Anul acesta, magazinul din Bucuresti a urcat o pozitie in clasamentul global realizat pe baza mediei vanzarilor per magazin, situandu-se pe locul 4 in lume (dupa Rusia – media 84.710, Thailanda – media 67.212 si Irlanda – media 60.883). In topul magazinelor cu cele mai mari vanzari de jucarii de plus, magazinul din Bucuresti a ocupat pozitia 28 din 340.
 
La nivel global, de la inceputul campaniei, in 2003, IKEA Foundation a donat 67 de milioane de euro care au contribuit la imbunatatirea oportunitatilor de educatie pentru 11 milioane de copii din 46 de tari. Donatiile au fost folosite de catre UNICEF si Salvati Copiii pentru formarea profesorilor, pentru imbunatatirea metodelor de predare si a sistemelor de protectie a copilului, pentru furnizarea de materiale educationale si cresterea ratei de scolarizare.
 
In 2013, s-au strans peste 10,1 milioane de euro in intreaga lume, iar cu ajutorul donatiilor, IKEA Foundation va sprijini 19 proiecte UNICEF si Salvati Copiii in 18 tari. Fondurile donate catre UNICEF vor finanta initiativele „Scoli pentru Africa” in opt tari si „Scoli pentru Asia” in China. Fondurile donate catre Salvati Copiii vor sprijini educatia pentru copiii din grupurile marginalizate din Asia si Europa de Est.
 
Clientii din Romania au avut sansa sa se implice si in initiativa “Doneaza de doua ori”, care presupune donarea jucariilor de plus si a cartilor pentru copii cumparate din magazinul IKEA. Acestea au fost directionate catre programele locale de caritate. Astfel, peste 950 de jucarii au fost donate catre Salvati Copiii Romania. 
 
"Prin intermediul programului Sanse egale pentru toti copiii intr-o societate fara discriminare, initiat de Salvati Copiii si implementat cu ajutorul IKEA Foundation, am reusit sa le oferim sansa pentru un viitor mai bun copiilor din mai multe zone ale tarii. Salvati Copiii Romania le multumeste clientilor si angajatilor magazinului IKEA pentru implicarea in campania Jucariilor de Plus. Cu fondurile obtinute, vom continua programele educationale pentru copiii din mediile defavorizate, educatia si consilierea parentala si cea pentru copiii victime ale unei forme de violenta sau abuz.”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii Romania. 

"Educatia este cheia care deschide calea catre un viitor mai bun pentru fiecare copil, in special pentru cei vulnerabili si izolati. UNICEF este recunoscator pentru parteneriatul puternic pe care l-a stabilit cu IKEA Foundation si doreste sa multumeasca tuturor clientilor si angajatilor IKEA, intrucat scopul muncii noastre este sa le oferim copiilor educatia de calitate pe care o merita," afirma Anthony Lake, presedinte executiv UNICEF. 
 
"Anul acesta marcam cea de-a 20-a aniversare a colaborarii noastre strategice cu IKEA Foundation. De asemenea, acesta este cel de-al 8-lea an consecutiv in care Salvati Copiii participa la Campania Jucariilor de Plus pentru Educatie. Prin intermediul angajamentului luat de IKEA Foundation pentru a ajuta copiii vulnerabili sa aiba acces la educatie de calitate, copiii din grupurile minoritare si copiii cu dizabilitati, precum si familiile si comunitatile din care acestia fac parte, toti beneficiaza de programele campaniei pentru un viitor mai bun si mai luminos," a declarat Elisabeth Dahlin, Secretar General pentru Salvati Copiii si colaborarea cu IKEA Foundation.

***
Despre IKEA Romania 
IKEA este o companie cu origini suedeze, fondata in 1943 de Ingvar Kamprad. Viziunea IKEA este aceea de „a crea o viata mai buna de zi cu zi pentru cei mai multi oameni" prin oferirea unei game largi de produse functionale, de design si calitate la preturi mici, astfel incat cei mai multi oameni sa si le poata permite. Compania IKEA detine 345 de magazine in 42 de tari sau teritorii, dintre care 42 de magazine sunt francize detinute de alte companii decat IKEA Group. Magazinele din IKEA Group au fost vizitate anul trecut de 775 milioane de oameni. 
Magazinul IKEA din Romania a fost al 253-lea deschis in a 35-a tara, pe 21 martie 2007. Pana in luna martie 2010 a fost operat in sistem de franciza locala, iar dupa aceea IKEA Romania a devenit parte din IKEA Group (detalii pe www.IKEA.ro).

Despre IKEA Foundation
IKEA Foundation isi propune sa imbunatateasca oportunitatile pentru copii si tineri din tarile in curs de dezvoltare finantand programe pe termen lung, care  creeaza o schimbare substantiala si de durata. IKEA Foundation colaboreaza cu parteneri strategici cu abordari inovatoare pentru a obtine rezultate pe scara larga in patru domenii fundamentale ale vietii unui copil: un loc pe care sa-l numeasca acasa, un inceput sanatos in viata, o educatie de calitate si un venit constant in familie. Se estimeaza ca 100 de milioane de copii vor beneficia de programele finantate pana in 2005.
 
