IRI Forest Management a obținut certificarea Forest Stewardship Council® (FSC®) pentru management forestier cod FSC-C131270, care demonstrează faptul că pădurile sunt administrate într-un mod responsabil, bazat pe echilibrul între protejarea mediului, respectarea nevoilor comunităților locale și rolul economic al pădurii. 
 
Evaluarea s-a realizat printr-un audit complex al managementului forestier, realizat de către o organizație independentă, pentru a evalua gradul de respectare a principiilor internaționale ce definesc administrarea responsabilă a pădurilor. Respectarea legislației în vigoare, asigurarea protecției mediului, inclusiv conservarea biodiversității, respectarea drepturilor muncitorilor și alte cerințe sunt parte din cele 10 principii FSC®pe care administratorii de păduri trebuie să le respecte pentru a obține certificarea FSC®. 
 
„Pregătirea pentru certificarea FSC® a început imediat după achiziție, în același timp cu procesul de adaptare a standardelor IKEA Group la nivel local. Am făcut multe schimbări și îmbunătățiri în timpul procesului și am investit în pregătirea angajaților și a colaboratorilor noștri. Acest certificat impune standarde înalte de lucru, pe care ne-am luat angajamentul să le aplicăm zi de zi în activitatea noastră.” a declarat Constantin Moisă, Director General IRI Forest Management. 
 
Compania a făcut o cercetare amplă pentru a identifica elementele de biodiversitate din păduri, proces în care au fost implicați și factori interesați la nivel național și local (comunități locale, ONG-uri, autorități, experți independenți, agenți economici, custozi ai ariilor protejate). „Cercetarea pe care am desfășurat-o pentru pregătirea auditului a fost complexă. Specialiștii noștri au lucrat cu o echipă de experți externi și împreună am făcut studii pentru identificarea pădurilor cu valoare ridicată de conservare și a elementelor de biodiversitate. Următorul pas a fost să creăm instrumentele pentru identificarea, monitorizarea și administrarea pădurilor și transmiterea cunoștințelor către angajații IRI, pentru a fi folosite în activitățile zilnice. Împreună cu standardele noastre interne, acum avem o bază solidă pentru respectarea promisiunii de a fi un administrator responsabil de păduri” a explicat Florin Stoican, Responsabil Sustenabilitate și Conformitate IRI Forest Management. 
 
Rezultatul acestor studii a stat la baza strategiei pe termen lung de protecție a elementelor de biodiversitate, care vizează menținerea sau îmbunătățirea stării de conservare a acestora. Printre cele mai importante măsuri menționăm: 
• 2.000 hectare (aproximativ 6% din totalul suprafeței) sunt excluse de la tăieri comerciale 
• Pentru alte 21% din suprafața totală, compania aplică măsuri speciale de management FSC® (păduri cu scop principal de protecție a biodiversității și Pădurile cu Valoare Ridicată de Conservare - PVRC). 
• Pentru restul proprietății, compania evaluează constant elementele de biodiversitate și ia măsurile necesare pentru protejarea acestora. 
• Pentru a asigura o administrare corespunzătoare a zonelor protejate din proprietate, compania a preluat integral în planurile sale măsurile de management al ariilor protejate. În același timp, custozii acestora sunt implicați în procesul de administrare încă de la începutul planificării lucrărilor forestiere. 
 
Certificarea este valabilă 5 ani și este supusă unei evaluări anuale. Păstrarea acesteia este condiționată de existența unui angajament pe termen lung pentru practici de management forestier în conformitate cu principiile și criteriile FSC® și politicile și standardele asociate, în vigoare la nivel internațional.


***
Despre IRI Investments BV
Misiunea IRI Investments BV este să susțină IKEA Group în angajamentul său de a folosi resurse respectând oamenii si planeta și de a transforma deșeurile în resurse. Strategia de independență a resurselor presupune folosirea materiilor prime care sunt fie regenerabile (lemn, bumbac, biofibre, bioplastic), fie obținute prin reciclare (oțel, sticlă) și a energiei din surse regenerabile.

Despre IRI Investments SRL
IRI Investment SRL România este subsidiara IRI Investments BV, Regatul Țărilor de Jos. IRI Investments SRL deține un portofoliu de 33.600 de hectare de pădure în România și își propune să devină un model pentru management forestier responsabil. Despre IRI Forest Management SRL este compania care administrează pădurile achiziționate de IRI Investments SRL.