"Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana! Fii profesionist, ce dracu’!"  spunea Dinica intr-un rol memorabil din Filantropica. Si avea dreptate. Cauza nu e de ajuns. Trebuie sa ai o poveste bine gandita, bine construita si, cel mai important, personalizata. Povestea nu trebuie doar sa-l emotioneze pe eventualul binevoitor si sa-l faca sa empatizeze. Trebuie sa ii arati ca si el va avea de castigat de pe urma actului de caritate. E valabil si in cersetorie, si in sponsorship.  In cersetorie trebuie sa-l convingi ca asa isi va satisface nevoia de milostenie, iar in sponsorship sa-l asiguri ca actiunea lui va avea vizibilitate exact acolo unde sponsorul ar vrea sa aiba. Desi la prima vedere, cersetoria si sponsorshipul par asemanatoare, pentru ca ambele implica o actiune de donare de pe urma caruia donatorul nu obtine, in aparenta nimic, in esenta, ele sunt diferite. Omul ii ofera cersetorului cateva monede, cumparand, astfel, la un pret mic convingerea ca mila e buna pentru altii, nu pentru el, pe cand companiile cumpara cu ceva mai multe monede simpatia publicului. Si asta e diferenta fundamentala: cand dai bani unui cersetor nu simti neaparat nevoie sa ai vizibilitate, dar in cazul companiilor care ofera sponsorizari, vizibilitatea e esentiala. O alta diferenta, care, de fapt, e si diferenta fundamentala intre cersetorie si sponsorship e ca ong-istii se lupta sa stranga bani pentru o cauza nobila, pe cand cersetorul in scop personal. Asa ca, oricat de impresionanta si de revolutionara ar fi cauza pentru care lupta un cersetor sau un ONG, ambii trebuie sa fie foarte atenti la modul in care isi construiesc povestea. 

Aceasta analiza isi propune sa ajute ONG-urile sa obtina sponsorizari in 2010, oferindu-le cateva sfaturi referitoare la pasii pe care trebuie sa-i urmeze, cum trebuie conceput un proiect, care e perioada optima in care trebuie depus etc.
La realizarea studiului ne-au ajutat Coca-Cola Romania, BRD Groupe Societe Generale, Citi Bank Romania, Western Union, Romtelecom, Petrom, Unicredit Tiriac Bank, RBS Romania, AdPharma, Avon Cosmetics Romania, Japan Tabacco International (JTI), Provident Financial, Romstal. Iar ONG-urile care ne-au raspuns si ne-au oferit informatii despre cum au reusit ele sa obtina finantari au fost MaiMultVerde, Salvati Dunarea si Delta, Tasuleasa Social, Asociatia REACT, Salvati Copiii si AIESEC.

PRIMII PASI

"Cautarea punctelor slabe ale societatii si incercarea de a le corecta. Apoi cautarea grupului/grupurilor tinta si posibilitatile de aplicare ale proiectului." – acesta ar fi primul pas pe care ar trebui sa-l faca un ONG atunci cand vrea sa obtina finantare, a declarat Ana Szekely, Director Executiv, Tasuleasa Social. Urmatorii pasi ii reprezinta redactarea proiectului, stabilirea partenerilor media, a partenerilor instiutionali, cautarea companiilor finantatoare si verificarea criteriilor de eligibilitate, iar ultima etapa trimiterea proiectului. In cazul unui raspuns favorabil, urmeaza eventualele intalniri cu reprezentantii companiilor.

Referitor la primii pasi pe care trebuie sa ii faca un ONG pentru a obtine sponsorizare, Cristina Constantinescu, Director de Comunicare Citibank Romania a declarat: „Intr-o prima etapa, vom stabili o intalnire cu un reprezentant al organizatiei pentru a ne prezenta activitatea si proiectele pe care le propune pentru anul care urmeaza. Toate aplicatiile care se depun in anul 2009, spre exemplu, vor urmari finantarea proiectelor din 2009 - 2010. Mai departe, vom analiza proiectele propuse si vom stabili daca sunt compatibile cu directiile stipulate de programul Citi Foundation (fundatia din cadrul Citi care se ocupa, la nivel global, de gestionarea si finantarea proiectelor propuse de ONG-uri). Daca indeplinesc conditiile mentionate, urmatorul pas va fi completarea unui formular de aplicare. De cele mai multe ori, colaboram indeaproape cu ONG-urile in completarea acestor formulare si le oferim sugestii. Uneori, este nevoie de mici modificari in proiecte pentru a indeplini intr-o mai mare masura directiile urmarite de Citi Foundation. In urmatoarea etapa, formularele sunt trimise la reprezentantii Citi Foundation de la Londra pentru evaluare si aprobari finale. Dupa ce obtinem avizul de principiu de la Londra, aplicatia este transmisa la New York pentru a fi evaluata si aprobata de catre Citi Foundation.”

