Campania „Avem o dragoste de dat” trage un semnal de alarmă asupra nevoilor actuale ale vârstnicilor din România determinate de noul coronavirus. Fundația Regală Margareta a României susține vârstnicii din toată țara printr-o rețea de servicii sociale active în comunități. 24% dintre persoanele de peste 65 de ani au traversat prima lună de izolare singure.
 
Izolarea la domiciliu pe fondul pandemiei COVID–19 și distanțarea socială impusă de decretarea stării de urgență afectează condițiile de viață și starea emoțională a vârstnicilor din România. Mulți dintre aceștia sunt puși în fața unor noi provocări și nu mai au pe nimeni care să-i ajute. În acest context, Fundația Regală Margareta a României trage un semnal de alarmă asupra nevoilor actuale ale vârstnicilor din România determinate de noul coronavirus și demarează campania de donații prin SMS „Avem o dragoste de dat”. Astfel, oricine dorește să sprijine nevoile urgente ale vârstnicilor din România, o poate face cu un simplu SMS cu textul SINGUR la 8844 pentru a dona 2 euro lunar. 
 
În condițiile în care, în România, 1 milion de vârstnici sunt nevoiți să facă față pandemiei fără a avea un ajutor, orice sprijin acordat acestei categorii vulnerabile este binevenit. Prin campania „Avem o dragoste de dat pentru cei care ne-au construit viitorul”, Fundația Regală Margareta a României își propune să finanțeze o rețea de servicii sociale active în comunitățile din toată țara, prin susținerea unor ong-uri și inițiative civice dedicate persoanelor vârstnice și prin derularea unor proiecte proprii, pentru a ajuta pe perioada crizei un număr de 20.000 de vârstnici. Sprijinul vizează în special persoanele afectate de singurătate, imobilitate fizică, boli cronice, cu un trai precar sau cu o vârstă foarte înaintată, oferindu-le diverse tipuri de ajutor - material, practic sau emoțional, iar numărul beneficiarilor va crește pe măsură ce Fundația va strânge resursele necesare din donații și sponsorizări. 
 
Conform unui studiu realizat recent de IRES despre cum au petrecut românii prima luna de izolare la domiciliu, 24% dintre vârstnicii de peste 65 de ani au traversat această perioadă de izolare singuri. Studiul publicat în aprilie 2020, relevă faptul că vârstnicii sunt cei care se confruntă și cu probleme de sănătate mai mari decât cele de dinaintea pandemiei de COVID–19, experimentând, în proporții ridicate, și sentimente de singurătate și frică de moarte provocată de infectarea cu noul coronavirus, dar și frica generată de o criză de alimente. La rândul său, Telefonul Vârstnicului, linia națională de ajutor, a identificat și cartografiat în timp real nevoile urgente exprimate de vârstnicii din toată țara în ultimele săptămâni, acestea fiind: procurarea cumpărăturilor, ajutorul material, acces la servicii publice în perioada pandemiei, sprijin practic la domiciliu și consiliere emoțională și psihologică.
 
Măsurile impuse cu bună credință de autorități îi afectează profund pe seniori. Ele au fost luate fără a avea mecanisme de sprijin pentru cei care au nevoie de ajutor. Limitarea posibilității de a ieși din locuință la doar câteva ore pe zi a limitat și accesul acestora la alimente, medicamente și sprijin medical. În plus, mai sunt și cazurile vârstnicilor nedeplasabili, a celor care se confruntă cu lipsuri materiale sau care suferă depresii în singurătate. Chiar și vârstnicii care primesc sprijin moral și material din partea familiei sau a persoanelor din cercul lor social, pot suferi stări de anxietate în contextul izolării și al riscurilor pandemiei. Persoanele vârstnice, mai mult ca niciodată, au nevoie de noi, a declarat Mugurel Mărgărit, Director Executiv al Fundației Regale Margareta a României
 
Publicul se poate implica pentru susținerea vârstnicilor prin trimiterea unui SMS cu textul SINGUR la 8844, donând astfel 2 Euro lunar. De la produse de strictă necesitate până la sprijin emoțional, vârstnicii au nevoie de ajutorul celor din jur pentru a trece cu bine peste această criză neașteptată.

***
Despre Fundația Regală Margareta a României
Fundația Regală Margareta a României este o organizație neguvernamentală care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul celor 30 de ani de activitate, Fundația a dezvoltat numeroase proiecte în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României. Încă din anul 1993, Fundația a venit în sprijinul vârstnicilor din România prin programe menite să combată izolarea și singurătatea și să ajute la creșterea calității vieții acestora, precum Fondul pentru Vârstnici, Seniorii Noștri, Clubul Seniorilor, Niciodată Singur, Campania Flori pentru Suflet, Telefonul Vârstnicului, Centrele Generații. Astfel, peste 180.000 de persoane vârstnice au primit sprijin din partea Fundației de-a lungul timpului.