Premiat la Cannes 2019 și catalogat de cele mai importante publicații străine drept cel mai bun film al anului, Parazit/ Parasite, prima producție sud-coreeană distinsă cu Palme d’Or, rulează pe marile ecrane din România din 8 noiembrie. Un thriller de o forță extraordinară, o comedie ingenioasă și o satiră socială incisivă pe care trebuie s-o vezi. De la Bong Joon-Ho, autorul filmelor The Host și Okja.
 
Impregnat cu umor și violență, Parazit combină într-o manieră surprinzătoare elemente ce aparțin mai multor genuri cinematografice în ceea ce autorul numește “o tragicomedie de familie”, care vorbește despre inechitățile sociale și efectele capitalismului prin intermediul a două familii care provin din clase sociale diferite. 
 
“Este un film și amuzant, și înspăimântător, și trist, iar dacă îi face pe spectatori să iasă la un pahar și să vorbească despre ce le-a trecut prin cap în timp ce urmăreau filmul, nu-mi doresc nimic mai mult.” - Bong Joon-Ho.
 
Familia lui Ki-taek, alcătuită din patru membri, este una unită, dar toți sunt șomeri, cu perspective sumbre în viitorul apropiat. Fiul, Ki-woo, este recomandat de către un prieten, student la o universitate prestigioasă, pentru meditații foarte bine plătite, ceea ce naște speranța unui venit constant. Purtând pe umeri toate speranțele familiei, Ki-woo se îndreaptă către casa familiei Park pentru un interviu. Sosit la locuința domnului Park, proprietarul unei companii globale de IT, Ki-woo o întâlnește pe frumoasa Yeon-kyo, tânăra stăpână a casei. Însă, după această primă întâlnire între cele două familii, un șir întreg de situații neprevăzute urmează să se pună în mișcare, din care nimeni nu iese nepătat.
 
 
Cele două familii din Parazit au unele lucruri în comun: ambele sunt alcătuite din patru membri, având un fiu și o fiică. Dar condițiile lor de trai sunt total diferite. Cu toate acestea, sunt aduse laolaltă printr-o relație care are un rezultat neașteptat.

“Nu este ușor pentru oameni care provin din contexte diferite să trăiască împreună. Din păcate, în această lume tristă, situația este din ce în ce mai des întâlnită, relațiile umane bazate pe coexistență sau simbioză nu durează, iar unul dintre grupuri este împins către un tip de relație parazitară cu altele. În această lume, cine ar putea fi cel care să arate cu degetul către o familie care se luptă pentru supraviețuire, ca să-i catalogheze drept paraziți? Și nu au fost paraziți de la bun început. Este vorba de oameni care ne sunt vecini, prieteni sau colegi, care au fost pur și simplu împinși pe marginea prăpastiei. Ca o descriere a oamenilor obișnuiți care cad pradă acestei situații disperate, filmul este: o comedie fără clovni, o tragedie fără personaje negative, iar toate aceste lucruri duc la încurcături grave și la o cădere brutală pe scări. Sunteți toți invitați în această cumplit de inevitabilă tragicomedie.” - Bong Joon-Ho
 
De-a lungul carierei sale, regizorul Bong Joon-Ho a cucerit publicul prin maniera creativă în care inversează sau deconstruiește convențiile de gen. Filmele sale combină umorul, satira, critica socială și suspansul în amestecuri imprevizibile, ceea ce duce la o experiență vizuală extrem de dinamică. Personajele unice și evoluțiile surprinzătoare ale acțiunii din Parazit nu sunt încadrabile în categoriile de gen, dar publicul va fi cu siguranță captivat de energia și desfășurarea tumultuoasă a filmului.
 
Parazit rulează în cinematografele din România din 8 noiembrie, distribuit de Independența Film: București (Cinema City Cotroceni, Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu, Cinema Europa), Bârlad (Cityplex Cinema Victoria), Brașov (Cinema One), Botoșani (Cinema Unirea), Cluj (Cinema City, Cinema Victoria, Cinema Arta), Craiova (Cinema Modern), Iași (Ateneu), Pitești (Cinema Trivale, Cinema Sebastian Papaiani), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Sibiu (Cinegold), Târgu Mureș (Cinema Arta), Timișoara (Cinema City - Nepi), Vaslui (Cityplex). 
 
***
Independența Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase aduce pe marile ecrane din România în lunile următoare titluri ca: Le Jeune Ahmed (r. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne), Les misérables (r. Ladj Ly), It Must Be Heaven (r. Elia Suleiman), Beanpole (r. Kantemir Balagov), Sorry We Missed You (r. Ken Loach) și Il traditore (r. Marco Bellocchio).
 
Facebook | Youtube I Instagram

Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Cinemagia.ro, Din Filme, Film Si, Movienews, Ziarul Metropolis, Ziare.com