Nume proiect: Dreptate pentru Dinte!
Nume organizatie: Asociatia Carusel
 
Sectiunea/Sectiunile
Apararea drepturilor individuale/ colective
 
Date generale
Data de incepere a proiectului
Oct / 2014
Data de incheiere a proiectului
Sep / 2015
 
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei
Bucuresti / Locala
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect
RHRN - Romanian Harm Reduction Network
 
Rezumatul proiectului: 
Scopul proiectului „Dreptate pentru „Dinte!” este acela de a promova drepturile omului in sectile de politie. Acest proiect s-a desfasurat in Bucuresti pe o perioada de 10 luni. Pentru a reduce incidenta abuzurilor din partea politiei, 15 membri din reteaua RHRN au fost formati in ceea ce priveste documentarea, raportarea si monitorizarea abuzurilor din sectile de politie. Proiectul a presupus investigarea a cel putin 5 cazuri in care persoanele vulnerabile au fost victime ale abuzurilor, urmand sa denuntam cel putin 3 dintre acestea. Consideram ca atunci cand ofiterii de politie sunt prinsi in urma comiterii unor abuzuri, si colegii lor sunt descurajati in ceea ce priveste practicarea acestor actiuni. In final ne-am propus sa elaboram un set de recomandari pentru a imbunatati practicile Inspectoratului General de Politie din Romania si pentru a reduce abuzurile impotriva persoanelor vulnerabile. Promovarea proiectului a fost planificata a fi realizata in randul a 1,500 de persoane vulnerabile; totodata raportul va fi disponibil in mediul online si la televizor tocmai pentru deveni vizibil in randul a 2 milioane de persoane din populatia generala.
 

Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
In data de 4 martie 2014, D.D, zis „Dinte”, in varsta de 26 de ani, a decedat in garajele Sectiei 10 Politie din Bucuresti. Un raport alternativ al APADOR-CH, realizat cu sprjinul Carusel, arata ca în cazul decesului lui „Dinte” au fost încălcate atât art. 3 al Convenției europene a Drepturilor Omului - Nimeni nu poate fi supus torturii ori tratamentelor inumane ori degradante cât și art. 2 al Convenției - Dreptul la viață, articol care consacră și obligația pozitivă a statului de a proteja acest drept. Intarzierea cu 3 zile a publicarii comunicatului DGPMB privind decesul lui “Dinte” este, in opinia APADOR-CH, un indiciu ca s-a incercat musamalizarea cazului. Dupa denuntul penal facut de APADOR-CH, s-a inceput anchetarea politistului abuzator pentru lovituri cauzatoare de moarte, in acest moment existand un proces penal pe rol.
 
Scopul si obiectivele:
Scop: Promovarea respectarii drepturilor omului in sectiile de politie prin monitorizarea cazurilor de abuz si prin sesizarea acestora. O1: Sesizarea cazurilor de abuz asupra persoanelor vulnerabile din sectiile de politie prin formarea a 15 persoane din organizatiile membre RHRN in vederea documentarii, sesizarii si monitorizarii abuzurilor, cat si prin documentarea a minim 5 cazuri de abuz asupra persoanelor vulnerabile in sectiile de politie si sesizarea a cel putin 3 dintre acestea. O2: Formularea de politici pentru imbunatatirea practicilor IGPR. O3 Promovarea activitatilor proiectului.
 
Principalele activitati:
A1. Formarea a 15 persoane din organizatiile membre RHRN, inclusiv Carusel, pentru documentarea, sesizarea si monitorizarea abuzurilor din sectiile de politie. Activitatea a contribuit la dezvoltarea capacitatii organizatiilor membre RHRN, inclusiv Carusel, de a participa la monitorizarea practicilor abuzive ale reprezentantilor politiei.

A2: Documentarea 5 cazuri de abuz din sectiile de politie asupra persoanelor vulnerabile si sesizarea catre IGPR/Parchet a 3 dintre acestea. Pentru fiecare sesizare a cazurilor de abuz s-a lansa un comunicat de presa, in incercarea de a atrage atentia mass-mediei asupra abuzurilor din sectiile de politie si pentru a ingreuna incercarile de musamalizare ale cazurilor de abuz.

