• Programul „Vreau la școală” sprijină în acest an 320 de copii din comunități vulnerabile care au acces limitat la educația online și care se confruntă cu efectele marginalizării sociale
 
• Copiii au primit tablete cu acces la internet și vor beneficia de cursuri de educație online pe tot parcursul anului 2021 
 
OMV Petrom sprijină Salvați Copiii România cu 300.000 de euro pentru a oferi acces la educație pentru 320 de copii din șase comunități vulnerabile. Copiii au primit tablete cu acces la internet și vor beneficia de cursuri de educație online pe tot parcursul anului 2021. Familiile acestor copii vor primi tichete sociale și materiale igienico-sanitare necesare în contextul epidemiologic actual, în vederea asigurării unor condiții optime pentru învățare. 
 
Totodată, 100 de profesori implicați în aceste comunități vor beneficia de module de pregătire digitală pentru îmbunătățirea actului educațional, puse la dispoziție de specialiștii Salvați Copiii.  
 
În anul 2021, Salvați Copiii va oferi sprijin socio-educațional și  material pentru 10.000 de copii vulnerabili din 44 de programe educaționale, dezvoltate în 17 județe și în municipiul București.
 
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre urgenţa programelor de educaţie remedială:

 
„Este imperios necesară restabilirea dreptului la educaţie reală pentru copiii vulnerabili. Costurile sociale ale neparticipării şcolare se văd deja în decalajele care s-au acutizat pe fondul pandemiei şi al educaţiei online, iar nota de plată este una a întregii societăţi. Educaţia trebuie să fie prioritatea zero a României, pentru că efectele neparticipării școlare se decontează pe termen lung”.
 
Christina Verchere, CEO OMV Petrom:

 
„Educația este un element esențial pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, iar lipsa accesului la un proces educațional de calitate poate afecta negativ întreaga lor viață. Deși este dificil să evaluăm în acest moment efectele pe termen lung, cu siguranță pandemia a avut un impact considerabil asupra educației. Prin acest proiect facilităm accesul la școala on-line al copiilor ce provin din familii vulnerabile și sprijinim startul corect al unei generații care va juca un rol important în dezvoltarea durabilă a comunităților din care provin.”
 
Aproximativ 500.000  de copii din România au fost dramatic afectați de efectele sociale ale pandemiei: 36% dintre familiile din România nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate în timpul crizei sanitare. În ceea ce privește educația, peste 1.000.000 de copii din învățământul primar, gimnazial și liceal/profesional au avut acces restricționat la școala online, fapt care a creat clivaje sociale suplimentare și a acutizat fenomenul marginalizării. Neparticiparea unui număr atât de mare de copii (40% din întreaga populație școlară) constituie o criză fără precedent în educație. Copiii din ciclul primar au resimțit cel mai puternic impactul negativ al izolării, iar jumătate dintre părinți, elevi și cadre didactice apreciază că, în prezent, calitatea actului didactic din școală este mai slabă decât cea dinaintea crizei COVID-19 . 
 
Patru din zece cadre didactice, adică aproximativ 100.000 de învățători și profesori, au avut probleme în derularea cursurilor on-line, fie din cauza lipsei dotării corespunzătoare a școlii cu tehnica digitală necesară și o conexiune adecvată fie pentru că nu dispun de materiale didactice adaptate mediului online.  

***
 
De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. 
 
În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfășoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 2.570.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
 
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 793 benzinării, la sfârșitul anului 2020, sub două branduri, OMV și Petrom. 
 
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,0% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 7,0%, iar 21,4% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra. 
 
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2020. 
 
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală. 
 
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.