• Școala de Vară este dedicată copiilor de ciclul primar din mediul rural și are drept scop sprijinirea acestora pentru a aprofunda cunoștințele dobândite pe parcursul anului școlar;
  • Peste 70 de copii din mediul rural, proveniți din comunele ieșene Vlădeni și Belcești vor urma cursurile Școlii de Vară;
  • Proiectul inițiat și organizat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany a ajuns la cea de a patra ediție și este parte integrată a programului educațional „Școală după Școală”.

 

 

Fundația Serviciilor Sociale Bethany a dat săptămâna aceasta startul proiectului Școala de Vară, ajuns la cea de a patra ediție. Pe parcursul unei luni de zile, peste 70 de copii de ciclu primar din mediul rural ieșean vor frecventa activitățile organizare în cadrul proiectului, menite să îi sprijine în aprofundarea cunoștințelor dobândite pe parcursul anului școlar.

 

„Educația nu intră în vacanță” este motto-ul proiectului inițiat de Fundația Bethany în anul 2020, un proiect inedit pe care organizația l-a gândit la acel moment ca răspuns la situația acută a copiilor defavorizați din mediul rural care au fost privați de educație și de interacțiunea cu cadrele didactice, neavând mijloace să participe la școala online. Proiectul a continuat într-o formă adaptată și în următorii ani, Școala de Vară venind în sprijinul elevilor de ciclu primar din comunele ieșene Vlădeni și Belcești, care necesită suport pentru consolidarea cunoștințelor dobândite pe parcursul anului școlar. Proiectul are drept obiectiv susținerea educației și a învățăturii, iar prin crearea unui cadru interactiv și chiar distractiv, Școala de Vară contribuie la scopul său major, acela de a veni în sprijinul prevenției abandonului școlar în rândul copiilor din mediul rural.

 

Școala de Vară este parte integrată a programului educațional „Școală după Școală”, un program de sprijin de specialitate desfășurat pe tot parcursul anului școlar. Programul este dedicat elevilor de ciclu primar, iar în cadrul acestuia copiii primesc suport la disciplinele Matematică și Limba Română, mese zilnice și, totodată, sunt implicați în activități recreative și de dezvoltare a abilităților de viață independentă.

 

Asemenea programului, Școala de Vară se adresează copiilor din satele Vlădeni și Borșa (comuna Vlădeni) și Liteni (comuna Belcești), iar pe parcursul său jocurile și studiul se vor completa cu exersarea abilităților de scris, citit și socotit, iar activitățile pregătite special pentru ei le vor stimula curiozitatea și dorința de învățare. Copiii care frecventează Școala de Vară au vârste cuprinse între 8 și 11 ani, fiind elevi în clasele primare. Școala se derulează pe o perioadă de patru săptămâni, în zilele de luni și marți, și are în vedere activități susținute de patru cadre didactice.

 

Proiectul este structurat astfel încât fiecare elev să participe la un program de opt zile care va îmbina armonios partea de învățare formală cu cea non-formală, constituită din activități menite să le dezvolte abilitățile de viață independentă, dar și din activități de joc. În programul dezvoltat pentru cele patru săptămâni se numără următoarele activități și jocuri: jocuri de prezentare și cunoaștere interpersonală, jocuri de identificare a unor reguli și norme de comportare în societate, exerciții de matematică prietenoase, dar și de Limba Română bazate pe povești și jocuri de rol. Totodată, programul cuprinde și o serie de ateliere educaționale, în care vor fi abordate teme ce țin de sănătatea copiilor, igiena și alimentația lor, dar și de importanța sportului în viața de zi cu zi.

 

***

 

Școala de Vară este parte integrată a programului educațional „Școală după Școală”, program susținut în anul 2023 atât de companii și organizații și de angajații din cadrul acestora, cât și de oameni de bine din comunitate.

Companiile și organizațiile de bine din cadrul programului sunt Amazon Development Center Romania, beenear, Bitdefender, BorgWarner, CGM Software Romania, Code932, CUGET SRL, Darius Web Services, e.on - E.ON Software Development, EDUROM & Crosswork, Focality, Gemini CAD Systems Development Center Iasi, HEITS, Maxcode, Ness Digital Engineering Iasi & CLIOTECH, PALIBO, REDDIT, Secours populaire Francais, STELDISROM SRL, Thagora și Valantic. Totodată, programul educațional se bucură de sprijinul oferit de Compania MIGDLAIN, partener principal al Balului de La Castel, cel mai mare eveniment filantropic din regiunea Moldovei organizat anual la Iași de Fundația Bethany.

 

Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 29 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.