Nume proiect: Brutăria CONCORDIA
Nume organizatie: Organzatia Umanitara CONCORDIA
 
Sectiunea/Sectiunile
Dezvoltare economica si sociala
 
Perioada in care s-a derulat proiectul: ianuarie / 2019 - decembrie / 2019
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Bucuresti, Otopeni, Ploiesti
 
Parteneri: Organizatia Umanitara CONCORDIA
 
Rezumatul proiectului:
In 2010, cu ocazia Sarbatorii Craciunului, copiii si tinerii sprijiniti de Organizatia Umanitara CONCORDIA au facut primii biscuiti Smiley, ca semn de multumire pentru partenerii organizatiei. Incurajarile partenerilor, bucuria copiilor si a tinerilor care au muncit pentru a face acest lucru posibil, precum si existenta Scolii de Meserii CONCORDIA, ne-au facut sa visam la deschiderea propriei noastre brutarii.
 
Inaugurata in 2011, Brutaria CONCORDIA a fost raspunsul la nevoia reala a tinerilor care terminau un curs de formare pentru meseria de brutar la Scoala de Meserii CONCORDIA si care nu isi gaseau un loc de munca in acest domeniu. CONCORDIA a plecat de la premisa ca daca tinerii sunt angajati pentru o perioada la Brutaria CONCORDIA, experienta de aici ii vor ajuta sa isi gaseasca un loc de munca.
 
Brutaria CONCORDIA este o intreprindere de economie sociala care face parte din CONCORDIA Development, ramura economica a Organizatiei Umanitare CONCORDIA. Brutaria sustine cursurile pentru brutari ale Scolii de Meserii CONCORDIA, programul de formare profesionala pentru tinerii din medii dezavantajate, care nu mai sunt in sistemul de educatie formala si care nu au mijloacele de auto-sustinere pentru obtinerea unei calificari si astfel, indirect, fara sperante de angajare. Absolventii cursurilor de brutar pot ramane angajati ai Brutariei CONCORDIA, pentru a-si putea crea partea de experienta in munca. Astfel, cresc oportunitatile de angajare in randul tinerilor vulnerabili si aflati in risc, prin formarea la locul de munca dincolo de formarea in scoala, in timp ce asigura sustenabilitatea financiara si ofera tinerilor servicii sociale integrate (formare profesionala, cazare, masa, asistenta sociala, asistenta medicala). 

Contextul initierii proiectului:
Functionand de 29 de ani ca furnizor de servicii sociale, intr-un context fragil de finantare a ONG-urilor furnizoare de astfel de servicii, precum si bazat pe necesitatea unui sprijin suplimentar pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie sociala in procesul de tranzitie de la institutie la viata independenta, Organizatia Umanitara CONCORDIA a cautat metode alternative pentru a acoperi aceste lacune. Astfel, in anul 2011 a luat fiinta Brutaria CONCORDIA, care a inceput sa indeplineasca aceste obiective.
 
Scopul si obiectivele proiectului:
a) Obiectivul social este integrarea socio-profesionala a tinerilor care provin din medii defavorizate. Infiintarea Brutariei a avut ca scop crearea unui impact social pe termen lung asupra tinerilor care, dupa absolvirea cursului de brutar si obtinerea diplomei de calificare, au fost angajati aici pentru o perioada temporara. Acestea au reprezentat doua etape importante care i-au pregatit si le-au oferit cunostintele si abilitatile necesare pentru a obtine un loc de munca pe piata libera
b) Obiectivul afacerii este de a genera profit care va fi utilizat pentru a sprijini instruirea tinerilor
 
Principalele activitati:
Activitati de preparare a produselor de panificatie si patiserie: cantarire, framantare, dospire, coacere, ambalare, livrare.
 
Livrare la domiciliu sau catre corporatii.
 
Pe langa dezvoltarea abilitatilor profesionale ale angajatilor sai, Brutaria CONCORDIA ii sprijina pentru a dobandi abilitati psihosociale adecvate pentru a face fata unui loc de munca pe piata libera: abilitati de comunicare interpersonala, cunoasterea si intelegerea drepturilor si obligatiilor unui angajat, o conduita generala potrivita si respectarea disciplinei muncii.
 
Beneficiari directi in anul 2019: 16 tineri beneficiari angajati.
 
Beneficiari indirecti: 281 clienti persoane juridice, 12 clienti individuali, precum si potentiali angajatori care ar putea angaja tinerii dupa iesirea din intreprinderea sociala.
 
Implicarea beneficiarilor: 
In anul 2019, au fost angajati 16 tineri beneficiari care au absolvit cursul pentru brutar in cadrul Scolii de Meserii CONCORDIA, tineri proveniti din medii dezavantajate, comunitati sarace, centre de plasament sau care au crescut in proiectele Organizatiei Umanitare CONCORDIA. Ei au realizat activitati specifice de pregatire a produselor de panificatie si patiserie.
 
