Organizator: Geeks for Democracy

Sectiunea/Sectiunile
Inițiative Cetățenești
 
Date generale

Perioada in care s-a derulat proiectul
Data de incepere a proiectului
Mar / 2017
Data de incheiere a proiectului
Dec / 2017
 
Acoperire geografica: Nationala
 
Parteneri: Grupul informal #600pentrudemocratie; Grupul informal Geeks for Democracy; Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS
 
Rezumatul proiectului:  
Fondul pentru Democratie este un fond gestionat transparent si participativ, initiat la inceputul anului 2017 de catre trei organizatii: Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS, o fundatie cu traditie in mediul asociativ romanesc, cu o experienta de 22 ani, care a implementat, sustinut si promovat principiile democratice prin sprijinirea sectorului non-profit, prin stimularea parteneriatului si promovarea modelelor de buna practica;
Geeks for Democracy - un grup deschis si informal de peste 10.000 de cetateni care vor sa puna impreuna priceperea si resursele pe care le are fiecare pentru o Romanie mai buna; si #600pentrudemocratie – un grup informal cu aproape 1000 de membri, pornit de la ideea ca pastrarea democratiei costa timp, bani si implicare.

Fondul pentru Democratie (Fondul) incurajeaza oameni cu initiativa, organizatii si fundatii sa aplice cu idei curajoase. Prin donatiile recurente, fondul ofera un mecanism practic de implicare a acelor oameni care vor sa ajute societatea civila, dar nu au timpul sau competenta sa o faca altfel. Nu am apelat la investitori mari sau tipici, ci la contributia oamenilor in folosul carora se vor desfasura proiectele.
 
 
Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
In Romania, sectorul nonguvernamental are o pozitie deloc confortabila si se confrunta cu numeroase dificultati in a-si pune in aplicare initiativele – resurse putine si lipsite de consistenta, piedici birocratice, lipsa de sustinere la nivel institutional si administrativ.

In ultimii ani se observa o crestere a numarului de grupuri de initiativa formate din persoane cu interese comune care doresc sa actioneze impreuna, dar au nevoie de ajutor sa isi puna pe picioare ideile. Consideram ca aceasta sustinere de care au nevoie initiativele civice poate veni chiar de la beneficiarii directi, de la cetateni. Fondul pentru Democratie isi propune exact acest lucru - sa puna in legatura cetatenii care sunt dispusi sa sustina initiativele civice si acele proiecte importante care au nevoie de sprijin financiar si logistic pentru a exista.
 
Scopul si obiectivele:
Crearea unui mecanism puternic si stabil de finantare a proiectelor care contribuie la constructia unei democratii solide. Principalele obiective sunt finantarea proiectelor valoroase pentru comunitate, crearea unei culturi a implicarii active si crearea unei punti intre cetateni si organizatii. Fondul va sustine proiectele care se incadreaza in cele patru directii principale de investitie: consolidarea societatii civile, educatia si implicarea civica; independenta presei si combaterea manipularii presei; echilibrul si separatia puterilor in stat; profesionalizarea clasei politice.
 
Principalele activitati:
De la crearea Fondului, acesta a beneficiat de suportul financiar al peste 900 de donatori care au facut posibila finantarea a 13 proiecte: 7 in cadrul primei runde, si alte 6 proiecte care sunt in implementare, urmare a finantarii din a doua runda. A existat initial un test financiar, pentru a vedea daca intuitia si cercetarea noastra sunt corecte. Doneaza oamenii? Doneaza! Astfel, Fondul pentru Democratie a ajuns la a doua runda de finantare, in care a avut de ales dintre 118 idei diverse atat ca abordare si concept, cat si ca raspandire geografica.
 
La primul apel de idei au fost depuse 55 de idei, din care 7 au primit finantare. Selectia proiectelor castigatoare a fost pe baza votului echipei executive. Dupa selectia proiectelor castigatoare, acestea sunt finantate, iar implementarea proiectelor este monitorizata si evaluata periodic. Beneficiarii transmit comunitatii rapoarte regulate privind respectarea termenelor si rezultatele obtinute.

Un proiect foarte interesant si util in comunitate, care a fost implementat cu sprijinul Fondului, este cel al grupului informal de initiativa Initiativa pentru Medias - Medias Alert, un site cu o harta interactiva pe care se pot trimite alerte cu descriere si localizare, privind probleme de pe domeniul public.
 
Beneficiari:
 
Beneficiari directi:
Organizatiile nonguvernamentale care implementeaza proiecte de impact, cetateni care se reunesc in initiative cetatenesti pentru a schimba lucrurile intr-o comunitate, jurnalisti independenti care cauta adevarul, dar si cetateni dispusi sa sustina proiectele lor. Pana in prezent exista 13 beneficiari directi (7 din prima runda de finantare si 6 din a doua), care au primit finantare din partea Fondului pentru implementarea proiectelor depuse.