A3. Monitorizarea anchetelor legate de cazurile sesizate. Activitatea a constat in monitorizarea anchetelor legate de cazuri de abuzurile sesizate. Monitorizarea evolutiei anchetelor s-a realiza prin solicitarea de informatii Inspectoratului General al Politiei Romane/Parchetului. Solicitarile au fost constituite in cereri, formulate in temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public.

A4. Elaborarea unui raport final de activitate si prezentarea recomandarilor catre IGPR. Cu ajutorul rapoartelor alternative realizate pentru cazurile de abuz documentate, cat si pe baza monitorizarii anchetelor legate de cazurile sesizate, s-a realizat un raport final de activitate al proiectului. Raportul a inclus un set de recomandari pentru IGPR.
 

Beneficiari:
Beneficiari directi si indirecti:
- 15 persoane care activeaza in randul organizatiilor membre RHRN;
- 1.500 persoane apartinand unor grupuri vulnereabile: persoane care consuma droguri, persoane care practica sexul comercial, persoane care traiesc pe strada si/ sau persoane care traiesc cu HIV.
 
Implicarea beneficiarilor: 
Persoanele apartinand unor grupuri vulnerabile au fost implicate activ in documentarea cazurilor de abuz, intrucat au sesizat echipei de teren a CARUSEL cazuri de abuzuri ale reprezentantilor fortelor de ordine asupra unor persoane necunoscute echipei. Trei persoane apartinand urmatoarelor grupuri tinta: persoane care consuma droguri, persoane care practica sexul comercial, parcagii au participat la o intalnire de consultare privind continutul si designul leaflet-ului cu informatii despre drepturile si obligatiile in relatia cu reprezentantii fortelor de ordine, cat si cu privire la redactarea unei plangeri si a unei contestatii in cazul unui abuz. Leaflet-ul a fost distribuit de mai multi beneficiari ai proiectul in randul persoanelor care consuma droguri/ care practica sexul comercial/ care traiesc cu HIV/ care traiesc pe strada.


 
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
15 persoane din cadrul organizatiilor membre RHRN, inclusiv Carusel, formatepentru documentarea, sesizarea si monitorizarea abuzurilor din sectiile de politie. G.D. a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 (nr. dosar: 2876/P/2015) in luna martie 2015, impotriva politistului de la Sectia 17 Politie Bucuresti, pentru agresiune, lovire si supunere la tratament inuman si degradant. Plangerea a fost formulata de catre avocat, in numele persoanei. Persoana vatamata a fost audiata la sectia de politie, in prezenta avocatului ales, pe data de 26.05.2015; de asemenea au fost audiati si martorii propusi de parte (Ana Mohr si Marian Ursan), pe data de 06.07.2015.

Dosarul este in curs de cercetare. A.C. a depus o plangere la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti (nr. dosar: 499/P/2015), in luna iulie 2015, impotriva celor patru jandarmi din cadrul batalionului II al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, pentru abuz in serviciu. Persoana vatamata a fost audiata la Parchetul Militar, in prezenta avocatului ales (05.08.2015). Dosarul este in curs de cercetare. Asociatia Carusel a sesizat Directia Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane si Ministerul Afacerilor Interne. Institutiile mai sus mentionate ne-au comunicat ulterior ca solicitarile organizatiei au fost inaintate unitatilor de parchet competente. IGPR, respectiv la IGJR si MAI, echipa de proiect a lansat si cate un comunicat de presa pentru a atrage atentia mass-media.
 
Resursele umane implicate:
Marian Ursan, Coordonator Proiect - norma partiala
Ana Mohr, Lucrator Social - norma partiala
Nicoleta Popescu, Avocat (preluare cazuri)
 
Implicarea voluntarilor:
Proiectul a inclus o serie de voluntari (Ioan Petre, Ioana Pinzariu, Codrut Nitu, Andreea Mihai, Cristina Oprea, Beatrice Molteni, Maria Iones). Activitatea acestora a constat in activitati de teren, dezvoltarea unor relatii de incredere cu personele apartinand unor grupuri vulnerabile, monitorizarea zonelor in care persoanele vulnerabile locuiesc sau isi desfasoara activitatea, strangerea de probe (inregistrarea situatiilor de abuz - audio si/ sau video), documentarea abuzurilor. Acestia au fost cooptati din randul voluntarilor Carusel, in urma unui anunt intern.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Expertul RHRN si lucratorul social din cadrul Carusel au realizat leaflet-ul, cu sprijinul avocatului specializat pe drepturile omului, al reprezentantilor APADOR-CH si al coordonatorului de proiect.
 
