Reteaua acopera deja 30 de judete din toate colturile tarii si va mai creste pana in decembrie, cand se finalizeaza campania. Respectand una dintre cele trei reguli de baza ale igienei orale - „Mergi la medicul dentist in mod regulat”, aceasta solutie vine in intampinarea celor 69% dintre respondentii unui studiu din 2012 care au declarat ca merg la dentist doar atunci cand au probleme. 
 
Cum functioneaza programul national de consultatii stomatologice gratuite?
Persoanele interesate isi pot face o programare intrand pe website-ul www.zambesteromania.ro, in sectiunea „Consultatii stomatologice gratuite”, alegand judetul si orasul; li se vor afisa datele de contact ale cabinetului si un indicator care arata daca respectivul cabinet ofera si detartaje gratuite, iar programarea se face simplu printr-un telefon direct la cabinet.
 
In urma unor astfel de vizite, medicii dentisti pot semnala care sunt urgentele si prioritatile in tratamentul dentar, pot explica copiilor care e tehnica de periaj corecta, pot sfatui orice persoana in alegerea periutei si pastei de dinti potrivite; de asemenea, medicii dentisti pot face recomandari in privinta alimentatiei pentru mentinerea unei danturi sanatoase.
Medicii care doresc sa intre in retea se pot inscrie direct pe website in aceeasi sectiune.
 
Parintii si copiii fac cele mai multe vizite
In prima parte a campaniei „Zambeste Romania”, peste 10.000 de elevi din clasele I-IV au fost vizitati de medici dentisti pentru a invata notiunile de baza pentru o igiena corecta. Tot atunci au aflat si au spus mai departe acasa parintilor de vizitele gratuite in cabinete. Prin urmare, multe dintre vizitele la cabinete au fost facute ca urmare a programului de educatie in scoli.  
 
Studiul realizat anul trecut in scoli din tara2 in cadrul campaniei „Zambeste Romania” anunta ca 38% dintre copii au placa dentara microbiana semnificativa, fapt ce semnalizeaza o stare precara de igiena orala . Placa dentara favorizeaza aparitia cariilor si problemelor gingivale si indica lipsa unei igiene orale corespunzatoare. 
 
Periajul dentar este prima arma in lupta cu placa microbiana, insa pe termen lung este necesara interventia profesionista. Medicul dentist o poate elimina prin detartraj, o operatiune de curatare a dintelui la baza, si de aceea acest serviciu a fost inclus de unii medici dentisti in oferta lor gratuita. 
 
 
Ce spun medicii din retea
dr. Costache Geanina, Bacau
Programul de consultatii sau detartraje gratuite vine in intampinarea multor persoane care fie nu au resursele necesare, fie nu au obiceiul sa mearga la medic sa vada care sunt problemele lor de sanatate orala. Am intalnit, prin acest program, pacienti carora le-am identificat la timp o problema care putea deveni cronica sau parinti care si-au adus copiii pentru ca noi sa ii invatam sa se spele corect. Sper ca pana la finalul anului sa avem cat mai multe astfel de vizite pentru ca la fiecare dintre ele simt ca ajut pe cineva pe termen lung.

dr. Dumitrescu Alexandra, Iasi
Am participat la programul de promovare a sanatatii orale Zambeste Romania, avand in vedere ca  o parte din activitatea mea profesionala este indreptata spre stomatologia pediatrica si profitand totodata de usurinta relationarii cu cei mici. Consider ca acest program de preventie  este binevenit si educativ, deoarece o buna sanatate orala trebuie dobandita de la cele mai mici varste. Putem astfel sa atragem atentia copiilor si a parintilor asupra importantei sanatatii orale si sa prevenim problemele ce pot aparea pe viitor. Campania Zambeste Romania m-a ajutat sa-mi intaresc relatia cu micutii pacienti, sa mi-i castig ca pacienti si sa evoluez in activitatea mea profesionala.
 
dr. Flavia Strat, Constanta
Sunt incantata sa fiu unul dintre medicii participanti activ in proiectul national Zambeste Romania. Aceasta campanie vine in sprijinul desfasurarii activitatii mele profesionale de zi cu zi, in ceea ce priveste dezvoltarea serviciilor de medicina dentara prin informare, educatie si comunicare. Pentru aceasta, au loc actiuni de informare, dar si de evaluare a problemelor dentare in scopul prevenirii si minimizarii problemelor. 
In ceea ce priveste beneficiul pacientilor, consider ca este binevenita aceasta activitate destinata profilaxiei si terapiei atat pentru copii, cat si pentru adulti. Odata ce pacientul ajunge in cabinetele noastre, putem sa il informam despre programele de evaluare a starii de sanatate orala, le oferim brosuri de informare sau chiar mostre de paste de dinti, fiecare dintre aceste lucruri venind in sprijinul profilaxiei afectiunilor orale. 
 
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati: 
Silvia Jalea, GMP PR, silvia.jalea@pr.gmp.ro, 0745 509 822
 
***
Despre Zambeste Romania 
Campania Zambeste Romania a fost dezvoltata in 2012 de GSK Consumer Healthcare, si brandurile sale Aquafresh®, Sensodyne®, Parodontax® si Corega®, cu ajutorul specialistilor in igiena orala, pentru a facilita accesul la educatie si la preventie, in vederea imbunatatirii sanatatii orale in randul populatiei din Romania. Proiectul face parte din Platforma Europeana pentru o Sanatate Orala mai Buna (BOHEP), ampla initiativa europeana lansata in 2012. Mai multe informatii, sfaturi privind sanatatea orala si harta cabinetelor medicilor dentisti disponibile pentru consultatii gratuite sunt disponibile pe platforma online www.zambesteromania.ro si pe pagina www.facebook.com/zambesteromania.
 
Despre GSK Consumer Healthcare – Oral Care
GSK - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GSK se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult. In Romania, obiectivul nostru este ca, prin tot ceea ce facem, sa contribuim la cresterea sperantei de viata a romanilor si a calitatii vietii acestora.
GSK Consumer Healthcare creaza prima si cea mai performanta companie de Fast Moving Consumer Health, la baza careia stau stiinta si valorile. Compania activeaza in peste 100 de piete din intreaga lume si vinde peste 2 miliarde de produse pe an. 
In Romania, GSK Consumer Healthcare face parte din grupul de companii GSK, cu o traditie  puternica pe piata locala, de peste 20 de ani. Portofoliul sau include marci bine cunoscute precum Coldrex®, ParaSinus®, Aquafresh®, Sensodyne®, Parodontax®, Panadol®. Compania este un ambasador al igienei orale si initiatorul proiectului educational Zambeste Romania, care are ca scop atragerea atentiei asupra importantei preventiei si igienei orale in Romania, prin implementarea de actiuni pe termen scurt si lung.