IKEA Foundation a lansat raportul anual pentru anul 2013 si anunta donatii in valoare de 139 de milioane de dolari (101 de milioane de euro), care au fost directionati catre copiii si familiile din cele mai sarace comunitati ale lumii. In 2013, IKEA Foundation a intrat in topul fundatiilor care fac cele mai mari donatii din lume.
 
Comparativ cu anul 2012, IKEA Foundation a crescut rata de donatii cu 21% si si-a extins actiunile in 35 de tari, contribuind, astfel, la imbunatatirea vietii a milioane de copii din peste o treime dintre cele mai sarace zone ale lumii. Intreaga suma donata in anul fiscal 2013 a fost finantata din profitul Companiei IKEA Group si reprezinta peste 3% din profitul companiei de mobilier si decoratiuni.
 
“Anul 2013 a fost o calatorie remarcabila pentru noi, cei de la IKEA Foundation. Sumele donate au crescut foarte mult, am dezvoltat parteneriate inovatoare si ne-am asigurat ca avem resursele sa ajutam 100 de milioane de copii si familiile lor pâna in anul 2015”, a declarat Per Heggenes, Chief Executive Officer la IKEA Foundation.
 
IKEA Foundation colaboreaza cu 31 de organizatii non-profit si este cel mai mare donator corporativ la nivel global al UNICEF, al Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), al Organizatiei Salvati Copiii, Clinton Health Access Initiative (CHAI), KickStart International si altele.
 
In anul 2013, IKEA Foundation a lucrat cu UNHCR si Refugee Housing pentru a dezvolta adaposturi de urgenta mai sigure, mai durabile, si care aduc refugiatilor solutii inovatoare, precum iluminatul solar.
 
“IKEA Foundation este cel mai mare partener din sectorul privat al UNHCR si, impreuna, speram sa transformam vietile multor refugiati”, a declarat António Guterres, United Nations High Commissioner pentru  Refugees (UNHCR).  
 
Raportul Anual pentru anul 2013 ofera urmatoarele informatii despre IKEA Foundation:
• A facut donatii in valoare de 2 milioane de Euro catre UNICEF, 1 milion de Euro catre Médecins Sans Frontières si 150,000 de Euro catre Salvati Copiii, pentru a aduce provizii de baza familiilor afectate de Taifunul Haiyan (Filipine)
• A donat 50.000 de saltele IKEA catre UNHCR pentru familiile de refugiati sirieni
• A strâns 10 milioane de Euro pentru UNICEF si Salvati Copiii, cu ajutorul angajatilor IKEA care s-au dedicat campaniei si al clientilor, care au sustinut Campania Jucariilor de Plus pentru Educatie.
• A initiat un parteneriat cu Forest Trends, pentru a ajuta familiile din triburile Surui si Yawanawa din Brazilia sa dezvolte moduri sustenabile de a-si proteja padurile tropicale natale si sa creasca veniturile familiilor
• A initiat un parteneriat cu Care for Children, care lucreaza pentru guvernele din Asia, pentru a-i ajuta sa plaseze copiii orfani in familiile locale
• Si-a extins parteneriatul cu Development Alternatives, pentru a le invata pe femeile din India sa citeasca, sa scrie si sa rezolve calcule matematice de baza
• A finantat burse pentru aproximativ 2.000 de femei, printr-un parteneriat cu Fundatia Lila Poonawalla, care ajuta femeile tinere din familiile sarace din India sa urmeze studii superioare in inginerie si alte domenii profesionale.
 
***
Despre IKEA Foundation
IKEA Foundation isi propune sa imbunatateasca oportunitatile pentru copii si tineri din tarile in curs de dezvoltare, finantând programe pe termen lung, care creeaza o schimbare substantiala si de durata. 
 
IKEA Foundation colaboreaza cu parteneri strategici care au abordari inovatoare, pentru a obtine rezultate pe scara larga in patru domenii fundamentale ale vietii unui copil: un loc pe care sa-l numeasca acasa, un inceput sanatos in viata, o educatie de calitate si un venit durabil in familie. Se estimeaza ca, pâna in anul 2015, peste 100 de milioane de copii vor beneficia de programele finantate. 
 
Doi dintre partenerii principali ai IKEA Foundation sunt UNICEF si Salvati Copiii. Compania IKEA, prin intermediul IKEA Foundation, este cel mai mare donator la nivel mondial pentru ambele organizatii.
 
 
*Bloomberg exchange rate din 31 December 2013