Pentru Laura Sgarcitu Public Affairs & Communication Specialist, Community Programs, Coca-Cola HBC Romania, „Orice organizatie care doreste sa colaboreze cu compania noastra trebuie sa faca o cerere in scris, transmisa, preferabil, prin e-mail sau prin fax. Cererea trebuie sa contina o scurta prezentare a proiectului, data desfasurarii proiectului si un buget estimativ, data pana la care e util sa se primeasca  un raspuns si datele de contact ale organizatiei respective.”

Asadar, e de retinut ca dupa ce ONG-ul a identificat o problema la nivelul unei comunitati, trebuie sa gaseasca cele mai eficiente solutii, sa redacteze proiectul, apoi sa identifice o companie care sa fie interesata de domeniul respectiv, sa se asigure ca respecta criteriile impuse de aceasta si sa intocmeasca un dosar in concordanta cu cerintele viitorului finantator.

CRITERII DE ELIGIBILITATE
   
Pentru ca ONG-ul doritor de finantare sa isi sporeasca sansele de obtinere a sponsorizarii, acesta trebuie sa se asigure ca respecta indeaproape cerintele companiei. De aceea, e important ca inainte sa trimita proiectul sa le cunoasca criteriile de eligibilitate. Am selectionat raspunsurile a catorva companii care au fost intrebate care ar fi aceste conditii:

„Fundatia Western Union primeste anual mii de cereri de finantare. Sunt selectate doar acele organizatii eligibile care prezinta propuneri vizand domeniile de interes ale fundatiei si care sunt conforme cu urmatoarele criterii:
Organizatii eligibile
•    Organizatii non-profit si neguvernamentale (ONG-uri) a caror misiune principala este ajutorarea grupurilor de emigranti si de imigranti
•    ONG-uri care isi desfasoara activitatea in tarile  in curs de dezvoltare, unde reduc gradul de saracie si ofera programe de dezvoltare economica

Pentru a primi finanţare, propunerile trebuie sa fie in stadiul de proiect definit. Nu sunt acceptate proiectele in curs de desfasurare. Organizatile non-guvernamentale si non-profit pot aplica o singura data pe an”, a declarat Alexandru Badulescu - Country Director Romania si Moldova, Western Union Romania

Anca Nuta, Head of Events, CSR & Cultural Sponsorships UniCredit Tiriac Bank precizeaza: „Inainte de a solicita sprijinul unei companii pentru un proiect, o organizatie trebuie sa stie foarte clar ce intentioneaza sa faca, care ii este scopul Atat reputatia cat si experienta unui ONG sunt deopotriva importante. In acelasi timp as spune ca noi suntem extrem de interesati si orientati catre proiecte si nu catre anumite organizatii.”.

„Alaturi de legalitate si legitimitate care sunt conditii esentiale, ONG-ul trebuie sa aiba o reputatie impecabila. Aceste criterii ce tin de statutul fiecarui ONG nu se vor modifica nici pentru anul 2010 si nici pentru anii urmatori, fiecare asociatie sau fundatie ce inainteaza o cerere de sponsorizare companiei JTI avand astfel obligatia de a prezenta o documentatie care sa confirme statutul de entitate non-profit si inregistrarea acesteia cu indeplinirea dispozitiilor legale (inclusiv lista cu consiliul de administratie/sau alta structura de conducere, cele mai recente situatii financiare auditate sau cel mai recent raport anual) fiind de preferat si anexarea unei liste care sa cuprinda actualii sponsori.” a spus Alina Marinescu - Corporate Affairs Manager, JT International Romania

Cosmina Frincu, CSR Coordinator BRD Groupe Societe Generale declara: „In primul rand, ONG-ul aplicant trebuie sa aiba experienta in deservirea grupurilor tinta ale proiectului pe care intentioneaza sa-l depuna. De aceea, consideram ca este important sa cunoastem istoricul organizatiei si principalele proiecte derulate. Intrucat strategia noastra se bazeaza pe incheierea de parteneriate pe termen mediu si lung,  o buna comunicare cu ONG-ul partener este esentiala. Ca atare, transparenta in comunicare a organizatiei (prin site-ul web, raportari intermediare de proiect, narative si financiare, raport anual etc.) este un criteriu de care tinem seama.”

