181 de iniţiative, respectiv 144 de proiecte, 23 de programe și 14 campanii de comunicare s-au înscris la a XVII-a ediţie a Galei Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Anul acesta cele mai multe proiecte au fost înscrise la secțiunea Premiul Special pentru INOVAȚIE, respectiv 37
 
În topul înscrierilor, secţiunea este urmată de Educație, Învățământ, Cercetare, cu 33 de proiecte și de Proiecte pentru Tineret, cu 32 de înscrieri.

- Judeţele Braşov, Cluj şi Ilfov fruntașe la înscrierile din afara Bucureștiului  -
Cele mai multe înscrieri provin de la organizații din București, respectiv 123 de proiecte, programe și campanii de comunicare. În premieră, pe locul doi se clasează județul Brașov, cu opt proiecte înscrise, iar pe locul al treilea se poziționează, la egalitate, județele Cluj și Ilfov, cu câte șapte înscrieri.

Următoarele poziţii sunt ocupate de Bacău, cu cinci înscrieri, urmate de județele Alba, Timiș, Galați și Tulcea, fiecare cu câte trei înscrieri. Topul înscrierilor continuă cu județele Constanța, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț și Prahova, cu câte două proiecte şi se încheie cu Arad, Bihor, Gorj, Harghita, Olt, Sibiu și Vrancea, reprezentate în competiție cu câte o înscriere.
 

„Anul acesta ne bucurăm de cele mai multe înscrieri în secțiunea dedicată Inovației datorită modului în care organizațiile au ales să abordeze problemele și nevoile identificate în comunități. Astfel de proiecte pot reprezenta modele prin soluțiile sociale sau educaționale pe care le propun.
Din nou, secțiunea Educație se situează printre fruntașe la numărul de înscrieri în competiție și se remarcă prin diversitatea proiectelor, subliniind, încă o dată, această nevoie de servicii educaționale diferențiate, de reformare a sistemului, necesitatea unei abordări diferite – o misiune ce pare să poată fi dusă până la capăt în momentul de față doar de sectorul asociativ.”, a declarat Florentina Loloiu, Director Programe Gala Societății Civile. 

Până în data de 15 mai 2019, 48 de specialişti vor evalua proiectele înscrise la cea de-a XVII-a ediție a Galei Societății Civile, profesionişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat. Dintre aceştia îi amintim pe: Alex Livadaru, Aurora Liiceanu, Cosmin Savu, Cristian Lupşa, Cristina Hanganu, Dani Sandu, Elena Stancu, Horia Ghibuţiu, Mihaela Dedeoglu, Mircea Toma, Monica Jitariuc, Vlad Mixich, Răzvan Exarhu, Simona Tache, Valentin Suciu, Vasi Rădulescu, Vintilă Mihăilescu, Vlad Tăuşance.

Festivitatea de acordare a premiilor va avea loc în data de 3 iunie 2019, la Ateneul Român, în București. În cele XVI ediții de până acum, Gala Societății Civile a premiat peste 700 de inițiative generate de sectorul neguvernamental, care au reușit să aducă schimbări pozitive majore în societate, proiecte care investesc în România și în viitorul său.

Pentru mai multe detalii despre Gala Societății Civile 2019, vizitați: www.galasocietatiicivile.ro/participants.php.
 
___________________________________________________________________________

Gala Societății Civile 2019 în cifre:
Număr total de proiecte, programe și campanii înscrise în competiție și forma de organizare
# 181 proiecte, programe și campanii înscrise
# 144 de proiecte
 
Statistici / județe participante / proiecte
# Cele mai multe înscrieri provin de la reprezentanți din București, respectiv 123 de proiecte, programe și campanii de comunicare.
# În premieră, pe locul doi se clasează județul Brașov, ai cărui reprezentanți au înscris în competiția Galei Societății Civile 2019 opt proiecte/ programe/ campanii de comunicare. 
# La egalitate, se poziționează județele Cluj și Ilfov, cu câte șapte înscrieri în competiția Galei Societății Civile din acest an.
#  Pe următoarea poziție se clasează reprezentanții din Bacău, care au cinci înscrieri.
# Județele Alba, Timiș, Galați și Tulcea au fiecare câte trei înscrieri.
# Constanța, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț și Prahova au câte două proiecte în competiție.
# Arad, Bihor, Gorj, Harghita, Olt, Sibiu și Vrancea sunt reprezentate în competiție cu câte o înscriere. 
 
Statistici formă de organizare
# 125 organizații neguvernamentale
# 15 agenții & companii și o instituție publică (în secțiunea Campanii de comunicare pe teme sociale)
# 6 persoane fizice
# 4 grupuri de inițiativă
 
Statistici înscrieri/ secțiuni

Categoria A
Educație, Învățământ, Cercetare – 33 de proiecte
Sănătate – 21 de proiecte
Artă și cultură – 17 proiecte
Incluziune socială – 17 proiecte
Protecția mediului – 11 proiecte
Comportament civic și Participare publică – 10 proiecte
Apărarea drepturilor individuale/ colective – 7 proiecte
Servicii de asistență socială – 7 proiecte
Dezvoltare economică si socială – 7 proiecte
 
Categoria B
Proiecte pentru Tineret – 32 de proiecte
Proiecte și campanii de Voluntariat – 26 de proiecte

Categoria C
Programe – 23 de programe
Campanii de comunicare pe teme sociale – 14 campanii
Inițiative Cetățenești – 8 proiecte
 
Categoria D
Premiul Special pentru INOVAȚIE – 37 de proiecte
Premiul Special Organizația NEW ENTRY – 22 de proiecte

***
Gala Societății Civile este cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Inițiată în anul 2002, Gala Societății Civile are ca misiune recunoașterea tuturor inițiativelor luate pentru îmbunătățirea vieții într-o comunitate, promovarea și premierea spiritului civic și a responsabilității sociale în România.

Gala Societăţii Civile este un proiect THE INSTITUTE.
Partener principal: KMG International
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Sponsor fondator: Fundația Vodafone România
Parteneri: BCR, Bursa Binelui
 
Parteneri Media Principali: Rock FM, Promenada Mall, Radio România Cultural
Parteneri Media: IQads.ro, News.ro, RFI România, România Pozitivă, Şapte Seri, ȘtiriONG.ro, Zile și Nopți

Parteneri tradiționali: Gavrilă & Asociații, AVON România, Netvibes România
Partener de monitorizare: mediaTRUST România.