Rezultatele proiectului: 
In octombrie 2019, Organizatia Umanitara CONCORDIA a lansat “Studiul de Impact al Brutariei CONCORDIA”, primul studiu de impact al unei intreprinderi sociale din Romania, realizat de Doina Crangasu si Irina Opincaru. Studiul contine o analiza a impactului intreprinderii sociale asupra beneficiarilor sai, asupra clientilor si la nivelul comunitatii si in sectorul ONG. 90% dintre tinerii care au iesit din Brutaria CONCORDIA sunt in continuare angajati, trecand de la statutul de asistati sociali la contribuabili activi ai societatii. Mai mult decat atat, peste 50% din acesti tineri sunt angajati in continuare ca brutari, contribuind astfel la cresterea fortei de munca pentru aceasta meserie. 
 
Referitor la activitatea economica a Brutariei CONCORDIA, portofoliul nostru de clienti in 2019 a crescut cu un procent de 40% fata de anul precedent, insa vanzarile vor ramane mereu o provocare, fiecare partener avand un aport major in activitatea noastra, in momentul de fata fiind furnizori in Bucuresti, Ploiesti si Otopeni pentru gradinite si scoli, colaboratori din domeniul HORECA, evenimente si consumatori individuali.
 
Resursele umane implicate:
In anul 2019, in activitatea Brutariei CONCORDIA au fost implicati 30 de angajati, dintre care 16 tineri beneficiari angajati: Coodonator Productie, Brutar, Patiser, conducator auto, economist si functionar administrativ. Totodata, am beneficiat de sprijinul departamentelor suport din OUC – HR, Administrativ, IT, Economic, Advocacy si PR.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Activitatea economica a Brutariei CONCORDIA interfereaza cu activitatea sociala si educationala a Organizatiei Umanitare CONCORDIA. Chiar daca, pentru o mai buna organizare, cele doua entitati sunt separate legal, iar activitatea de productie si distributie este responsabilitatea exclusiva a Brutariei, anumite functii precum strangerea de fonduri, comunicare si promovare externa, gestionarea resurselor umane, contabilitate etc. sunt indeplinite de catre organizatie. Din punct de vedere financiar, acest model de afaceri este sustinut de doua tipuri de surse: venitul economic din vanzarea de produse si din finantarea nerambursabila primita fie direct, fie prin intermediul proiectelor sociale CONCORDIA.
 
Buget: 1.175.394 lei

Contributii in natura: Spatiul de lucru, dotari si consumabile specifice acestei activitati.
 
Obstacole majore intampinate:
Viabilitatea financiara a brutariei sociale a ramas o provocare pana in prezent, iar cautarea de solutii continua. Daca impactul in ceea ce priveste eficienta economica este inca sub asteptari, Brutaria si-a indeplinit obiectivele sociale ca o intreprindere sociala care creeaza locuri de munca pentru tineri din medii defavorizate. Cu toate acestea, conform “Studiului de Impact al Brutariei CONCORDIA” exista un cadru pregatit pentru atingerea acestui obiectiv, deoarece din punct de vedere al cresterii capacitatii de productie si livrare a Brutariei s-au facut progrese considerabile in amenajarea corespunzatoare a spatiului de lucru si depozitare, dotarea acestuia cu echipamente moderne si obtinerea autorizatiilor si certificarilor solicitate de autoritatile legislative relevante.
 
Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
Viabilitatea financiara a brutariei sociale, pastrarea clientilor actuali si cresterea portofoliului de clienti au ramas inca o provocare, iar cautarea de solutii se face continuu.
 
Calitatile proiectului:
Promovand o alimentatie sanatoasa, la Brutaria CONCORDIA sunt pregatite produse naturale sanatoase pe baza unor retete create de specialisti brutari romani si austrieci. Produsele contin faina de grau si secara, au un continut ridicat de seminte si sunt dospite cu maia naturala de secara, fara coloranti sau amelioratori sintetici daunatori. 
 
Brutaria CONCORDIA este dotata la standarde europene si are implementate sistemele de management al calitatii ISO 9001:2015 si de management al sigurantei produsului alimentar FSSC 22000 (versiunea 4.1).
 
Brutaria CONCORDIA reprezinta unul din modelele de succes de afacere sociala in Romania, iar acest lucru este reflectat in premiile obtinute: ERSTE Foundation Award for Social Integration (2011), NESsT Romania - Competitia Intreprinderilor Sociale (2013) si „METRO – Starurile Comunitatii” (2014), Gala Fundatiei Comunitare Prahova – Business Social (2016).
 
Planul de comunicare: 
Brutaria CONCORDIA are impact asupra comunitatii in ansamblu si asupra sectorului ONG-urilor din Romania, acestea reflectandu-se prin premiile si recunoasterile obtinute si aparitiile Brutariei in mai multe publicatii si platforme ale ONG-urilor sau ale sectorului economiei sociale din Romania si la nivel international. De-a lungul activitatii sale au fost inregistrate peste 50 de aparitii in mass-media nationala si 13 aparitii in presa locala. Acestea includ articole sau reportaje online, video, radio si print.
 
 
***
Despre organizator
CONCORDIA este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit, cu un istoric de 29 de ani in Romania, care are ca misiune sustinerea si (re)integrarea sociala, familiala, scolara si profesionala a copiilor, tinerilor si familiilor aflate in dificultate, spre o viata independenta si autonoma. Proiectele noastre se deruleaza in Bucuresti, Ploiesti si Aricestii Rahtivani, Judetul Prahova, si se adreseaza unui numar de peste 2.000 de persoane anual.