Georgiana-Ștefania Vasiloiu face parte din echipa de Tineri Jurați care a evaluat proiectele din noua secțiune a competiției Gala Societății Civile - Tineri de Bine. Cei 7 Tineri Jurați au fost selectați de echipele Gala Societății Civile și ASAP România, partener strategic, în urma unui call public.

Pe lângă evaluarea proiectelor gândite și implementate de tineri, cei 7 jurați au luat parte, alături de ceilalți 55 de membri ai juriului, și la evaluarea proiectelor eligibile pentru Marele Premiu la GSC 2022 – adică proiectele câștigătoare, în urma primei runde de jurizare, ale Premiului I de la secțiunile din cadrul Categoriilor A și B.

Cine este Georgiana-Ștefania Vasiloiu?


Bună! Eu sunt Georgiana, am 19 ani și sunt din Râmnicu Vâlcea. Activez ca voluntar în diferite asociații de la vârsta de 14 ani. Îmi place arta, desenez și scriu poezii, iar de fiecare dată când am ocazia, încerc să combin aceste două pasiuni.

Povestește-ne un pic despre experința ta ca membru în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România. Cum și de ce ai ales să te alături acestei instituții?

Experiența mea cu CCC-ul este una inedită. Mă bucur că am avut șansa să evoluez alături de copii frumoși și înconjurată de persoane care ne-au încurajat constant. Care ne-au spus că vocea noastră contează și că de la noi începe schimbarea. Pot spune că datorită acestei oportunități, care mi s-a oferit la vârsta de 14 ani, sunt persoana de astăzi, pentru că m-a ajutat să-mi dezvolt anumite skill-uri.
Am ales să fac parte din Consiliu datorită curiozității și deoarece auzisem cu ce se ocupau cei din World Vision, și mi-am dorit să fac parte din asta.

Te-ai implicat în numeroase campanii pentru promovarea drepturilor copiilor. Ce aspecte din zona asta consideri că ar trebui promovate și susținute mai intens?

Sunt de părere că ar trebui susținută mai departe informarea copiilor în legătura cu drepturile lor, pentru că încă nu se pune destul de mult accent pe această chestiune. Sunt multe decizii luate în numele copiilor, dar fără ca aceștia să fie consultați. Primul exemplu care îmi vine în minte este cel din educație – ar trebui să fie intrebați elevii de ce au nevoie, să le fie respectat dreptul la participare.
Dreptul la protecție și informare ar trebui să fie prioritare în randul adulților, pentru că în perioada pandemiei aceste două drepturi au fost ignorate. Mulți copii din medii vulnerabile nu au mai avut acces la educație deoarece totul se desfășura online și aceștia nu aveau device-urile necesare pentru a participa, îi ajutau pe părinți în gospodărie sau lucrau în diferite locuri pentru a putea supraviețui.
Legea anti-LGBTQ., care susține că ,,protejează” minorii de conținutul acesta nu duce decât la mai multă discriminare în randul tinerilor. Nu ar trebui aduse asemenea legi, ci ar trebui introdusă educația sexuală în școli, dar din păcate în România acest subiect este încă unul taboo.

Care a fost cea mai mare reușită a ta de până acum?

Am avut multe realizări de-a lungul timpului alături de colegii mei. Prima care îmi vine în minte este cea în care am reprezentat vocea tuturor copiilor din România în cadrul ,,Our research, our rights: Ending violence against children through the lens of child researchers”, unde am vorbit despre problema abuzului sexual asupra copiilor din România, în fața unei comisii UE.
În urma acestui eveniment, am scris un articol despre această problemă, articol care a fost publicat într-un jurnal din Statele Unite ale Americii.

Ce te motivează să continui să te implici în sectorul neguvernamental?

Motivația mea provine din dorința de a face parte dintr-o lume mai bună. Îmi doresc să fac parte din schimbare și să ajut la crearea acesteia.

Să vorbim acum și despre experiența de Tânăr Jurat la Gala Societății Civile 2022. Cum ți s-au părut proiectele din secțiunea Tineri de Bine? Ce probleme ți-ar plăcea să vezi mai des adresate în astfel de proiecte, dezvoltate și implementate de tineri?

Proiectele din secțiunea Tineri de Bine mi s-au părut originale și de impact. Citindu-le, mi-am dat seama că sunt multe persoane cărora le pasă și aleg să ajute fără să primească ceva înapoi, ceea ce mi-a bucurat inima. Citindu-le și jurizându-le, am simțit munca din spatele acelor cuvinte. Mă bucur că am avut șansa aceasta, am învățat multe!

Cum ai caracteriza societatea civilă de acum? Și cum o vezi evoluând în următorii 20 de ani?

Societatea civilă de acum este în continuă creștere, după părerea mea. Sunt din ce în ce mai mulți oameni implicați și mă bucur să văd asta în jurul meu.
Din păcate, în același timp, încă observ destulă indiferență din partea persoanelor de vârsta mea cu privire la inițiativele societății civile, mi-ar plăcea să existe mai multă implicare și poate în acest fel schimbarea pe care ne-o dorim cu toții ar veni mai repede.
20 de ani e o perioadă destul de lungă… Îmi este greu să-mi pot crea o imagine clară. Tot ceea ce pot spune este că sper să fie mai multă implicare în rândul cetățenilor.

Secțiunile din competiția GSC dedicate noii generații sunt susținute de ASAP România, partener strategic. Cât de important ți se pare demersul ASAP pentru colectarea separată în unitățile de învățământ?

Mi se pare un demers foarte important având în vedere problemele cu care ne confruntăm astăzi. Din păcate nu se discută în media atât de mult pe cât ar trebui despre importanța reciclării și a colectării separate a deșeurilor. În acest moment, China este sub un val de căldură uriaș, despre care nu se discută, și părerea mea este că ar trebui acordată mai multă atenție mediului și protejării acestuia.
Este un demers care trebuie susținut și de care avem nevoie cu toții pentru a trăi într-o lume mai curată. Aici nu mai este vorba doar de o țară, aici este vorba de întreaga planetă!
Sper ca oamenii să devină din ce în ce mai conștienți de efectele negative pe care le are poluarea asupra noastră.

***

Festivitatea de premiere a Galei Societății Civile 2022 va avea loc miercuri, 28 septembrie, sa le 19:30, la Ateneul Român din București și va încheia ediția a XX-a a competiției anuale.
Pentru participarea la festivitatea de premiere a Galei Societății Civile din acest an este necesară completarea formularului online care poate fi găsit aici.
De asemenea, festivitatea de premiere va fi transmisă și live pe pagina de Facebook a Galei Societății Civile.

***

ASAP este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor și construiește alături de unitățile de învățământ din România cea mai extinsă rețea de colectare separată și de reciclare a plasticului.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE.

Parteneri principali: UniCredit Bank, Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare
Partener Secțiune Dezvoltare economică și socială: Mastercard
Partener Secțiune Proiecte și campanii de voluntariat: KRUK România
Cu sprijinul: Primăria Municipiului București, ARCUB
Parteneri media: Rock FM, IQads.ro, News.ro, Zile și Nopți, Biz, România Pozitivă, Știri ONG, AGERPRES, RADOR, IQool
Parteneri tradiţionali: Gavrilă&Asociaţii, Netvibes România, MediaTrust România

Pentru mai multe informații despre Gala Societății Civile 2022, vizitați www.galasocietatiicivile.ro.