Nume proiect: #ButonulRosu - Achizitie si implementare sistem SINC (Siguranta Ingrijirii Nou Nascutilor Critici) la Sectia ATI Marie Curie

Nume organizatie: Asociatia La Primul Bebe
 
Sectiunea/Sectiunile
Sanatate
 
Perioada in care s-a derulat proiectul: mai / 2018 - august / 2018
 
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Bucuresti si Sibiu
 
Parteneri: Spitalele sponsorizate: Spitalul clinic de urgenta pentru copii Marie Curie Bucuresti si Spitalul Judetean de Urgenta Sibiu
 
Rezumatul proiectului:  
Rezultatele campaniei umanitare #ButonulRosu au fost dotarea:
A) Spitalului de urgenta copii Marie Curie cu un sistem de supra-avertizare pentru toate boxele de pe sectia de terapie intensiva nou nascuti. Sistemul se numeste SINC (Siguranta Ingrijirii Nou Nascutilor Critici)
B) Spitalului de Urgenta Sibiu cu un incubator stationar si transport prematuri ultraperformant pentru sectia de terapie intensiva prematuri si o masa radianta infa warmer 1, cu multe accesorii extrem de utile, pentru sala de nasteri
 
Nevoile identificate: 
A) Desi sectia de terapie intensiva era dotata cu aparatura performanta necesara dozajului tratamentului si a monitorizarii functiilor vitale, viata bebelusilor era in permanent pericol deoarece era nevoie ca cineva sa fie langa ei si sa monitorizeze 24/24 aparatele&indicatorii,ca nu cumva sa iasa un tub cand se misca bebelusul sau sa se inrautateasca vreun indicator vital. Astfel a aparut nevoia esentiala de a avea un sistem de supra-avertizare care sa fie conectat la toate aparatele, astfel incat atunci cand un tub se desprindea sau un indicator iesea din parametrii optimi, medicul si asistenta sa fie instant anuntati pe pager, si informatia sa fie afisata in timp real pe ecrane mari in sala medicilor. 300 de copii/an beneficiaza de aceast sistem si viata lor este in mai mare siguranta datorita implementarii lui.
B) La Sibiu nu exista niciun incubator atat de performant, iar nevoia era imensa, intrucat acolo sunt internati si bebelusi critici din judetele invecinate. De asemenea se folosea o singura sala de nasteri din cauza lipsei acelei mese radiante.
 
Campania umanitara a avut loc strict in cadrul grupurilor de Facebook LaPrimulBebe si in 7 zile s-au strans 155.260 EUR, bani cu care s-au putut rezolva toate problemele descrise.

Contextul initierii proiectului:
LaPrimulBebe organizeaza de 2 ori/an campanii umanitare care sprijina sistemul medical pentru mamele si copiii din Romania. Oferim astfel membrelor comunitatii noastre sansa de a da inapoi comunitatii, pentru tot sprijinul gratuit primit pe durata anului,implicandu-se in aceste campanii. 
De fiecare data cautam proiecte care sa aiba un impact semnificativ asupra vietii sau sigurantei si calitatii serviciilor medicale destinate mamelor si copiilor.Cautam si medici care sa poata multiplica ajutorul oferit de noi. 
In cazul proiectului #ButonulRosu, nevoia identificata initial a fost sistemul de supra-avertizare necesar sectiei TINN Marie Curie,unde desi erau bine ingrjiti si exista aparatura, bebelusi tot mureau din cauza acestei lipse. S-au stans bani mai multi si surplusul a mers catre proiectul nr 2 din lista intocmita,Maternitatea Sibiu
 
Scopul si obiectivele proiectului:
Scopul propus era sa nu mai lasam niciun bebelus critic ce ajunge pe sectia TINN Marie Curie sa moara pentru ceva ce ar putea fi cumparat cu bani (sistemul de supra-avertizare). 115.000 eur erau suficienti pentru a nu permite niciunui bebelus sa moara accidental.
Nestiind niciodata cati bani se pot strange intr-o campanie umanitara, obiectivele au fost etapizate: 
- obiectivul 1 - 88.000 eur pentru a dota cu monitorizarea necesara 14 boxe
- obiectivul 2 - 115.000 eur pentruu a dota cu monitorizarea necesara toata sectia
- obiectivul 3 - daca strangem mai mult sa ajutam maternitatea de la Sibiu
 
Principalele activitati:
Proiectul a fost compus din 3 etape: 
1. Campania umanitara
2. Achizitia sistemului
3. Implementarea sistemului pe sectie
 
Detalii:
1. Campania umanitara s-a desfasurat pe sistemul campaniilor umanitare marca LaPrimulBebe, respectiv licitatii online, organizate exclusiv in cadrul grupurilor inchise de Facebook LaPrimulBebe din Bucuresti si din tara. Toate comunitatile LaPrimulBebe din tara s-au alaturat aceleiasi cauze. 
Comunicarea pre-campanie si pe durata campaniei a avut loc, de asemenea, exclusiv in grupuri. Durata licitatiei online a fost de 7 zile, timp in care mamele licitau pentru produsele sau serviciile oferite. In a 7a zi la ora stabilita s-au desemnat castigatorii care, apoi, timp de o saptamana, au efectuat platile produselor/serviciilor castigate. 
2. Achizitia echipamentelor s-a facut in stransa consultare cu medicii sefi de sectie, respectiv Dl. Dr. Catalin Cirstoveanu pentru Marie Curie si Dna. Dr. Livia Ognean pentru Sibiu. Echipamentele au fost achizitionate direct de catre Asociatia LaPrimulBebe, cu livrare si instalare direct in spitale. 
3. Odata ajunse echipamentele, instalarea a fost facuta de specialisti in cel mai rapid timp pentru a putea fi data in functiune. Am mers si am vazut implementarea/produsele finale livrate in ambele cazuri (si Bucuresti si Sibiu), pentru a le verifica functionalitatea.
 
