Din fericire, cărțile pot schimba viitorul unui copil sărac. Din nefericire, copiii săraci de la țară n-au avut niciodată o carte.
 
În sprijinul lor, Asociația OvidiuRo derulează anul acesta campania ,,Dai carte, ai parte!" prin care 25.000 de copii din cele mai defavorizate sate din România ar putea primi Prima lor Carte și o șansă de a recupera decalajul educațional la care îi condamnă sărăcia.  
 
Campania OvidiuRo își propune, pe de o parte, să explice și să promoveze virtuțile cititului împreună cu cei mici și, pe de alta, să expună o realitate îngrijorătoare și o soluție la care toți putem contribui: copiii săraci din mediul rural nu au acasă nici măcar o carte, în timp ce nouă, celor mai norocoși, ne este relativ simplu să facem o donație lunară, prin SMS, în sprijinul celor nevoiași.
 
"Dai carte, ai parte!" s-a născut din nevoia de a da tuturor copiilor șansa la dezvoltare cognitivă, alfabetizare și literație timpurie. Se estimează că în România 110.000 de copii de 3-6 ani trăiesc în sărăcie, iar peste 60.000 dintre aceștia au beneficiat de sprijin pentru a frecventa grădinița în anul școlar trecut grație Legii nr. 248/2015, cunoscută și ca Legea Fiecare Copil în Grădiniță. 

Accesul și prezența zilnică a acestor copii la grădiniță este, însă, doar primul pas spre o educație timpurie de calitate. După vizitarea a peste 300 de grădinițe din comunități rurale defavorizate numai în ultimul an, principala problemă constatată este lipsa infrastructurii pentru dezvoltarea limbajului și a literației, în special a cărților.

Din nefericire, în primii ani de viață copiii săraci aud de trei ori mai puține cuvinte decât colegii lor – mai exact, cu 30 de milioane de cuvinte mai puțin decât copiii din familiile cu venit mai ridicat. De aici un decalaj educațional greu de surmontat și care de cele mai multe ori se traduce, apoi, în rate mai mici de promovabilitate, abandon școlar, analfabetism funcțional. Din fericire există cărțile, iar în cărți se găsesc de 3 ori mai multe cuvinte rare decât într-o conversație.
 
Dacă este un obicei, cititul împreună cu copiii dezvoltă limbajul, îmbunătățește concentrarea, disciplina și atenția susținută, dezvoltă stima de sine dar și empatia și simțul moral, dezvoltă abilitățile de comunicare și de a depăși anumite provocări (ex. pierderea animalului de companie, frica de întuneric), nu în ultimul rând creează o conexiune prețioasă între părinte și copii.
 

“Copiii care nu au experiențe utile precum mersul la muzeu sau la zoo, excursiile în locuri istorice și vacanțele alături de familie pot recupera cel mai rapid și ușor prin citit sau prin ascultarea cuiva care le citește”
subliniază Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Asociația OvidiuRo și-a asumat rolul de Agenție pentru Educație Timpurie mobilizând resurse din mediul public și privat pentru a investi în calitatea educației preșcolare. Anul trecut am dăruit 18.000 de cărți unora dintre cei mai săraci copii din țară, iar pentru mulți dintre ei a fost prima lor carte. Anul acesta ne propunem să oferim peste 25.000 de cărți pentru acasă copiilor și să sprijinim – cu materiale educaționale și formare continuă – 1000 de profesori din învățământul preșcolar care se confruntă cu provocările asociate educației timpurii în zonele defavorizate"
completează Maria Gheorghiu.