Iar Andreea Catu, Specialist Relatii Publice Avon Cosmetics Romania puncteaza:

„• Sa  activeze  in  domeniile in care suntem implicati (diagnosticarea precoce a cancerului de san si combaterea violentei domestice)
•     Sa activeze in linie cu obiectivele celor doua campanii Avon.
•   Sa utilizeze fondurile primite de la Avon exclusiv pentru sustinerea acestor cauze, in termenii agreati prin contract.
•   Sa  aiba  un  consiliu  director  care  supervizeaza  implementarea regulilor de buna practica avute in vedere de organizatia noastra.
•     Sa  respecte normele legale, sa fie responsabile din punct de vedere fiscal
•     Sa nu fie implicate politic.
•     Reputatia este un criteriu de selectie important. La fel si istoricul activitatilor sale.
•   Sa  permita  monitorizarea  utilizarii fondurilor primite. Sa fie in favoare  comunicarii transparente, a furnizarii de documente si a evaluarii constante a statusului proiectelor implementate.
•     Sa  se supuna procedurii de audit Avon, prin furnizarea documentelor legale si financiar-contabile cerute.”;

Pentru anul 2010, companiile nu au anuntat schimbari majore privind criteriile de eligibilitate,  dar ca se vor lua in considerare si criterii precum originalitatea, noutatea si impactul pe care il au programele propuse pe termen lung.

DIFICULTATI
 
Asa cum de-a lungul unui drum initiatic eroul trebuie sa treaca prin niste probe de foc, asa si ONG-ul doritor de finantare trebuie sa intampine niste dificultati. E de preferat ca acesta sa le stie dinainte sau, iar daca acest lucru nu este posibil, macar sa stie de existenta lor.

Atunci cand aplica pentru o sponsorizare, principala problema cu care se confrunta ONG-urile este retragerea finantarii pe motiv de buget insuficient: „2009 este un an dificil, multi dintre partenerii nostri au bugetele de CSR, cele pe care le-a accesat MaiMultVerde pana in prezent, reduse sau chiar desfiintate.”, a declarat Miruna Cugler,  fost Director de Comunicare la MaiMultVerde. Dar asta nu inseamna ca proiectul trebuie sa esueze. Acesta este momentul in care reprezentantii ONG-urilor pornesc o noua etapa de cautare a finantarii, incercand sa abordeze alte companii.

Andreea Biji, Coordonator Programe, Salvati Copiii, ne-a mai spus ca „In general companiile au prezentat interes pentru sustinerea unui unui proiect social, dar au existat  situatii in care bugetul companiei nu permitea modificari prin care sa sustina un astfel de proiect.” Iar Raluca Samsonov, Presedinte AIESEC: „Consider ca una din dificultatile intampinate a fost finalizarea completarii dosarului si obtinerea de feedback consistent inainte de depunerea dosarului, cel mai probabil si datorita faptului ca de unele finantari am aflat mai greu ca de obicei.”

CUM TREBUIE CONCEPUT UN PROIECT

Chiar daca pare ca nimeni nu crede cu adevarat in criza si ca aceasta e, de fapt, doar titlul ultimului spectacol al stirilor tv, unele companii si-au micsorat bugetele de csr. Iar asta afecteaza, in principal, activitatea ONG-urilor, care acum, mai mult ca niciodata, se vad nevoite sa lucreze la „poveste”.

Asa cum mesajul de pe cartonul unui cersetor te face sa ii arunci sau nu cateva monede, asa si continutul proiectului e decisiv atunci cand in mintea reprezentantului companiei apare intrebarea: „Vreau sa investesc in acest proiect?”. Asadar ONG-ul trebuie sa se asigure inainte sa trimita proiectul ca viitorul investitor va citi acolo tot ce se asteapta sa citeasca.

