Aceste „cautari de energie irosita” au generat pana in prezent economii la energie in valoare de peste 275 milioane USD, au redus amprenta de carbon a GE si au atras laude la adresa companiei din partea unor importante grupuri active in domeniul protectiei mediului.

Un nou raport al organizatiilor World Wildlife Fund (WWF) si Carbon Disclosure Project (CDP) dat publicitatii recent lauda compania GE pentru actiunile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru depasirea obiectivelor „ambitioase” de reducere a emisiilor de carbon si obtinerea unor randamente financiare mai mari decat companiile fara astfel de obiective.

GE „si-a propus sa isi imbunatateasca eficienta energetica a operatiunilor si a depasit substantial obiectivul initial de reducere anuala cu 1% a emisiilor”, mentioneaza autorii raportului. „Constienta de oportunitatile evidente, in 2010, GE si-a reformulat obiectivul pentru o reducere absoluta de 25% [pana in 2015] pe baza acelorasi valori de referinta ale emisiilor din 2004.”

Marcia Marsh, directorul general administrativ din SUA al WWF, mentioneaza in raport ca „viata se dovedeste a fi plina de dileme, in special pentru directorii financiari si directorii administrativi ai corporatiilor, insa nu ar trebui sa fii obligat sa alegi intre cresterea profitului si protejarea planetei”.

Carter Roberts, Presedintele WWF, le-a spus celor de la Bloomberg ca raportul s-a adresat directorilor financiari , chiar daca in mod traditional organizatia vizeaza publicul general sifactorii de decizie. „Resimtim o frustrare profunda vazand ca guvernul nu ia acele decizii necesare pentru a limita unul dintre cele mai mari riscuri ale timpurilor noastre, prin urmare toate privirile se indreapta spre sectorul privat,” a declarat Roberts pentru Bloomberg.

Raportul, denumit „Solutia de 3%: stimularea profitului prin reducerea emisiilor de carbon,” este rezultatul unui efort de sase ani de „analizare” a modalitatilor prin care corporatiile americane isi pot reduce profitabil emisiile cu 3% sub nivelurile din 2010 si pot preveni cresterea temperaturii medii globale cu inca doua grade Celsius pana in 2020. Raportul avertizeaza ca schimbarile climatice „urmeaza sa aiba efecte pe termen lung, periculoase si ireversibile” daca se va depasi pragul respectiv.

„Solutia de 3% transforma radical actuala dezbatere privind schimbarile climatice,” spune Marsh de la WWF. „Problemele de climat constientizate devin importante oportunitati de afaceri.”

Raportul, care s-a bazat pe date si analize de la McKinsey & Co., Deloitte si alte firme si specialisti, a constatat ca numai companiile din SUA ar putea realiza economii nete de pana la 190 miliarde USD in 2020 prin schimbari aduse modelelor lor de afaceri. Intre 2010 si 2020, acea valoare ar putea ajunge pana la 780 miliarde USD. Specialistii citati in raport spun ca schimbarile, precum cele identificate in cautarile de energie irosita derulate de GE, includ cresterea eficientei energetice prin imbunatatiri comportamentale, de management si tehnologie, precum si instalarea unor sisteme energetice cu o amprenta redusa de carbon, cum ar fi sisteme energetice solare pe acoperis.

„Oportunitatea este la indemana tuturor” scrie Paul Simpson, CEO al CDP. Acesta spune ca „intr-o lume care se schimba rapid, primii care iau initiativa vor contribui la succesul viitor al propriilor corporatii si economii nationale.”