• Întâlnire cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia și tur ghidat la Palatul Elisabeta
  • Ateliere creative și culturale la Muzeul Național al Satului și Muzeul Național al Literaturii Române din București
  • Tur și atracții la Domeniului Regal Săvârșin

 

Copiii sprijiniți prin proiectele sociale ale Fundației Regale Margareta a României au fost primiți la Palatul Elisabeta de Alteța Sa Regală Principesa Sofia, precum și la Domeniul Regal Săvârșin, joi, pe 1 Iunie 2023, de Ziua Internațională a Copilului. Experiența culturală oferită copiilor a inclus și ateliere creative la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gustiși Muzeul Național al Literaturii Române.

Pentru a marca Ziua Internațională a Copilului, Fundația Regală a pregătit și în acest an o serie de experiențe inedite pentru mai bine de 200 de copii beneficiari ai serviciilor sociale la Centrul Comunitar Generații din București, Centrele Generații Asociatia pentru Dezvoltare Comunitară "Florian Cristescu" din Turnu Măgurele, Asociația Diaconia Ajutor Internațional din Brașov, Centrul Oaza Copiilor din Arad,  Centrul Caritas Mitropolitan Greco-Catolic din Blaj, precum și ai programului Fondul Special pentru Copii și Ajutor pentru Refugiați, desfășurate la București.

Copiii din Brașov, Turnu Măgurele și București, invitați la Palatul Elisabeta, au avut ocazia să cunoască istoria acestui loc, într-un tur ghidat prin spațiile pline de semnificații și istorie și, de asemenea, să admire colecția creațiilor de artă contemporană. Au parcurs, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia, expoziția fotografică Copilărie Regală, amplasată în curtea Palatului Elisabeta, care marchează momente în timp din viața micuțelor Principese. Pornind de la fotografiile expuse, Principesa Sofia le-a povestit celor mici despre amintirile sale legate de copilărie, de jocurile acesteia, precum și cele legate de părinți, Regele Mihai și Regina Ana.

La invitația Muzeului Național al Literaturii Române, o parte dintre copii au participat la ateliere de explorare a clădirii și a operelor autorilor români, proiecții de film și momente de magie, special dedicate lor. Iar ceilalți, au luat parte la un tur ghidat al Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și la atelierul creativ de bricolaj Magia ghindelor“.

Tot astăzi, copiii de la Centrele Generații din Arad și Blaj au vizitat Domeniul Regal Săvârșin și s-au bucurat de atracțiile parcului și ale Satului Regal.

În prezent, Fundația Regală desfășoară programe ce au ca scop prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor defavorizați, prin proiectele naționale Centrele Generații și Fondul Special pentru Copii, precum și Ajutor pentru Refugiați, proiect prin care sunt susținuți copii sosiți din Ucraina și familiile lor.

 

***

Despre Fundația Regală Margareta a României

De-a lungul celor 33 de ani de existență, Fundația Regală Margareta a României a derulat programe menite să asigure copiilor drepturile fundamentale - la o viață alături de familia biologică, la îngrijire medicală sau la educație și dezvoltare. Fundația a înființat dispensare pediatrice în comunități defavorizate, programe de asistență și terapie psiho-socială pentru copii afectați de boli grave, programe de educație pentru sănătate și nutriție, centre pentru copii și adolescenți în dificultate, programe de educație parentală și integrare socială pentru familii.

Despre Ziua Internațională a Copilului

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state. Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului, bazându-se pe convingerea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, care reprezintă generația de mâine.