Miruna Cugler fost Director de Comunicare, MaiMultVerde, crede ca proiectul „trebuie scris impecabil, ca trebuie sa fie concis si la obiect, ca trebuie sa corespunda prioritatilor si obiectivelor partenerilor implicati si ca trebuie sa promita si sa livreze rezultate cuantificabile. Si cred ca vizibilitatea e un factor din ce in ce mai important pentru orice sponsor.”

„In primul rand sa fie un proiect viabil, cu rezultate masurabile, care sa genereze si o schimbare de comportament in randul publicului vizat. Sunt multe ONG-uri care se limiteaza la a face campanii de informare pe diverse subiecte, fara a gestiona sau nici macar a masura si efectele acestei informari. Proiectele trebuie gandite si implementate pentru a aduce beneficii maxime publicului sau comunitatii careia se adreseaza. De asemenea cred ca ONG-urile trebuie sa-si cunoasca bine beneficiarii, partenerii cu care lucreaza, astfel incat sponsorul sa fie ales in functie de nevoile acestora si nu invers. Sunt din ce in ce mai multe companii care doresc sa se implice in proiecte iar acest lucru ar trebui incurajat si de ONG-uri. O companie este o sursa nu numai financiara ci si de know-how, angajatii ei pot fi un public pentru proiectul tau etc. Pot fi explorate toate aceste posibilitati de implicare a companiilor in proiecte” a declarat Anca Stefan, Presedinte Executiv Asociatia REACT.

Anamaria Bogdan, ex- PR&Campaigning Manager, Salvati Dunarea si Delta este de parere ca: „Proiectul trebuie sa raspunda la toate intrebarile pe care si le-ar pune un posibil sponsor: ce? cum? de ce? unde? cand? etc. Evident, unele raspunsuri nu vor fi in proiect, dar vor fi oferite ulterior. Este important ca un proiect sa mentioneze si beneficiile sponsorului, ce ar avea acesta de castigat de pe urma proiectului, precum si experienta pe care aplicantul o are in implementarea sau desfasurarea unor proiecte.”

Asadar, un proiect trebuie sa fie realist, aplicabil si sa se plieze cerintelor si nevoilor societatii. ONG-ul trebuie sa conceapa proiectul in asa fel incat sa poate duce la bun sfarsit si sa puna in practica ce si-a propus. Dar, cel mai important, proiectul trebuie sa ii explice companiei ce ar avea de castigat de pe urma investitiei.

PERIOADA OPTIMA DE DEPUNERE A PROIECTULUI

Pe langa cum incepi, ce criterii trebuie sa respecti, de ce trebuie sa te feresti, cum trebuie sa scrii proiectul, e foarte important si cand il depui. Intrebate care ar fi perioada optima de depunere a unui proiect, companiile si ONGurile ne-au oferit raspunsuri utile din care am selectat cateva:

Pentru un prim exemplu, pe site-ul celor de la Western Union este afisat calendarul cu termenele limita pentru depunerea cererilor de finatare:

In 2009 au loc 2 runde de finantari:
2 martie 2009 –  Depunerea scrisorii de intentie (LOI) adresata Fundatiei prin procesul online. (Scrisorile se accepta doar online).
10 aprilie 2009 – Notificare in cazul acceptarii sau respingerii scrisorii de intentie
8 mai 2009 – Termenul limita pentru trimiterea propunerii complete
30 iunie 2009 – Notificare de primire sau de refuz al finantarii

si

28 August  - Depunerea scrisorii de intentie (LOI) adresata Fundatiei prin procesul online. (Scrisorile se accepta doar online).
30 Septembrie  – Notificare in cazul acceptarii sau respingerii scrisorii de intentie
23 Octombrie - Termenul limita pentru trimiterea propunerii complete
31 Decembrie  - Notificare de primire sau de refuz al finatarii.  

Vlad Sandru, Manager Comunicare Provident Financial Romania declara ca: “Nu exista o anumita data pana la care primim propuneri de sponsorizare. Cu toate acestea, ne-ar ajuta foarte mult daca acestea ar fi trimise in cel de-al treilea semestru al anului, moment in care pregatim strategia de CSR pentru anul urmator.”