Despre SALVATI COPIII
Save the Children este organizatia independenta mondiala pentru copii, care sustine programe si imbunatateste viata copiilor in peste 120 de tari din intreaga lume. Sustinand o lume in care fiecare copil are dreptul la supravieturire, protectie, dezvoltare si participare, misiunea Salvati Copiii este de a inspira progrese in modul in care copiii sunt tratati si de a realiza o schimbare imediata si de durata in viata acestora.
Mai multe detalii despre programele Salvati Copiii Romania la: www.salvaticopiii.ro si www.facebook.com/SalvatiCopiiiRomania
 
Despre UNICEF
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.
 
Nota pentru editori
Datorita donatiei din acest an, IKEA Foundation va sprijini 19 proiecte ale organizatiilor UNICEF si Salvati Copiii din 18 tari. Fondurile donate catre UNICEF vor finanta initiativele „Scoli pentru Africa” in opt tari (Angola, Etiopia, Madagascar, Malawi, Mozambic, Rwanda, Sierra Leone si Africa de Sud) si un proiect parte din initiativa „Scoli pentru Asia” in China. Fondurile donate catre Salvati Copiii vor sprijini educatia pentru copiii din grupurile cele mai marginalizate (minoritati si copii cu dizabilitati) din Asia (Bangladesh, Cambodgia, China, Indonezia, Myanmar, Filipine si Vietnam) si Europa de Est (Lituania, Romania si Kosovo).
Donatiile vor ajuta organizatiile UNICEF si Salvati Copiii sa pentru formarea profesorilor in ceea ce priveste metodele de predare, imbunatatirea sistemelor de protectie a copilului, furnizarea de materiale educationale si cresterea ratei de frecventa la scoala.
 
Mozambic
In Mozambic, cu ajutorul fondurilor IKEA Foundation obtinute prin Campania Jucariilor de Plus, 55.000 de copii din 88 de scoli au beneficiat de cele cinci componente ale sistemului Scoli mai bune pentru copii: educatie; protectie; apa; igienizare; sanatate si mobilizare sociala. Copiii din aceste scoli au beneficiat de educatie fizica si au fost educati in ceea ce priveste problema HIV, problemele de gen si prevenirea violentei si abuzurilor).

Africa de Sud
In Africa de Sud, cu sprijinul IKEA Foundation, UNICEF a sustinut implementarea programului Safe and Caring Child-Friendly Schools (SCCFS) in 198 de scoli care nu beneficiaza de programe guvernamentale. Acest program a ajutat 151.000 de copii si 3.400 de profesori. Mai mult, sustinerea din partea IKEA Foundation a ajutat peste 2.500 de scoli sa implementeze programe sportive la care sa participe inclusiv copiii cu dizabilitati. 

Etiopia
In Etiopia, finantarea din partea Campaniei Jucariilor de Plus pentru educatie a contribuit la cresterea ratei de inscrieri a copiilor in clasa 1 primara pana la 92%. Aceasta rata de inscrieri a copiilor prescolari la scoala a avut o crestere semnificativa de 15.9%. Intr-un an, a crescut de la 1 din 20 de copii la 1 din 5 copii inscrisi la gradinita. O tendinta care ne bucura!

Romania
Cu ajutorul IKEA Foundation, Salvati Copiii desfasoara un proiect in Romania, prin care incearca sa reduca discriminarea impotriva a doua din cele mai vulnerabile grupuri de copii: copiii rromi si copiii cu probleme de sanatate mintala. Servicii educationale si de sanatate vor fi dezvoltate in beneficiul direct al copiilor vulnerabili si al familiilor acestora. In jur de 18.000 de copii vor fi educati sa inlature discriminarea si stigmatizarea.

Indonezia
In Indonezia, multi copii cu dizabilitati nu reusesc sa-si exercite drepturile. Datorita sprijinului din partea IKEA Foundation, Salvati Copiii va mobiliza comunitatile si guvernul pentru a ajuta acesti copii sa aiba parte de o viata mai buna. Astfel, prin aceasta initiativa, familiile vor avea posibilitatea de a avea grija de copiii lor cu dizabilitati, iar acestia vor avea sansa sa beneficieze de o educatie de calitate.

Bangladesh
In Bangladesh, exista aproximativ 7 milioane de copii cu dizabilitati, extrem de vulnerabili la violenta si exploatare. Datorita IKEA Foundation, organizatia Salvati Copiii reuseste sa asigure pentru 4.400 de baieti si fete o mai buna protectie, asigurand in acelasi timp o bunastare fizica si mentala. Proiectul este sustinut de ingrijitorii copiilor, comunitatile, autoritatile scolare si chiar de catre copiii cu dizabilitati.