Nume proiect: Aerlive.ro
Nume organizatie: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
 
Sectiunea/Sectiunile
Protectia mediului
 
Perioada in care s-a derulat proiectul: mai / 2019 - decembrie / 2019
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Nationala
 
Parteneri: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Fundatia ETA2U- initiatori, 2Celsius, Observatorul Roman de Sanatate, OPTAR- parteneri, Ikea Romania- Finantator, Fundatia Comunitara Bucuresti- operator Fond
 
Rezumatul proiectului:  
Platforma Aerlive.ro are ca scop principal imbunatatirea calitatii aerului din Bucuresti prin promovarea unui set de masuri realiste pentru imbunatatirea calitatii aerului catre autoritatile locale si centrale cu implicarea cetatenilor.  

Proiectul este construit pe trei directii: 
1. Implementarea unei retele independente de senzori de monitorizare a calitatii aerului, 
2. Studierea masuratorilor si formularea unor seturi de masuri si politici publice ce sunt avansate catre autoritatile locale si centrale si 
3. Implicarea cat mai larga a cetatenilor in eforturile de monitorizare si promovare a masurilor.

Scopul va fi atins printr-o campanie de informare a populatiei si crearea unor cadre de participare publica pentru revizuirea politicilor si masurilor autoritatilor pentru imbunatatirea calitatii aerului din Bucuresti.
 
Pana la finalul lui 2019 proiectul si-a atins obiectivele de implementare a platformei de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti, respectiv a 10 senzori performanti, montati pe axa nord-sud in Bucuresti, dar si de comunicare catre media si populatie a rezultatelor date de senzori. Obiectivele de advocacy au fost de asemenea atinse, printr-o implicare activa si constanta a echipei de proiect in dezbaterea publica generata de lansarea platformei aerlive.ro.

Contextul initierii proiectului:
Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pentru depășiri constante ale cantităților de particule fine în mișcare aflate în aer (PM10, PM2,5).
 
Ecopolis se ocupa de peste 10 ani de subiectul calitatii aerului din Bucuresti si a avut initiativa campaniei aerlive.ro, cu prospectii de a extinde platforma in alte orase din tara care se confrunta cu aceleasi probleme, cum sunt Iasi, Brasov sau Cluj.
 
Scopul si obiectivele proiectului:
Aerlive.ro are drept scop principal imbunatatirea calitatii aerului in Bucuresti prin promovarea unui set de masuri realiste pentru imbunatatirea calitatii aerului, catre autoritatile locale si centrale, cu implicarea cetatenilor.  
Proiectul este construit pe trei obiective: 
Obiectivul 1 Realizarea de masuratori independente privind calitatea aerului
Obiectivul 2 Campanie de advocacy la nivel local si national
Obiectivul 3 Implicarea cetatenilor in eforturile proiectului
 
Principalele activitati: 
1. Achizitionare si montare senzori (mobili si ficsi pentru monitorizarea aerului in Bucuresti) 
2. Realizare identitate vizuala proiect 
3. Realizarea platformei online pentru transmiterea informatiilor legate de calitatea aerului in timp real. 
4. Implicarea a 100 de cetateni in activitatile proiectului
5. Documentare foto video cu efectele poluarii in oras, accent pe sanatatea locuitorilor.
6. Campanie de comunicare a mesajelor, informatiilor obtinute in proiect
7. Campanie advocacy realizata la nivelul autoritatilor publice.
 
Beneficiari directi: locuitorii bucurestiului, autoritatile publice locale si centrale, mass-media, peste 113.000 de utilizatori unici ai platformei, 30 de cetateni care primesc senzori de monitorizare a calitatii aerului

Beneficiari indirecti:
 6000 followeri pe facebook ai paginii aerlive.ro, cetateni din Bucuresti si din tara care au fost informati cu privire la problema calitatii aerului din mass-media
 
Rezultatele proiectului: 
Campania de lansare a platformei aerlive.ro si de informare privind problema calitatii aerului din Bucuresti: peste 113.000 de useri ai platformei online aerlive.ro, 6000 followeri ai paginii de facebook, peste 30 de stiri si materiale generate in mass-media despre subiectul calitatii aerului dupa lansare platformei, iar apoi mentinerea subiectului pe agenda mass-media.
 
Campania de advocacy este in derulare, dar si-a atins o parte din obiective, la nivel national: grup de lucru creat in cadrul Ministerului Mediului pentru monitorizarea calitatii aerului si comunicarea eficienta a datelor catre cetateni, program al Ministerului de rezolvare a problemelor ce tin de reteaua de monitorizare nationala, sistem de comunicare si program de prognoza. Coagularea unui grup de organizatii si experti independeti pe subiectul calitatii aerului, coagularea la nivel local, in Iasi, Brasov si Cluj a unor grupuri informale care doresc implementarea aceluiasi tip de proiect in orasele lor. La nivel local, toti candidatii la primaria Bucuresti au ca punct principal in programele de guvernare solutionarea problemei poluarii.
 
Resursele umane implicate:
Coordonator Ecopolis- Oana Neneciu- part time
Coordonator Comunicare Ecopolis- Loredana Pana- part time
Coordonator Tehnic ETA2U- Vlad Arsene- part time
Expert mediu- Costel Popa, Ecopolis
Expert sanatate, ORS- Stefan Voinea
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Coordonator Ecopolis- Oana Neneciu- part time
Coordonator Comunicare Ecopolis- Loredana Pana- part time
Coordonator Tehnic ETA2U- Vlad Arsene- part time
Expert mediu- Costel Popa, Ecopolis
Expert sanatate, ORS- Stefan Voinea
Producator documentare foto, video, 2 Celsius- Mihai Stoica, Andrei Dudea
 
Buget: 368.000 lei

Obstacole majore intampinate:
Obstacolul major in derularea proiectului a fost calibrarea senzorilor utilizati in cadrul platformei si testarea, activitate care a si durat mai mult decat a fost initial planul. Pentru a ne putea baza pe datele furmizate de senzorii din platforma a fost nevoie de cateva luni de teste, iar lansarea platformei catre public a fost facuta cu intarziere. Am depasit obstacolul printr-o buna colaborare cu partenerul Eta2U pe partea tehnica si in final am ajuns la formula optima de comunicare a datelor.
 
Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
In momentul acesta dispunem de metodologia necesara de implementare a acestui tip de proiect in orice alt oras. Am invatat ca e necesar timp pentru a avea date cat mai bune. As etapiza mai bine probabil implementarea acestor activitati tehnice.
 
Calitatile proiectului:
Este primul proiect din Romania care a avut cu adevarat impact in privinta problemei calitatii aerului din orase, asta pentru ca a fost construit pe trei piloni: monitorizare si comunicare, advocacy, participare cetateneasca. Pana la aerlive.ro si dupa niciun alt proiect nu a reusit sa acopere atat de bine cele trei arii necesare pentru o buna acoperire a subiectului in spatiul public. Asta se datoreaza bunei organizari a proiectului si parteneriatelor din cadrul lui.
 
 
***
Despre organizator
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizație de mediu specializata in politici publice de mediu si dezvoltare durabila si preocupată de problema poluării urbane de peste 10 ani. În 2011 organizația a lansat primul studiu independent despre efectele poluării din București asupra sănătății umane și de atunci a realizat numeroase acțiuni de advocacy pentru promovarea măsurilor pentru combaterea poluării urbane.