Buget: 71.294 lei

Contributiile in natura:
7,000 lei (evaluare relativa)
Design pliant
Sala de training
 
 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Desi echipa de proiect a documentat mai multe cazuri de abuzuri, doar doua s-au transformat in plangeri penale. Unul dintre motive este legat de teama victimelor de a continua acest demers. Asa cum reiese din raportul alternativ in cazul lui G.D., dupa ce a depus plangerea penala, mai multi politisti, colegi ai politistului abuzator, l-au amenintat pentru a-si retrage plangerea. Un alt motiv este lipsa de probe a victimelor (martori, inregistrari) – acum, un numar din ce in ce mai mare de beneficiari ne solicita sa ii echipam cu camere de filmat ascunse. Am incercat sa depasim aceste obstacole prin marirea numarului de persoane care realizeaza activitati de teren, care sa fie prezenti atunci cand se produce un abuz pentru a putea inregistra, cat si pentru a oferi sprijin celor care au depus plangeri
 
Lectii invatate: 
Intrucat „Dreptate pentru Dinte!” a avut o echipa de proiect relativ mica, dar careia pe parcurs i s-au alaturat mai multi voluntari, consideram ca un numar mai mare de persoane care sa informeze persoanele apartinand unor grupuri vulnerabile despre drepturile si obligatiile lor in relatia cu reprezentantii fortelor de ordine, sa documenteze activ cazuri de abuz (prezenta la fata locului, inregistrare, prezenta la sectia de politie pentru ca victimele sa aiba martori in cazul in care doresc sa depuna plangere etc.) este vital pentru a putea face cunoscute cat mai multe cazuri de abuz si a impune masurile care necesare. De asemenea, pentru a putea dovedi aceste abuzuri, condiseram ca sprijinirea persoanelor apartinand unor grupuri vulnerabile cu camere de filmat este, de asemenea, o lectie invatata in cadrul proiectului
 
Calitatile proiectului:
„Dreptate pentru Dinte!” este, in primul rand, un proiect in memoria lui Gabriel Daniel Dumitrache, zis Dinte, in vârstă de 26 de ani, care a decedat in garajele Sectiei 10 Politie din București pe data de 4 martie 2014. Este un proiect care a readus deminitatea in randul persoanelor marginalizate prin reducerea cazurilor de abuzuri la care sunt supusi. Mai mult, datorita strategiei de comunicare, acest proiect s-a bucurat de o mare atentie din partea presei. MAI a recationat oficial in urma presiunilor, desi adevarata schimbare nu s-a produs inca. Carusel continua aceste activitati

 
Comunicare
Planul de comunicare: 
Acest proiect s-a bucurat de o atentie deosebita din partea mass media. Dupa fiecare caz documentat si sesizat, Carusel a emis cate un comunicat de presa cu scopul de a face cunoscut opiniei publice cazul de abuz si de a pune presiune asupra reprezentantii fortelor de ordine pentru a demara o ancheta in acest sens si de a descuraja aceste practici in randul celorlalti politisti. In primul rand, aceste informatii au fost postate pe site-ul Carusel (sectiunea blog) si pagina de Facebook a organizatiei, acelasi lucru intamplandu-se si cu partenerul din acest proiect, respectiv RHRN. Mai mult, o serie de comunicate au fost trimise catre presa scrisa, online, TV si radio. Pe baza cifrelor publicate de catre sursele de informare in masa, mesajele noastre din cadrul proiectului au fost receptionate de catre 2.911.680 persoane.

Web site proiect: http://carusel.org/blog/
 
***
Despre Organizator
Misiunea Asociatiei Carusel este crearea unui mediu social activ, proactiv si reactiv in vederea promovarii si apararii drepturilor si libertatilor omului. Carusel isi propune imbunatatirea calitatii vietii persoanelor care consuma droguri si alcool, a celor care practica sexul comercial, persoanelor care traiesc pe strada sau care provin din medii dezavantajate socio-economic, si a tuturor celor care sunt la risc de imbolnavire, marginalizare si excluziune sociala.