Nume proiect: Cafeneaua Brutaria cu Povesti si Hostelul Bread and Breakfast
Nume organizatie: Organzatia Umanitara CONCORDIA
 
Sectiunea/Sectiunile
Dezvoltare economica si sociala
 
Date generale

Perioada in care s-a derulat proiectul: Mai / 2018 - Dec / 2018
 
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Bucuresti / Locala
 
Parteneri: Organizatia Umanitara CONCORDIA
 
Rezumatul proiectului: 
Hostelul Bread&Breakfast si Brutaria cu Povesti reprezinta un proiect comun de economie sociala, dezvoltat de Organizatia Umanitara CONCORDIA, care imbina principiile unei afaceri cu o componenta sociala. Acest proiect reprezinta o noua directie strategica de dezvoltare a economiei sociale in cadrul Organizatiei Umanitare CONCORDIA. Clientii care aleg serviciile hostelului sau a cafenelei noastre sustin proiectele sociale ale Organizatiei Umanitare CONCORDIA si sprijina reintegrarea pe piata fortei de munca a tinerilor provenind din medii defavorizate. Astfel, anual, acest proiect creeaza 8 locuri de munca si 10 locuri de practica profesionala pentru beneficiarii Organizatiei Umanitare CONCORDIA. La Brutaria cu Povesti clientii pot consuma produsele de patiserie fabricate la Brutaria CONCORDIA (miniguglof, prajitura cu viine sau caise, prajitura Linzer, prajitura cu mere si prajitura cu ciocolata si nuca), precum si cafea, bere, sucuri si apa minerala. Toate veniturile obtinute din vanzarea acestor produse sunt directionate catre sustinerea proiectelor sociale ale Organizatiei Umanitare CONCORDIA.
 
Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
Tinerii care terminau cursurile de chelner, cu o durata de pana la doi ani, organizate de Scoala de Meserii CONCORDIA din cadrul Centrului pentru Educatie si Formare Profesionala CONCORDIA (cu sediul in localitatea Ploiesti) aveau nevoie de spriijin in cautarea unui loc de munca. Astfel, au fost inaugurate cafeneaua Brutaria cu Povesti si Hostelul Bread&Breakfast, din strada Petru Cercel, nr.1 (Bucuresti), pentru a oferi tinerilor posibilitati de practica in domeniul Horeca, precum si de angajare, in cazul in care acestia doreau sa ramana, mai departe, angajati in cadrul Organizaiei Umanitare CONCORDIA.
 
Scopul si obiectivele:
In locatia situata in Bucuresti, str. Petru Cercel nr. 1, sect.4, Organizatia Umanitara CONCORDIA a renovat si dotat corespunzator o cladire, care incepand cu 2018 gazduieste cele doua intreprinderi sociale. Dezvoltarea acestor intreprinderi sociale contribuie la indeplinirea misiunii CONCORDIA, de a sprijini reintegrarea profesionala a categoriilor defavorizate. In sprijinul acestor initiative, suntem motivati si decisi sa implicam si alte servicii ale organizatiei, pentru a asigura un suport integrat si complementar: sprijin educational, jobcoach pentru loc de munca, consiliere psihologica
 
Principalele activitati:
Cafeneaua Brutaria cu Povesti si Hostelul Bread&Breakfast sunt intreprinderi sociale, care sprijina cauza tinerilor aflati in dificultate, care urmeaza cursurile organizate de Scoala de Meserii, din cadrul Centrului pentru Educatie si Formare Profesionala CONCORDIA sau care au parcurs programul de job coaching derulat de CONCORDIA. Printre activitățile angajaților se numără:
 
Desfasurarea activitatilor de receptie hoteliera: efectuarea de operatii specifice pentru sosirea si plecarea clientilor, asigurarea efectuarii platilor de catre clienti, oferirea de servicii hoteliere catre client, rezolvarea reclamatiilor clientilor, promovarea imaginii hotelului, organizarea cadrului general de deschidere si inchidere a activitatii punctului de receptie. 
 
Desfasurarea activitatilor de servire a clientilor cu produsele/bauturile comandate de catre acestia.
Asigurarea curațeniei in toate camerele, grupurile sanitare, spatiile anexe, holuri, etc din cadrul cladirii. Obiectivele specifice ale posturilor sunt asimilate celor generale organizationale, de a sustine tinerii beneficiari in vederea reintegrarii scolare, sociale si profesionale a acestora si a formarii deprinderilor de viata independenta si responsabila. 
 
Beneficiari:
 
Beneficiari directi: 8 angajati si 10 tineri in practica profesionala
 
Beneficiari indirecti: Persoane care doresc sa lucreze intr-un spatiu relaxant, care vor sa organizeze ateliere sau seminarii cu un numar de maxim 25 de participanti. Persoane care sunt in cautarea unei cazari centrale in Bucuresti, in sistem hostel.
 
Implicarea beneficiarilor:
Anual sunt 8 locuri de munca create si un tanar are posibilitatea sa stea pana la 2 ani in aceasta structura cand va fi pregatit sa plece catre un alt loc de munca in piata libera; si tineri in pregatire pentru munca aflati in practica, absolventi ai Scolii de Meserii CONCORDIA sau participanti in programul de pregatire pentru ocupare (jobchoaching), aprox. 30 pers/ an).
 
Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
Tinerii care au urmat cursul de chelner, derulat pe parcursul a doi ani, in cadrul Scolii de Meserii CONCORDIA, au putut efectua practica profesionala in cadrul Cafenelei Brutaria cu Povesti, marea majoritate fiind consiliati apoi in gasirea unui loc de munca in domeniu (companii din domeniul Horeca), altii dorind ca, pentru o perioada, sa ramana angajatii cafenelei sau al hostelului, proiecte sociale dezvoltate de Organizatia Umanitara CONCORDIA. Cursurile organizate in cadrul Centrului pentru Educatie si Formare Profesionala CONCORDIA pun un mare accent pe formarea practica, 75% reprezentand pregatire practica si 25% teorie.
 
Resursele umane implicate:
Manager proiect, responsabil financiar, responsabil comunicare, tinerii angajati in cadrul intreprinderii sociale, personal suport - IT, advocacy, monitorizare si raportare.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Rolul si responsabilitatile fiecarui partener sunt asimilate celui general organizational, de a sustine copiii si tinerii beneficiari in vederea reintegrarii scolare, sociale si profesionale a acestora si a formarii deprinderilor de viata independenta si responsabila.
 
Buget
Bugetul total al proiectului: 396 000 lei
 
Contributiile in natura:
Spatiul de lucru, dotari si consumabile, specifice unei activitati in domeniul Horeca.
 
Evaluare
 
Calitatile proiectului:
Acest proiect creeaza locuri de munca pentru tineri dezavantajati social. Formeaza grupuri de persoane cu interese comune, din domenii culturale și sociale diferite. Aduce un plus de imagine Organizatiei Umanitare CONCORDIA si se dovedeste a fi un sprijin pentru alte proiecte derulate in cadrul organizatiei.
 
 
***
Despre organizator
CONCORDIA este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-profit, cu un istoric de 29 de ani in Romania, care are ca misiune sustinerea si (re)integrarea sociala, familiala, scolara si profesionala a copiilor, tinerilor si familiilor aflate in dificultate, spre o viața independenta si autonoma.