Asociația pentru Dezvoltare Urbană a finalizat accesibilizarea jocurilor de societate pentru copiii cu dizabilități de vedere și învățare în cadrul programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România.

Scopul proiectului „Terapie prin jocuri multisenzoriale pentru copiii cu deficiențe de vedere și învățare” a fost dotarea a 3 instituții speciale cu câte 10 jocuri accesibilizate pentru dezvoltarea unei oportunități de învățare prin joacă.

Am făcut echipă cu profesori văzători și nevăzători și am supus procesului de accesibilizare 10 jocuri (Trenulețul Emoțiilor, Memory Chess, Checkers, Emoțiile pe fața mea, Pisicuțele Amabile, Castele de nisip, Orășelul Emoțiilor, Zaruri cu povești (doar în format digital), Misiune îndeplinită! Prim ajutor!, Alias Clasic) care să îi ajute pe copii să își identifice mai ușor emoțiile, să își exprime sentimentele, dar și să le sprijine dezvoltarea cognitivă și a spiritului de echipă.

Accesibilizarea a constat în parcurgerea mai multor etape, de la selectarea jocurilor, achiziționare și crearea unui plan de accesibilizare. În proiect au fost realizate următoarele elemente de joc:
Planșa de joc a fost întocmită dintr-un forex alb, material care să permită fixarea pionilor și au fost adăugate și abțibilduri care conțin texte în Braille, pentru o mai bună orientare pe planșă.
Pionii au fost creați de forme diferite și printați 3D. În total au fost creați 333 de pioni din materiale precum plastic sau rășină.
Cartonașele au fost accesibilizate prin descrierea imaginilor și digitalizarea informației.
Regulile au fost și ele adaptate noilor materiale create.
Aplicația de mobil a fost creată pentru a digitaliza în totalitate unul dintre jocuri și pentru a facilita jocul cu zarurile sau cartonașele în cazul altor jocuri.

Jocurile accesibilizate au fost testate de către profesorii din școlile speciale partenere, le-au fost aduse îmbunătățiri și apoi au fost donate celor 3 școli din proiect. Totalul de 30 de jocuri va ajunge la mai mult de 60 de beneficiari, copii nevăzători sau cu deficiențe de vedere din cele 3 școli partenere, dar vor rămâne să bucure și copiii din generațiile viitoare.

Accesul la aceste materiale este liber deoarece oricine le poate descărca de pe website-ul proiectului, care va fi distrubuit în curând pe pagina oficială de Facebook a asociației.

***

Despre Asociația pentru Dezvoltare Urbană

Asociația pentru Dezvoltare Urbană este inițiatoarea proiectului Tactile Images și desfășoară proiecte de advocacy (accesibilizarea spațiilor publice) și lobby (decontarea smartphone-urilor) pentru persoanele cu deficiențe de vedere de mai bine de 10 ani. ONG-ul se bucură de parteneriatul a 27 de școli speciale din România, având, în același timp, colaborări cu Universitatea București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Experiența Asociației pentru Dezvoltarea Urbană a fost recunoscută prin 14 premii, dintre care amintim Gala Persoanelor cu Dizabilități și Gala Societății Civile. Pentru detalii, vizitați https://www.procivic.ro/ro/organizatia.

Despre Fundația pentru Comunitate

Fundația pentru Comunitate este o organizație non-profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă.

Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație, sprijină copii și tineri talentați în realizarea viselor și proiectelor acestora. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea, de reabilitarea lor. Fundația pune accent pe programe care se realizează prin cooperări transfrontaliere, prin parteneriate în regiunea Europei Centrale și de Est. Consiliul Director al Fundației va organiza programe care fac posibilă urmărirea scopurilor formulate.

Partenerul oficial al Fundației este compania MOL România, integrată grupului MOL, a cărui politică de responsabilitate socială se axează pe sprijinirea copiilor, a tinerilor talentați, precum și a celor cu probleme de sănătate.