Beneficiari directi: 
Anual: 300 bebelusi internati in sectia TINN Marie curie, 2000 de mame care nasc in maternitatea Spitalului Judetean Sibiu, toate utilizand masa radianta, 3-400 bebelusi prematuri/an in Spitalul Judetean Sibiu utilizand incubatorul
 
Beneficiari indirecti: familiile beneficiarilor directi, mamele care au mai mare incredere in maternitatea din orasul lor stiind ca este mai bine dotata si pregatita in caz de bebelus prematur
 
Implicarea beneficiarilor: 
Atat in Bucuresti, cat si la Sibiu, dl dr. Catalin Cirstoveanu si dna dr. Livia Ognean au oferit suport pe zona de alegere a echipamentelor medicale necesare si a implementarii sistemului in cazul sectiei TINN Marie Curie.
 
Rezultatele proiectului:
A) Implementarea sistemului de supra-avertizare SINC pe sectia TINN Marie Curie a adus siguranta si a scazut la zero mortalitatea pe motiv de eroare umana sau lipsa de prezenta, pentru 425 de bebelusi pana la finalul anului 2019, proiectul fiind implementat si functional incepand cu 1 iulie 2018.
B) Peste 2800 de nasteri au avut loc la Spitalul Judetean Sibiu utilizand masa radianta achizitionata si sute de bebelusi prematuri au utilizat incubatorul performant sponsorizat pana la finalul anului 2019.

Resursele umane implicate:
Echipa de proiect a fost formata din angajatii LaPrimulBebe, precum si din voluntari: 
Atena Boca - fondator LaPrimulBebe
Oana Popescu - CEO LaPrimulBebe 
Iuliana Mustatea - Coordonator Comunitati la momentul respectiv
Mihaela Galie - Administrator Comunitati la momentul respectiv 
80 de voluntari implicati in inchiderea si centralizarea licitatiilor
 
Implicarea voluntarilor:
80 de voluntari, toate mame ale comunitatii care au raspuns pozitiv apelului nostru de nevoie de voluntari. 
Activitatile in care au fost implicati au fost urmatoarele:
- pe durata campaniei umanitare in grupuri: monitorizarea postarilor pentru ca regulamentul campaniei sa fie respectat
- la inchiderea campaniei desemnarea castigatorilor la fiecare postare in parte prin comentariu si centralizarea informatiilor in platforma dedicata de licitatii (donator, castigator, suma licitata)
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Nu am avut parteneri implicati in proiect. Echipa a avut responsabilitatea organizarii campaniei (partea de comunicare, de identificare licitatii utile mamelor, servicii si experiente speciale, de a imbunatati structura din spatele campaniei, etc). Voluntarii au avut responsabilitatile definite mai sus.
 
Buget: 728.426,40 lei

Contributii in natura: Nu e cazul. Nu am avut contributii barter.
 
Obstacole majore intampinate:
Proiectul acesta a fost unul fara peripetii, cu implementare facila, fiind vorba de achizitie de echipamente si de medici de incredere, exceptionali la nivel national. 
 
Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
Facem de 2 ori/an proiecte similare sau mult mai complexe. Imbunatatim sistemul licitatiilor umanitare de fiecare data astfel incat procesul de licitare si centralizare a licitatiilor sa fie cat mai usor.
 
O lectie pe care am pastrat-o este ca omul conteaza...medicul care primeste sponsorizarea si care ajuta/faciliteaza implementarea proiectului. Intotdeauna cautam medici/persoane care sa fie implicati, corecti si cu multa dorinta de a face bine, astfel incat orice achizitie/renovare/upgrade facem, sa stim ca este cu adevarat folosit la capacitate maxima pentru binele pacientilor.
 
Calitatile proiectului:
- durata rapida de implementare de la zero la strangerea banilor, efectuarea platilor si implementarea proiectului in spitale
- impact direct si imediat asupra vietilor pacientilor, fie ca este vorba de bebelusii intarnati la TINN, fie ca este vorba de mamele care nasc sau prematurii din Sibiu.
- realizarea proiectului exclusiv cu mame ale comunitatii LaPrimulBebe si cu echipa si voluntari numai mame
 
Planul de comunicare:
Comunicarea pentru campania umanitara a avut loc numai in cadrul grupurilor inchise LaPrimulBebe. Ulterior desfasurarii campaniei umanitare comunicarea a avut loc si in extern pe mediile proprii: site-ul www.laprimulbebe.ro si pagina de facebook publica La Primul Bebe. 
 
Am realizat si un film cu rezultatul implementarii sistemului SINC de la Marie Curie, si acesta fiind distribuit atat pe canalele externe proprii, cat si in cadrul comunitatilor.
 
 
***
Despre organizator
Asociatia LaPrimulBebe este sistemul de sprijin al mamelor din Romania la inceput de drum, cu copii intre 0 si 4 ani. Oferim sprjin emotional si informational online in cadrul comunitatilor LaPrimulBebe (23 de judete in momentul de fata), dar si offline in cadrul evenimentelor pe care le organizam in Bucuresti si in tara. 
 
Prin campaniile umanitare pe care le organizam de 2 ori pe an am strans pana acum 1.700.000 EUR, bani cu care am dotat si renovat spitale de copii si maternitati.