Coca-Cola Hellenic investeste in Romania 30 de milioane de euro in doua centrale termoelectrice care vor furniza energie eficienta si ecologica fabricilor companiei din Timisoara si Ploiesti.

Impreuna cu partenerul sau, Contour Global, o companie privata de energie cu operatiuni pe patru continente, Coca-Cola Hellenic va construi, pana in 2009, 15 astfel de centrale in unitatile de productie ale firmei din 12 tari.

"Costul estimativ pentru fiecare centrala termoelectrica de acest tip este de 15 milioane de euro, ceea ce duce, la nivel de grup, la 225 de milioane. Fondurile initiale sunt puse la dispozitie de Contour Global, Coca-Cola Hellenic ofera terenul din preajma facilitatilor noastre de productie", a declarat, pentru "Green Report", Calin Dragan, Country General Manager Coca-Cola Hellenic Romania.

Masura face parte din programul anuntat de companie, prin care emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse cu peste 20% la nivelul intregii organizatii.

"Recuperarea capitalului investit se va face datorita angajamentului nostru pe termen lung (15 ani) de a achizitiona energie din aceste centrale care vor fi operate de ContourGlobal pe toata pe rioada contractului. Furnizarea de energie la un pret mai mic va duce la econo mii substantiale, ceea ce inseamna ca proiectul se autofinanteaza", a subliniat Calin Dragan.

Decizia construirii acestor centrale a fost luata ca urmare a rezultatelor obtinute in urma implementarii acestui program la unitatea de productie din Ungaria unde, in primul an de functionare, s-au redus emisiile de CO2 cu 43%. In acelasi timp, costurile cu energia au fost reduse cu 400.000 de euro.

Coca-Cola HBC Romania este unicul imbuteliator din tara al produselor purtand marca Coca-Cola. In cei 16 ani de cand Sistemul Coca-Cola este prezent pe piata de la noi, investiile facute in economia romaneasca se ridica la 136 de milioane de euro doar pentru perioada 2002-2006, depasind 400 de milioane
de euro de la inceputul operatiunilor.