Cu totii cunoastem, intr-o masura mai mare sau mai mica, situatia institutiilor publice de invatamant, sanitare sau sociale din orase mici, sate, comune. Spitale in ruina, unde peretii decopertati zugravesc realitatea de zi cu zi a pacientilor si a personalului, gradinite mici, unde nu exista grupuri sanitare interioare, iar prichindeii sunt nevoiti sa strabata curtea, fie iarna fie vara, pentru a folosi toaletele, scoli satesti in care nici peretii nu mai stiu cand au fost ultima oara tencuiti – toate sunt situatii din Romania curenta, repetate prin toate judetele. 

Patru Maini crede in ajutorul reciproc si uman, de aceea a decis acum mai bine de doi ani sa se implice direct si punctual acolo unde este nevoie: adica, sa construiasca sau sa renoveze grupurile sanitare, sa tencuiasca sau sa placheze peretii spatiilor de asteptare din spitale. Astfel, ajutorul pe care il aduce este palpabil, real, neintermediat financiar si foarte relevant pentru cei din comunitatea locala.

In 2013, au renovat 28 de gradinite, scoli si spitale de copii din toata tara, cu ajutorul a 239.000 lei si a unui numar de 150 de voluntari din echipa Patru Maini, magazinele Dedeman si comunitatile beneficiare, dar si a tuturor celor care au achizitionat produsele aflate in programul “De ajutor pentru comunitate”. In 2014, numarul a ramas constant. In 2015 si-au propus sa creasca.

In fiecare an, 1 leu din vanzarea oricaruia dintre produsele Patru Maini incluse in program intra intr-un Fond pentru Comunitate destinat renovarii unor institutii de invatamant, centre de plasament, gradinite si spitale (in special maternitati si sectii dedicate copiilor). 

Din banii stransi acolo, sunt achizitionate materiale de constructii folosite pentru renovare, iar la munca fizica sunt ajutati de voluntarii #deajutor. 
Patru Maini face renovarile in comunitatile in care isi desfasoara activitatea. Din banii obtinuti din vanzarea produselor achizitionate in Brasov, o parte se intorc tot in Brasov, acolo unde este nevoie. 

„Initial, au fost realizate interventii la cladiri sugerate de prietenii, partenerii, furnizorii si apropiatii nostri. Insa, pe masura ce s-a dezvoltat comunitatea fanilor de pe Facebook, ne-am dat seama ca mult mai multi oameni de bine isi doresc sa se alature initiativei. Asa ca am venit in intampinarea lor cu o unealta online prin care sa adunam si sa centralizam propunerile de renovari.” sustin reprezentantii Patru Maini. 

Patru Maini va invita si pe voi sa explorati unealta #deajutor, pe care o gasiti AICI
 
In paralel, au demarat anul cu o colaborare artistico-jurnalistico-deajutor pentru a descoperi si explora Romania de ajutor, si pentru a vedea unde sunt necesare imbunatatiri. O echipa formata din Barna Nemethi (regizor de film si fotograf) si Radu Stancu (Producator, deFilm) au pornit luni, 16 februarie, intr-o calatorie prin tara care urmareste traseul hartii oamenilor care ajuta. Ii puteti urmari accesand blogul: http://blog.patrumaini.ro/