"O tanara, fericita, implinita, primeste in urma unor investigatii medicale diagnosticul implacabil: cancer. Cafeaua de dimineata impreuna cu sotul, plimbarile cu copilul prin parc, aniversarile in familie, cu prietenii- tot ceea ce reprezenta pentru ea micile bucurii de zi cu zi e pus sub semnul intrebarii odata cu neputintele aduse de boala. Ajutorul venit prin ingrijirea paliativa si VOLUNTARUL care o sprijina de fiecare data cand are nevoie, o fac sa simta ca nu este singura si ca inca se poate bucura de fiecare clipa de viata, alaturi de cei dragi. Pentru ca asta fac VOLUNTARII: LUMINEAZA VIETI!”

Acesta este scenariul campaniei realizata de HOSPICE Casa Sperantei pentru a mobiliza acele persoane inimoase care doresc sa ajute ca voluntari, pacientii serviciilor de ingrijiri paliative.   
 
La nivel national aproape 180.000 de persoane cu cancer si alte boli incurabile au nevoie de ingrijire paliativa specializata in fiecare an, insa mai putin de 8% dintre acestea beneficiaza de ea la momentul potrivit. In 2014, 18 judete din tara nu aveau nici un serviciu de ingrijiri paliative, iar sapte judete nu au nici un medic cu atestat in ingrijiri paliative. Serviciile de ingrijiri paliative existente pot fi mai eficiente cu ajutorul voluntarilor.

INGRIJIREA PALIATIVA imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale. 
Ca voluntar intr-un serviciu de ingrijiri paliative poti ajuta persoanele bolnave sa se bucure de fiecare clipa de viata. 
Fii voluntar! Lumineaza vieti!

• Contacteaza un coordonator de voluntari care te poate indruma acolo unde este cea mai mare nevoie de ajutorul tau in servicii de ingrijiri paliative 
• Informeaza-te din brosuri pe teme de voluntariat si ingrijire a bolnavului, disponibile online, ca ajutorul tau sa fie cat mai eficient
• Foloseste manualul „Managementul voluntarilor din serviciile de ingrijire paliativa” si „Jurnalul de voluntar”, care te ajuta sa mobilizezi si sa motivezi voluntari 
 
Toate aceste resurse au fost create de HOSPICE Casa Sperantei prin proiectul Incurajarea voluntariatului in serviciile de ingrijiri paliative, la nivel national, derulat in perioada 8 aprilie 2014- 30 aprilie 2016, in parteneriat cu Hospice Emanuel Oradea, Asociatia Lumina Bacau si finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.