Bucuresti, 4 decembrie – Dupa relansarea site-ului Galei Societatii Civile – www.galasocietatiicivile.ro, 30 de voluntari si-au facut conturi in sectiunea “Proiecte ONG si Voluntariat” si vor sa fie cooptati in cele 49 de proiecte sociale aflate in derulare si expuse pe site.

“Am ales voluntariatul ca o alternativa la tot ceea ce am facut pana atunci. Am facut o alegere excelenta! Stiam ca trebuie sa fac ceva. Nu am crezut si nici acum nu cred ca as putea sa mut muntii din loc si sa rezolv toate problemele societatii, dar eram datoare sa incerc in primul rand pentru mine. Cred ca acest lucru este valabil pentru orice domeniu in care se practica voluntariatul (mediu, societate etc). Am vazut oameni care au luptat cu atata indarjire pentru o cauza, incat m-am aruncat cu ei in lupta doar din admiratie si i-am respectat pentru pasiunea cu care au luat fiecare decizie si au pus-o in practica. Ce inseamna acum voluntariatul pentru mine?! Dupa 2 ani, am ajuns la concluzia ca este vorba de ambitie si pasiune. Cred ca asta este tot ceea ce ii trebuie unui voluntar.” – declara Oana P., voluntar inscris pe site-ul Galei Societatii Civile.

In data de 5 decembrie se sarbatoreste Ziua Internationala a Voluntarilor pentru dezvoltare economica si sociala. Cu aceasta ocazie organizatiile neguvernamentale active in Romania pot intra pe http://www.galasocieatatiicivile.ro/ si isi pot crea un cont prin intermediul caruia pot solicita voluntari pentru proiectele pe care le implementeaza. In acelasi timp, cei care doresc sa voluntarieze, se pot inscrie pe site-ul nostru ca si voluntari, ca sa opteze pentru unul dintre proiectele active descrise pe site.  

“In extensie la competitia proiectelor derulate de catre societatea civila am creat un spatiu in care toti cei care isi pot dedica o parte din timpul lor unei initiative civice sa poata alege activitatea de care se simt cel mai mult atrasi. Fie ca vor sa faca voluntariat pentru mediu, sa ajute batrani si copii bolnavi sau sa scrie din fata calculatorului despre organizatia pe care o sustin, posibilitatile si formele de exprimare a voluntariatului sunt practic nelimitate. A sosit momentul sa ne implicam noi insine in problemele cu care societatea romaneasca se confrunta si sa-i ajutam pe cei care au nevoie de sprijinul nostru.” – declara Iulian Donici din echipa de organizare a Galei Societatii Civile.

Desi in dictionarul explicativ al limbii romane nu este inclus, inca, verbul  “a voluntaria”, practic aceasta activitate incepe sa capete o importanta tot mai mare in randul angajatorilor romani, care considera implicarea sociala un punct in plus in CV-ul fiecarui candidat. Totusi, in ceea ce priveste disponibilitatea oamenilor de a se implica in activitatea unei organizatii non-profit, datele care reies din cercetarile facute in randul populatiei nu arata ca aceasta ar acorda prea mare atentie voluntariatului si beneficiilor care decurg din aceasta activitate. Voluntariatul reprezinta o modalitate prin care se largeste numarul de beneficari ai proiectelor, suplineste lipsa banilor si a resurselor materiale, contribuie atat la dezvoltarea personala cat si la cea organizationala, urmarind sustinerea activitatilor pentru imbunatatirea si extinderea serviciilor oferite beneficiarilor, iar pentru studenti poate fi identificat cu stagiul de practica.

Conform Barometrului de Opinie Publica realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa in octombrie 2006 pe un esantion de 1975 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, doar 7% dintre persoanele intervievate fac parte dintr-o asociatie sau organizatie care nu le aduce nici un venit (inclusiv asociatie profesionala, sindicat, grup ecologic, organizatie non-guvernamentala etc). Acelasi procent de 7% din persoanele esantionate este cu totul de acord ca fiecare individ ar trebui sa isi asume mai multa responsabilitate pentru propria bunastare.

Extra info

“Prin rezolutia din 17 decembrie 1985, Adunarea Generala a Organizatiilor Natiunilor Unite a invitat guvernele sa sarbatoreasca in fiecare an, la 5 decembrie, Ziua Internationala a Voluntarilor in slujba dezvoltarii economice si sociale, cerandu-le sa mediatizeze contributia muncii voluntare si sa stimuleze astfel tot mai multe persoane sa munceasca voluntar atat in propria tara, cat si in strainatate” – sursa www.onuinfo.ro/onu_romania/calendar/

 In Romania, aceasta activitate a fost reglementata prin legea 195 din 20 aprilie 2001. In sensul prezentei legi, voluntariatul este definit ca “activitate de interes public desfasurata de persoane fizice, denumite voluntari, in cadrul unor raporturi juridice, altele decat raportul juridic de munca si raportul juridic civil de prestare a unei activitati remunerate”. Activitatea de interes public este activitatea desfasurata, potrivit legii, in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportive, de protectie a mediului, social si comunitar.