Această stagnare fără precedent vine pe fundalul unui decalaj tot mai mare între copii și adulți în ceea ce privește tratamentul.

În 2021, aproximativ 110.000 de copii și adolescenți (0-19 ani) au decedat din cauze asociate cu SIDA, potrivit celei mai recente radiografii globale a situației copiilor cu HIV și SIDA realizate de UNICEF. Între timp, au apărut 310.000 de noi cazuri de infecții, numărul total al tinerilor care trăiesc cu HIV ajungând astfel la 2,7 milioane.

În preajma Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA, UNICEF avertizează că, în ultimii trei ani, progresele privind prevenirea și tratamentul împotriva HIV în cazul copiilor, al adolescenților și al femeilor însărcinate au avut o evoluție aproape stagnantă, numeroase regiuni nereușind încă să revină la gradul de acoperire al serviciilor de dinaintea pandemiei de COVID-19. Acest lucru vine pe fundalul unui decalaj tot mai mare între copii și adulți în ceea ce privește tratamentul.

„Deși copiii au rămas de mult timp în urma adulților în ceea ce privește lupta împotriva SIDA, stagnarea înregistrată în ultimii trei ani este una fără precedent și expune prea mulți tineri riscului de îmbolnăvire și de deces”, a afirmat șeful adjunct în materie de HIV/SIDA din cadrul UNICEF, Anurita Bains. „Copiii sunt ignorați pentru că, la nivel colectiv, nu reușim să îi identificăm, să îi testăm și să le oferim tratamentul care le poate salva viața. În fiecare zi în care nu se înregistrează niciun progres, peste 300 de copii și adolescenți pierd lupta cu SIDA”.

Deși constituie doar 7% din populația totală care trăiește cu HIV, copiii și adolescenții au reprezentat 17% dintre decesele provocate de SIDA și 21% dintre noile cazuri de infecție cu HIV în 2021. UNICEF avertizează că, dacă nu se elimină cauzele inegalității, eradicarea SIDA în rândul copiilor și al adolescenților va rămâne un vis îndepărtat.

Cu toate acestea, radiografia subliniază faptul că tendințele pe termen lung sunt pozitive. Numărul de noi cazuri de infecție cu HIV înregistrate în rândul copiilor mai mici (0-14 ani) a scăzut cu 52% între 2010 și 2021, diminuându-se cu 40% și în rândul adolescenților (15-19 ani). În mod similar, în cazul femeilor însărcinate seropozitive, gradul de acoperire al tratamentului antiretroviral (TAR) pe tot parcursul vieții a crescut de la 46% la 81% într-un singur deceniu.

Cu toate că numărul total al copiilor care trăiesc cu HIV este în scădere, se constată o adâncire a decalajului dintre copii și adulți în ceea ce privește tratamentul. În țările prioritare pentru UNICEF din perspectiva HIV, gradul de acoperire al TAR în cazul copiilor a fost de 56% în 2020, dar a scăzut la 54% în 2021. Această scădere se datorează mai multor factori, inclusiv pandemiei de COVID-19 și altor crize globale, care au dus la creșterea nivelului de marginalizare și de sărăcie, reflectând totodată o voință politică mai slabă și reducerea luptei împotriva SIDA în cazul copiilor. La nivel mondial, copiii seropozitivi au avut acces la tratament în proporție mai mică (52%), acest procent crescând foarte puțin în ultimii anii.

Pe de altă parte, gradul de acoperire în rândul adulților seropozitivi (76%) era cu peste 20 de puncte procentuale mai ridicat decât în rândul copiilor. S-a înregistrat un decalaj și mai mare între copiii și femeile însărcinate care trăiesc cu HIV (81%). În mod alarmant, procentul copiilor seropozitivi cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani care nu beneficiază de TAR a crescut în ultimii șapte ani, ajungând la 72% în 2021, același procent înregistrându-se și în 2012.

De asemenea, numeroase regiuni – Asia și Pacific, Caraibe, Africa de Est și de Sud, America de Sud, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Africa de Vest și Centrală – au înregistrat în 2020 o scădere a gradului de acoperire al tratamentului în rândul femeilor însărcinate și al celor care alăptează, în regiunile Asia și Pacific și Orientul Mijlociu și Africa de Nord continuând această tendință descendentă și în 2021. Cu excepția Africii de Vest și Centrale, care se confruntă în continuare cu cele mai multe cazuri de transmitere a infecției de la mamă la copil, niciuna dintre regiunile menționate nu a reușit să revină la gradul de acoperire din 2019. Aceste perturbări pun în mare pericol viața nou-născuților. În 2021, s-au înregistrat peste 75.000 de noi cazuri de infecție la copii din cauza nediagnosticării femeilor însărcinate și a neinițierii tratamentului.

„Putem eradica SIDA în rândul copiilor, al adolescenților și al femeilor însărcinate prin reînnoirea angajamentului politic cu privire la asistarea persoanelor celor mai vulnerabile, prin parteneriate strategice și prin alocarea de resurse pentru extinderea programelor”, a afirmat Bains.

***

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.