La începutul lunii septembrie, Pierre-Alain Fridez, parlamentar elvețian şi raportor al Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a realizat o vizită oficială în România pentru a se documenta în vederea realizării unei evaluări cu tema „Recunoașterea, compensarea şi prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa”. Scopul vizitei a fost analiza abuzului asupra copiilor în instituțiile publice în timpul regimul comunist din România, precum și situația actuală a victimelor devenite adulte.

 

“APCE nu adoptă legi, dar face recomandări legislative statelor membre. România este cea care trebuie să adopte o rezoluție în direcția recunoașterii abuzurilor asupra copiilor. În Elveția acest gest a fost făcut de guvern, care a recunoscut abuzurile. România va trebui să decidă singură începerea acestei munci de recuperare memorială, de educare a publicul pe această temă și de consolidare a resurselor necesare pentru ca aceste orori să nu mai aibă loc. Ceea ce am ascultat toate aceste zile ne oferă mie și colegului meu ustensilele necesare pentru a face o recomandare bine structurată Adunării Parlamentare și mai ales formulată adecvat, pentru a putea avea susținerea colegilor parlamentari. Dar pentru ca lucrurile să se schimbe aici este nevoie de voința Statului Român, care atâta timp cât a aderat la valorile Consiliului Europei, ne așteptăm să și urmeze recomandările acestuia”.  - ALAIN FRIDEZ – Raportor APCE.

Raportorul APCE a avut o serie de întâlniri în vederea realizării unei priviri cât mai ample asupra acestui fenomen, de la decidenți politici la reprezentanți ai societății civile, organizații care au luptat în ultimii 30 de ani pentru reformarea sistemului de protecție a copilului, supraviețuitori ai acestui sistem, dar și IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc).

 

Prima zi de întâlniri a avut loc la Parlamentul României, iar a doua la sediul temporar Muzeul Abandonului - o inițiativă de mapare a istoriei abandonului copiilor în România. Discuțiile s-au concentrat în jurul:

- evaluării situației abuzului asupra copiilor în instituțiile publice de îngrijire în timpul regimului socialist
- măsurile de prevenire și creșterea conștientizării, inclusiv monitorizarea facilităților de îngrijire instituțională
- situația victimelor adulte care au fost abuzate în copilărie.
 

“Cazul României în capitolul acesta al relelor tratamente asupra copiilor aflați în grija statului este unul special și orice acțiuni întreprinse trebuie să vizeze nu doar modificări legislative, ci mai ales de mentalitate. Nu doar statul trebuie să perceapă diferit relația cu copilul, dar și noi, societatea, pentru că în țara lui “eu te-am făcut eu te omor”, trebuie să parcurgem încă un drum lung, la nivel de maturitate socială. Nu doar legislația și statul trebuie să aibă toleranță zero față de abuzul îndreptat împotriva copiilor, ci noi toți, la nivel de popor, comunitate și individ.”  - a declarat  BOGDAN SIMION - Președintele Fundația SERA România, unul dintre participanții la discuții.

 

“Sunt întrebat de ce iubesc atât de mult țara asta care m-a rănit atât de mult. Dar eu nu cred că țara m-a rănit, abuzul asupra mea a fost rezultatul unor acțiuni individuale. Dar discuțiile de astăzi îmi dau speranță că va veni acea zi în care suferința sutelor de mii de copii abandonați să fie recunoscută de România. Acest gest ar putea aduce o schimbare de percepție a societății, ar putea face posibilă integrarea celor ca mine”. - Izidor Ruckel, supraviețuitor al instituționalizării în Căminul Spital pentru Irecuperabili de la Sighet, participant la această întâlnire.

 

Vizita este o urmare a moțiunii înaintate în toamna anului trecut de Justice Initiative către Consiliul Europei. Conform moțiunii depuse, numită Recunoașterea, compensarea şi prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa”, Justice Initiative a solicitat Consiliului Europei și statelor membre să asigure o investigație independentă a încălcării drepturilor copilului în fiecare țară europeană și recunoașterea oficială a traumei copiilor care au suferit orice fel de violență sexuală, fizică sau psihologică. În sprijinul acestei moțiuni, a depus mărturie la Consiliul Europei, Sirmanca Fekete, o supraviețuitoare a căminului pentru minori cu handicap și bolnavi mintal de la Cighid, despre traumele trăite în orfelinatele comuniste.

 

“Muzeul Abandonului a pornit acum doi ani acest mare proiect de infrastructură socială, prin maparea și scoaterea la lumină a istoriei neștiute a abandonului în România. În țara în care în doar trei decenii s-au abandonat peste jumătate de milion de copii, această parte de istorie intenționat sau din neglijență ocultată, trebuie scoasă la lumină. Vizita raportorului Consiliului Europei în România pentru investigarea acestui fenomen este o validare a importanței acestei recuperări memorială și educare a publicului, pe care echipa noastră a realizat-o în ultimii doi ani.” - Oana Drăgulinescu - fondator Muzeul Abandonului, prezentă la discuția cu delegația Consiliului Europei.

 

***

 

Justice Initiative este o mișcare pan-europeană ce are ca scop oprirea, recunoașterea și prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa. A fost inițiată de elvețianul Guido Flori, alături de ONG-uri, cadre universitare și victime ale abuzului din întreaga Europă, care și-au unit forțele pentru a investiga și găsi soluții pentru cei afectați de acest fenomen.  Pentru orice informații referitoare la proiect puteți sa ne contactați pe adresa biroului Justice Initiative România - romania@justice-initiative.eu, sau pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/JusticeInitiativeRomania.