Cu ocazia inaugurarii noului sediu, UniCredit Tiriac Bank a vernisat expozitia Spatial Poetry, care este deschisa publicului larg in perioada 15 septembrie 2012 - 31 ianuarie 2013, de luni pana vineri, in intervalul orar 10.00 - 20.00.

Expozitia Spatial Poetry constituie o premiera in Romania. Intr-un mod inedit, UniCredit Tiriac Bank doreste sa prezinte publicului lucrari de arta contemporana valoroase, din ampla colectie a grupului UniCredit, printr-o expozitie amplasata in lobby-ul sediului central din Bulevardul Expozitiei 1F, Bucuresti.

Astfel, cu ocazia inaugurarii noului sediu, banca expune patru lucrari alese cu grija din colectia UniCredit, ce relationeaza cu notiunea de spatiu si numeroasele sale interpretari. Aceste lucrari pot fi intelese ca o interogare a spatiului fizic,dar si a relatiilor care se nasc din interactiunea omului cu spatiul pe care il ocupa sau il creeaza. Prezenta neasteptata a unui poem de Fernando Pessoa, ca parte integranta a expozitiei, va insoti privitorul in aceasta calatorie.

"Expozitia Spatial Poetry reprezinta inca un mod prin care noi intelegem sa ne implicam activ in viata si dezvoltarea comunitatilor in care ne desfasuram activitatea. Pentru noi este un mare succes faptul ca putem impartasi cu publicul larg din Romania aceste opere, apartinand unor artisti foarte apreciati si reprezentativi in arta contemporana. Penone si Campanini, de exemplu, sunt emblematici pentru miscarea italiana Arte povera", a spus Anca Nuta, director Identitate & Comunicare in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Alegerea poetului Pessoa nu este arbitrara, el fiind prezent intr-una din lucrarile din expozitie, "The Biographer of the Parallel" de Matthias Bitzer (foto). Lucrarea prezinta un portret imaginar al poetului, aflat intr-un proces de explozie spatiala ce da nastere unor spatii "paralele" sau fictionale, o expresie vizuala a creatiei sale literare. De-a lungul vremii, Pessoa a creat o serie intreaga de autori fictionali - asa numitele "heteronime" - fiecaruia dintre aceste personaje fiindu-i atribuit un anumit stil literar.

"Prin explozia modelelor sale abstracte, Bitzner incearca sa redea posibilitatea existentei unei multitudini de identitati, povesti sau puncte de vedere. Acest portret al autorului devine un manifest al unei nevoi umane ce este negociata continuu cu sine prin intermediul facultatilor mentale: a fi tu insuti, fiind in acelasi timp altcineva"
, a explicat curatorul artistic al expozitiei, Adrian Dan.

O explozie de elemente are loc si in lucrarea lui Pierpaolo Campanini, unde un conglomerat neasteptat de componente se afla in suspensie spatiala si depinde de o structura superioara ce ramane in acelasi timp "invizibila". Aceasta constructie interogheaza raporturile spatiale complexe dintre diferitele forme ale materiei si pune sub semnul intrebarii insasi "independenta" lor structurala. Artistul combina cu abilitate diverse medii de expresie artistica, cum ar fi sculptura, fotografia si pictura, scopul final fiind de a redefini tehnica picturii ca un proces impersonal, investind obiecte uzuale cu atribute neasteptate si situandu-se la o distanta ce poate face trimitere la memoria metafizica.

In seria de lucrari "Geometria nelle mani" de Giuseppe Penone, relatia complexa dintre corpul uman si materie este explorata prin intermediul fotografiei, ca marturie a procesului creativ al omului si tensiunilor care pot declansa acest proces. Ca si alti artisti ce fac parte din miscarea "Arte povera", Penone a interogat procesele ce dau nastere unei lucrari de arta, devenind parte constitutiva a acesteia (mai devreme in cariera sa, artistul a realizat o serie de interventii in natura ce au devenit parte a proceselor naturale, astfel influentand dezvoltarea ulterioara a acestor organisme vii).

Pentru Andrei Roiter, spatiul capata o dimensiune simbolica, devenind "calatoria, drumul sau pelerinajul" si constituind o sursa importanta de inspiratie pentru lucrarile sale.

In lucrarea "Tumbleweed", ideea unui spatiu tranzitoriu ia forma unei case intr-un echilibru fragil, "captiva" intr-o forma sferica. Tranzitoriu, precar si efemer sunt atribute ce se regasesc in aceasta lucrare, fiind sintetizate la un nivel exceptional ce reuneste experienta subiectiva a privitorului, limbajul artistic specific al autorului si o puternica dimensiune simbolica cu valente universale.

"Navigand prin diversele interpretari ale spatiului din lucrarile prezentate, abordarile estetice diferite si mediile de expresie diverse ne ajuta sa intelegem in profunzime valentele sale lirice, un atribut ce ar putea fi definit ca poezia spatiului"
, a adaugat Adrian Dan.

Spatial Poetry este prima dintr-o serie de expozitii in cadrul carora vor fi expuse lucrari din colectia grupului UniCredit, expozitii care vor fi deschise publicului din Romania si care se vor schimba cu o frecventa de 4-6 luni.


Despre UniCredit Art Collection

Reprezinta una dintre cele mai valoroase colectii de arta detinute de mari companii din Europa. Remarcabila prin amploarea istorica, UniCredit Art Collection include lucrari de o mare diversitate, de la artefacte preistorice mesopotamiene la lucrari ale unor maestri precum Canaletto sau Tintoretto. Printre zecile de mii de piese care alcatuiesc aceasta colectie se numara si operele unor faimosi artisti clasici sau moderni, precum  Yves Klein, Fernand Léger, Giorgio Morandi, Kurt Schwitters, Giuseppe Maria Crespi, Dosso Dossi, il Guercino, Oskar Kokoschka, dar si cele ale unora dintre contemporanii de marca, precum Christo, Georg Baselitz, Gerhard Richter, Andreas Gursky si Andy Warhol.

Patrimoniul artistic este o oglindire a identitatii europene a UniCredit, pe care grupul este onorat sa o exprime inclusiv prin colaborari pe termen lung cu muzee, parteneriate cu diferite expozitii sau prin vernisaje precum cel anuntat cu aceasta ocazie.

 
Despre UniCredit Tiriac Bank
UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, numarand peste 3.900 sucursale. In Romania, UniCredit Tiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru toate categoriile de clienti. Banca isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si sa fie o parte foarte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea.

Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

 
Sursa: unicredit-tiriac.ro