în cea mai mare parte din femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani, care sunt interesate de educație, dintre care 15% au sub 24 de ani.
Rezultatele proiectului au ajuns la un public general național și internațional, prin următoarele mijloace:
Cele 7 podcasturi au avut 60.000 de vizualizări pe Facebook și Youtube;
Articolele Rezolvat au fost citite de peste 9.000 de persoane;
Aproape 5.500 de abonați ai newsletterului Recomandata Scena9 - 11 ediții dedicate proiectului Rezolvat sau cele care prezentau activități și articole din cadrul proiectului;
Postările Rezolvat de pe Facebook au ajuns la aproximativ 200.000 de persoane, peste 74% dintre acestea având peste 35 de ani.
Postările Rezolvat de pe Instagram au ajuns la 7.500 de urmăritori, 61% dintre aceștia având sub 35 de ani.
Peste 100 de jurnaliști veniți din 30 de țări care au participat la conferința de jurnalism de soluții din Praga care au avut ocazia să afle despre REZOLVAT și despre un model de bune practici cu resurse minime și alte zeci de jurnaliști din Chicago, USA, unii care fac jurnalism de soluții pe diverse teme sau sunt reporteri pe educație, au aflat despre proiect în cadrul unui program de leadership Open World.
| Activitati
În aprilie - mai, am stabilit primele detalii ale proiectului REZOLVAT, pe baza unor consultări cu comunitatea școlară.
Demersul jurnalistic a început cu faza de cercetare a problemelor cele mai presante ale sistemului și identificarea organizațiilor și specialiștilor care au implementat cu succes soluții pentru aceste probleme.
La sfârșitul lunii iunie, am lansat REZOLVAT cu o analiză aprofundată a abandonului școlar și primul podcast care a avut-o invitată pe Mirela Ștețco, head of advocacy la Teach for România.
În iulie am publicat un interviu cu ministra educației de la acea vreme, Ligia Deca și unul cu experți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care realizează și testările internaționale PISA și fac cercetări ale eficienței politicilor publice în peste 100 de țări.
În august, am creat un kit pentru combaterea abandonului școlar, un instrument util atât pentru munca în școală, cât și pentru dezvoltarea de politici publice pe baza realităților din teren.
Din septembrie și până la finalul anului 2024, Școala9 a lansat o nouă serie tematică dedicată literației, care include 15 articole și 3 podcasturi, interviuri cu specialiști precum Maria Gheorghiu (Asociația OvidiuRo), și articole despre metode inovatoare (Alfabetar, NABU, laboratoare de literație).
Metodologia proiectului s-a bazat pe cercetare, jurnalism de soluții, producție multimedia și colaborare activă cu experți, educatori și comunități școlare locale.
| Rezultatele proiectului
La evenimentul de lansare a ziarului REZOLVAT am adus la o masă rotundă oameni cu soluții testate în educație. Am aruncat în discuție, ca pe un subiect ipotetic de intervenție, cazul Iedera, județul Dâmbovița, unde aproximativ 25% dintre elevi nu merg la școală. La câteva zile, președinta OvidiuRO, Maria Gheorghiu, a întâlnit-o pe directoarea școlii din Iedera și au stabilit deja un parteneriat, iar în martie 2025 a avut loc acolo o primă activitate a programului „Punguța cu 2 cărți”. Este o primă urmare concretă pe care am putut să o și documentăm jurnalistic.
Ziarul REZOLVAT este distribuit gratuit în județele care prezintă rată a abandonului școlar mare și rezultate slabe la examenele naționale, cu sprijin voluntar de la diferite organizațiile neguvernamentale, adică soluțiile au ajuns în comunitățile care au cea mai mare nevoie.
În plus, kit-urile REZOLVAT sunt disponibile online, gratuit, și beneficiază de expunere constantă, pentru a atinge din ce în ce mai mulți profesori și persoane interesate de a îmbunătăți procesul educațional în comunitățile lor.
REZOLVAT a pus în lumină experți și organizații care activează în politici publice din România, contribuind la eforturile acestora de advocacy.
Fiind înainte de toate un proiect jurnalistic, ne-am dorit ca formatul REZOLVAT să devină un model de bună practică. Astfel, jurnalista Școala9, Raluca Cristea, a ținut o prezentare despre podcasting în cadrul European Solutions Journalism Summit, cu studiu de caz REZOLVAT. Conferința a reunit aproximativ 100 de pasionați de jurnalism de soluții din peste 30 de țări.
| Parteneri
Proiectul REZOLVAT by Școala9 nu a avut parteneriate cu alte organizații sau instituții pentru a asigura independența demersului și pentru a proteja conceptul de jurnalism de soluții. Fiind unul nou pe piața românească, ne-am dorit să rămână nealterată ideea că este un proiect jurnalistic în primul rând, realizat după rigorile oricăror altor genuri jurnalistice, care poate cuprinde articole explicative, reportaje, interviuri, chiar investigații, singura diferență fiind că adaugă subiectului încă un strat de înțelegere: ce poate fi făcut în continuare? A fost foarte important pentru noi să se înțeleagă că jurnaliștii noștri realizează o documentare temeinică, se orientează către soluții evidence based, indică limitările lor și nu eroizează persoane sau organizații. Proiectul a fost susținut de celelalte două programe ale Fundația9 - Rezidența9 și Scena9. Rezidența9 ne-a pus temporar la dispoziție spații și un membru din echipă a fost operator de imagine și asistent tehnic pentru REZOLVAT iar publicația Scena9 ne-a sprijinit cu diseminarea proiectului pe canalele social media.
| Despre organizator
Fundația9 este o organizație non-guvernamentală independentă, fondată de BRD - Groupe Société Générale în 2017, la intersecția dintre jurnalism, educație și producție culturală. Prin programele noastre - Rezidența9, Scena9 și Școala9 - explorăm cultura, în sens larg.
Școala9 este o platformă editorială de jurnalism care scrie despre educație dincolo de știrile zilei. În 2024 a primit Premiul Juriului la Superscrieri și distincția „Un stilou numit putere” la Gala Premiilor Participării Publice.
| Website proiect
https://www.scoala9.ro/rezolvat/c-14