Joi, 20 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, IKEA Foundation a prezentat rezultatele unui proiect ce are ca scop construirea unui nou tip de adapost pentru refugiati. Initiativa a pornit de la convingerea profunda ca fiecare copil merita un loc sigur pe care sa-l numeasca „acasa”.

Rezultatul primilor doi ani de proiect este un prototip de adapost, folosit in prezent de catre refugiatii somalezi care traiesc in taberele UNHCR de la Dollo Ado, in Etiopia.
Experienta lor va contribui la imbunatatirea designului final pentru acest adapost. Scopul proiectului este crearea unei alternative demne si sigure de locuit pentru milioane de familii vulnerabile de refugiati, care se confrunta zi de zi cu violenta, persecutii si calamitati naturale.

Adaposturile au fost proiectate pentru a oferi o solutie de lunga durata in locul corturilor utilizate in prezent. Corturile au de obicei o durata de viata de numai sase luni, in timp ce familiile refugiate ajung sa locuiasca in aceste tabere si pana la 12 ani. Noile adaposturi rezista mai multi ani, oferind famiilor refugiate un spatiu primitor si sigur pe care sa il poata numi „acasa”, intr-o perioada dificila a vietii lor. Sunt modulare si ofera mai multa securitate fata de corturi, ventilatie si o sursa de energie regenerabila pe fiecare adapost in parte.

Per Heggenes, CEO IKEA Foundation, declara: „Asa cum compania IKEA Group cauta metode inovatoare de a face viata de zi cu zi mai buna pentru cei mai multi oameni, IKEA Foundation, impreuna cu organizatiile partenere, cauta sa faca acelasi lucru pentru familiile vulnerabile, care si-au pierdut casele si tot ce aveau.”

Olivier Delarue, care conduce initiativa UNHCR, declara: „Prin finantarea dezvoltarii si prin intermedierea legaturii noastre cu RHU, IKEA Foundation a permis celor trei organizatii sa-si impartaseasca experienta una alteia. In acest fel, am identificat o solutie de a crea o casa mai buna pentru refugiati, pe care UNHCR o testeaza in prezent. Cu siguranta, nu am fi dus la bun sfarsit acest proiect fara cunostintele si investitia IKEA Foundation.”

Johan Karlsson, Project Manager RHU, afirma: „Parteneriatul nostru cu IKEA Foundation a fost vital pentru acest proiect. In plus fata de finantare, ei ne-au ajutat sa obtinem sprijinul unei organizatii umanitare majore, dandu-ne astfel posibilitatea de a lucra la o scara globala. RHU, UNHCR si IKEA Foundation au dezvoltat impreuna un parteneriat care speram ca va aduce liniste si siguranta in viata familiilor vulnerabile din intreaga lume.”

Pentru informatii suplimentare despre IKEA Foundation si acest proiect, va invitam sa vizitati www.ikeafoundation.org

***
Despre IKEA Foundation
IKEA Foundation este fundatia caritabila a IKEA Group si are drept scop imbunatatirea oportunitatilor pentru copii si tineri din cele mai sarace comunitati din lume prin finantare globala, programe pe termen lung care pot genera schimbari substantiale, de durata. Fundatia colaboreaza cu parteneri strategici puternici, aplicand abordari inovatoare pentru a obtine rezultate pe scara larga in patru domenii fundamentale din viata unui copil: un loc pe care sa-l numeasca “acasa”, un start sanatos in viata, o educatie de calitate si garantarea unui venit durabil pentru familia din care face parte. De programele cu finantare vor beneficia aproximativ 100 de milioane de copii pana in 2015. Afla mai mult pe: www.ikeafoundation.org.

Contact:
Raluca Buzea, PR Manager The Practice
Email: raluca@thepractice.ro.