“Intervalul optim in care un ONG trebuie sa transmita proiectul este cu cel putin 3 luni inaintea datei la care acesta urmeaza sa debuteze, cu precizarea ca toate solicitarile prezentate in scris vor primi un raspuns scris, in cel mult 20 de zile de la momentul primirii acestora.” declara Gilda Lazar - Corporate Affairs Director, JT International Romania
 
„De obicei in august-septembrie se face bugetarea activitatilor pentru anul care urmeaza, se stabilesc tipurile de proiecte care vor sustine strategiile pentru anul urmator, se aloca resursele de toate tipurile. Proiecte se pot depune in orice perioada. Propunerea va avea succes in masura in care obiectivul proiectului se intalneste cu strategia companiei si exista resursele solicitate.” spune Laura Sgarcitu Public Affairs&Communication Specialist, Community Programs, Coca-Cola HBC Romania.

Cosmina Frincu, CSR Coordinator BRD Groupe Societe Generale recomanda ca: „Pentru sumele de pana in 10 000 EUR, ONG-urilor sa ne transmita cererile cu cel putin 2 luni inainte de demararea proiectelor. Pentru sume mai mari, procesul decizional este mai complex. Parteneriatele mari le discutam cu cel putin 6 luni / 1 an inainte pentru a fi prinse in buget din timp.”

Iar Miruna Cugler, fost Director de Comunicare la MaiMultVerde e de parere ca: ”E bine sa existe macar niste discutii preliminare in faza de intocmire a bugetelor, cel putin pentru cei care, ca si MaiMultVerde, lucreaza cu marile companii multinationale. Asta inseamna perioada februarie-aprilie, in mare, dar un proiect foarte bun pe nisa lui poate obtine bani oricand.”

Reprezentantii Romtelecom, Petrom, RBS Romania, AdPharma si Romstal au declarat ca pentru a obtine finantare de la compania pe care o reprezinta nu exista o perioada prestabilita in care ONG-urile trebuie sa depuna proiecte, iar cererile de finantare sunt acceptate pe tot parcursul anului.

In concluzie, ONG-ul trebuie sa se documenteze cu atentie inainte de a depune proiectul pentru a se asigura ca respecta termenele pe care fiecare companie le impune.

SFATURI UTILE

Chiar daca anul 2010 se anunta un an mai difícil, din punct de vedere financiar, decat ceilalti, ONG-urile trebuie sa dea acum dovada de si mai mult profesionalism si sa gaseasca toate modalitatile de a-si eficientiza actiunile. Iata mai jos cateva sfaturi pentru 2010 de la ONG-uri cu experienta care au avut parte de succese:

“Cred ca sunt 3 lucruri importante pentru a primi finantare in anul 2010:
- pregatirea persoanelor care se ocupa de partea asta si alocarea persoanelor potrivite pentru a se ocupa de aceste activitati
- cercetare foarte amanuntita a tuturor finantarilor pentru a gasi cea mai potrivita pentru activitatile concepute
- feedback pe aplicare.”  declara Raluca Samsonov, Presedinte AIESEC.
 
„Sa gandeasca proiecte integrate, adaptate la conditiile economice si sociale actuale. Sa aiba o strategie de foundrasing bazata pe flexibilitate si sa fie deschise la oportunitatile  noi de finantare – fondurile private, donori persoane fizice, fondurile europene. Sa isi mareasca bugetele de comunicare per proiect” - Anca Stefan, Presedinte Executiv Asociatia REACT.

„In loc de concluzii, as formula o serie de indemnuri pentru doritorii de finantare. Sunt lucruri pe care sunt convinsa ca le-ati auzit de nenumarate ori, dar care sunt un produs prin excelenta neperisabil: informati-va, cultivati relatii cu toti actorii reprezentativi din sectorul in care activati, ajutati atunci cand puteti, raspundeti prompt la solicitari, fiti activi si prezenti, fiti sau faceti-va vizibili si relevanti si nu uitati sa zambiti. Pentru restul exista fonduri publice sau private care va pot ajuta, la randul lor” - Miruna Cugler, fost Director de Comunicare, MaiMultVerde.

„Gandesti marunt: nu-i nicio rusine sa ceri, rusine e sa nu primesti!”, mai spunea Dinica.