Eva, delegată din România a copiilor și membră a Boardului Copiilor, s-a întâlnit duminică cu secretarul general al ONU și cu președintele României

 

Copiii sunt cei mai afectați de schimbările climatice, iar drepturile lor trebuie să fie prioritare pentru liderii mondiali și comunitatea internațională la COP28 - acesta este mesajul pe care adolescenții și tinerii îl aduc la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2023, care are loc în Emiratele Arabe Unite. Eva, în vârstă de 16 ani, membră a Boardului Copiilor din România, susținut de UNICEF, este singurul copil român delegat care participă la COP28.

 

Criza climatică este o criză a drepturilor copilului. Un miliard de copii, adică jumătate din populația de copii de la nivel mondial, sunt extrem de expuși riscului de a fi afectați de efectele crizei climatice, deoarece inundațiile, creșterea temperaturilor și pierderea recoltelor sunt numai câteva dintre provocările care limitează accesul copiilor la o viață normală, au subliniat Eva, Emmanuel și Ghaya, trei dintre delegații copiilor care s-au întâlnit duminică cu secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, și cu Felipe Paullier, secretar general adjunct pentru chestiuni legate de tineri.

 

Vă împărtășesc frustrarea și furia: în ciuda promisiunilor făcute timp de ani de zile, emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record - și continuă să crească. Acesta este cel mai cald an înregistrat vreodată, dar lupta pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5°C nu s-a încheiat. Dacă rămânem uniți, știu că putem reuși. Este esențial să continuați să puneți presiune. Continuați să perseverați. Continuați să îi trageți la răspundere pe lideri – nu reduceți presiunea asupra lor”, a declarat Antonio Gutteres.

 

COP28 este prima Conferință a părților care pune pe agenda liderilor mondiali educația cu privire la climă ca modalitate de luptă împotriva schimbărilor climatice, însă copiii sunt rareori menționați.

 

Copiii delegați au subliniat, de asemenea, că acțiunile de combatere a schimbărilor climatice ar trebui să fie întreprinse prin participarea semnificativă a copiilor, prin informarea și împuternicirea copiilor pentru a implicați în cadrul politicilor și acțiunilor privind schimbările climatice. De asemenea, toți copiii din întreaga lume ar trebui să aibă acces la o educație privind schimbările climatice de calitate, prin urmare, investițiile ar trebui să crească semnificativ, deoarece fondurile alocate acestui tip de educație reprezintă mai puțin de 1% din fondurile pentru climă. Conform unui raport global U-Report al UNICEF, majoritatea copiilor nu au învățat la școală despre schimbările climatice, dar copiii cred că pot contribui la o lume mai ecologică.

 

Copiii sunt cei mai buni aliați în lupta împotriva schimbărilor climatice și, ca urmare a acestei conferințe, nevoile, drepturile și perspectivele copiilor ar trebui să fie prioritare în politicile publice, acțiunile și investițiile în domeniul schimbărilor climatice și al mediului”, a declarat Eva.

 

Împreună cu alți reprezentanți ai Forumului European de Tineret, Eva s-a întâlnit și cu președintele României, Klaus Iohannis. Participanții la întâlnire au discutat despre importanța educației privind schimbările climatice și despre rolul pe care copiii și tinerii îl pot juca în abordarea acestei crize.

 

***

 

Despre UNICEF


UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.