GSK Romania a livrat lunar medicamente esentiale catre mai bine de 4.500 de spitale si farmacii. nvestitiile in comunitate s-au ridicat la 604.460 de euro pentru proiecte de sanatate si de educatie in sanatate si in alte cauze sociale. 

Raportul GSK este singurul de pe piata farmaceutica din Romania si primul realizat in urma consultarii partenerilor – autoritati, medici, asociatii profesionale, ONG-uri, asociatii de pacienti si reprezentanti ai presei, acoperind toate diviziile de business ale companiei: farma, consumer healthcare, distributie si productie.

GSK Romania a publicat cea de-a doua editie a Raportului de Responsabilitate Corporativa, un document care descrie contributia companiei pe piata locala, valorile si felul in care organizatia isi ghideaza activitatea, cu obiectivul de a creste speranta de viata a romanilor si de a  imbunatati calitatea vietii acestora. Raportul acopera toate diviziile de business ale GSK in Romania: farma, consumer healthcare, distributie si productie.

Raportul de sustenabilitate al GSK include informatii referitoare la imbunatatirea accesului la medicamente, etica in industria farmaceutica, protectia mediului, politicile de resurse umane, implicarea partenerilor si investitia in comunitate. Documentul ofera informatii specifice, ca raspuns la problemele critice din Romania: buget limitat, mediu supra-reglementat si probleme critice de sanatate, precum cea mai scazuta speranta de viata sau cea mai ridicata rata de mortalitate infantila din Europa. Raportul cuprinde cele patru arii de interes pentru GSK Romania: sanatate, angajati, comportament etic si mediul inconjurator. 

Acest raport este, de asemenea, prima analiza realizata in urma consultarii partenerilor – autoritati, medici, asociatii profesionale, ONG-uri, asociatii de pacienti si reprezentanti ai presei, de la care GSK a aflat care sunt cele mai relevante aspecte ce trebuie incluse intr-un astfel de demers de raportare, precum si asteptarile de la industria farma in general si de la GSK in mod particular. Raspunsurile lor au reliefat in principal nevoia de informatii cu privire la operatiuni responsabile, etice si transparente in industrie si pentru GSK si au constituit baza de dezvoltare a raportului de CSR lansat astazi.

“Pentru noi, increderea celor interesati direct de activitatea noastra, de la proprii angajati, pacienti, parteneri de business si sociali, media sau autoritati, este esentiala si face parte din demersul nostru permanent de a fi mai transparenti. Tocmai de aceea, am ales ca anul acesta, inainte de elaborarea raportului, sa organizam o masa rotunda in care sa-i invitam pe toti partenerii sa-si exprime asteptarile pe care le au din partea industrie si a GSK. A fost prima intalnire de acest gen realizata de o companie din Romania, motiv pentru care le multumim tuturor celor implicati. Rezultatele acestei intalniri ne-au ajutat sa elaboram acest raport si ne sprijina sa ducem mai departe eforturile companiei de a contribui la obiectivul nostru local, acela de a creste speranta de viata a romanilor”, a declarat Pascal Prigent, General Manager GSK Romania.

Iata mai jos cateva exemple de informatii ce pot fi regasite in Raportul de Responsabilitate Corporativa GSK 2012:
# Produsele GSK au ajuns la 20 de milioane de consumatori si pacienti din Romania
# Medicamente si vaccinuri inovatoare in 13 arii terapeutice si am livrat lunar medicamente esentiale pentru supravietuire catre peste 4.500 de spitale si farmacii
# GSK Romania a sustinut 13 asociatii de pacienti in 2012 si a investit 604.460 de euro in comunitati, in proiecte de sanatate si de educatie in sanatate
# Aproape 10.000 de ore dedicate de angajatii GSK programelor de voluntariat, in comunitatile locale in 2012
# Investitii de 3.400 de ore in programe de instruire profesionala a angajatilor
# Evenimentul anual de voluntariat al GSK Orange Day in Romania a implicat peste 230 de angajati in mai mult de 32 de proiecte comunitare in 18 orase
# Consumul de apa la nivelul intregii companii a scazut cu 5%
# Nou model de distributie pentru unele din medicamentele GSK, pentru a creste gradul de disponibilitate al acestora
# Implicare in stoparea exodului medicilor, prin lansarea campaniei de constientizare a acestui fenomen si de cresterea a respectului fata de doctori “De profesie: medic in Romania”, sub umbrela Consiliul Investitorilor Straini
# Platforma etica a GSK (“Platforma Etiqa”) este publica pe pagina de internet www.gsk.ro pentru ca partenerii sa poata intelege mai bine abordarea etica a companiei.  

Prima companie din Romania afiliata la GRI ca stakeholder organizational
GSK este prima companie din Romania afiliata la GRI ca stakeholder organizational, adoptand astfel cele mai bune practici internationale de transparenta in business. Compania a ales sa isi alinieze sistemul de raportare la cel mai folosit cadru de raportare voluntara de sustenabilitate, Initiativa Globala de Raportare (GRI), pentru ca partenerii sai sa aiba un sistem de referinta recunoscut ca model de buna practica la nivel global. Standardul Global de Raportare a Sustenabilitatii (GRI) G4, publicat in mai 2013, este considerat lider la nivel mondial in raportarea sustenabilitatii companiilor. Fiind una dintre primele companii care adopta acest cadru, GSK si-a luat un angajament in promovarea transparentei si fata de asteptarile partenerilor si ale expertilor care au creat G4.



Acesta este cel de-al doilea Raport de Responsabilitate Corporativa al GSK Romania. Primul raport a fost publicat in 2012 si a facut referire la activitatile desfasurate in 2011. Prezentul raport face referire la activitatile desfasurate in anul 2012 si in prima parte a anului 2013. Toate datele cantitative se refera la anul calendaristic 2012, daca nu exista alte mentiuni in acest sens in raport.

***
GSK – una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GSK se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult. In Romania, obiectivul nostru este sa contribuim la cresterea sperantei de viata a romanilor (cea mai scazuta din Uniunea Europeana), precum si la cresterea calitatii vietii acestora. Pentru mai multe informatii accesati www.gsk.ro

Global Reporting Initiative (GRI) – este cel mai utilizat standard de raportare la nivel international. Anual, peste 6.000 de companii raporteaza proiecte de responsabilitate sociala, majoritatea fiind realizate in conformitate cu cerintele GRI.