Beneficiari indirecti: 
Beneficiarii indirecti sunt cetatenii din comunitatile in care sunt implementate proiectele castigatoare. Fara a exagera, putem spune ca beneficiarii indirecti sunt romanii, in general. Prin proiectele finantate, Fondul pentru Democratie doreste sa creeze o cultura a implicarii active prin voluntariat, prin asocieri a oamenilor care doresc o tara mai buna. Pe de alta parte, Fondul doreste sa creeze o cultura a donatiei in randul persoanelor interesate de proiecte valoroase pentru comunitate, dar care nu au posibilitatea de a se implica altfel decat prin finantare. Acestia sunt invitati sa doneze regulat sume mici, care nu reprezinta un efort financiar foarte mare. Acestora le oferim posibilitatea reala de a se implica in bunul mers al societatii.
 
Implicarea beneficiarilor: 
Fondul este un instrument participativ de finantare a initiativelor civice. Asadar, membrii donatori sunt implicati direct in mecanismele interne ale Fondului. Donatorii recurenti au acces la sistemul dedicat membrilor prin care pot participa la selectia proiectelor si, cel mai important, decid prin vot democratic care sunt proiectele care vor primi finantare.
 
Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
Testul financiar initial trebuia sa ne verifice ipotezele, dar nu doar ne-a confirmat asteptarile, le-a depasit. Ne-am propus sa strangem 20.000 de lei, de la 200 de donatori si sa finantam 3 proiecte. Am strans in jur de 120.000 de lei, suntem 880 de donatori (275 recurenti) si am finantat 7 proiecte in prima runda si 6 in cea de-a doua.
 
Prin Fond ni s-a confirmat ca exista un interes crescut pentru proiecte civice. Daca oamenii rezoneaza cu mesajul si motivele sunt cele corecte, sunt foarte dornici sa sustina cauza: “La Sibiu am cunoscut un amic care mi-a povestit de Fond – era si el donator. Am decis ca este momentul sa dau si eu pentru oamenii care se ocupa activ sa schimbe Romania. Asa se pun pe picioare proiecte.”
 
Un proiect foarte bun la care am contribuit este Scoala pentru Democratie (https://goo.gl/JZXaDW) organizata de Expert Forum. Intr-o prima faza se urmareste dezvoltarea de abilitati de predare non-formala a unor concepte despre democratie pentru 25 de profesori, pentru ca apoi acestia sa disemineze in comunitatile lor informatiile dobandite. Scopul final este de a creste interesul elevilor pentru cetatenie activa si pentru a implica civic intreaga comunitate.

Ce spun beneficiarii despre Scoala pentru Democratie: „Scoala aceasta este buna pentru noi, ea ne descopera niste competente, cum facem si noi cu elevii. Ne determina sa fim increzatori in noi insine. Avem idei, dar multi profesori nu le aplica dintr-o timiditate poate nejustificata.” – profesoara de istorie si cultura civica, jud. Teleorman.
 
Resursele umane implicate:
Initial, de la debutul proiectului pana la finalizarea testului financiar, echipa fondatoare a lucrat exclusiv voluntar. Ulterior, pentru sustenabilitaea proiectului a fost alcatuita o echipa executiva cu atributii tactice si operationale, formata din 10 voluntari. Au fost si 3 colaborari platite punctual, timp de 3 luni.

Orientarea strategica a Fondului este data de un Consiliu Director compus din 7 membri, cate un specialist din cele 4 directii ale Fondului, un profesionist in comunicare, un profesionist in construire de comunitati si un reprezentant al membrilor Fondului.
 
Implicarea voluntarilor:
Fondul s-a bazat inca de la inceput pe aportul voluntarilor si implicarea proactiva a acestora, indiferent daca a fost vorba de punerea impreuna a cunostintelor si a experientei lor sau de acoperirea cheltuielilor initiale.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
nu este cazul.
 
Buget: 36 000 Lei
 
Contributiile in natura:
Costurile asociate demararii proiectului si a testului financiar au fost suportate de catre initiatorii Fondului, toti implicati voluntar in acest proiect.
Platforma de plati si siteul Fondul pentru Democratie sunt facute de voluntari. Cheltuielile legate de comunicare, community management, design vizual au fost reduse la minimum si au fost suportate de catre echipa fondatoare.
 
 
Evaluare

Obstacole majore intampinate:
Cand investitia initiala este zero, cand bugetul de promovare este zero si cand situatiile cu care te confrunti sunt pline de surprize, inveti mereu cate ceva chiar din rezolvarea chestiunilor de zi cu zi. Cum discuți cu donatorii? Ce faci cand membrii board-ului au pareri opuse? Ce se intampla cand se schimba structura unui proiect deja aprobat? Cum le raspunzi zecilor de comentatori de pe Facebook, care mai de care mai inventivi si curiosi? Toate sunt situatii care te obliga sa inveti din mers. In mod sigur, Fondul pentru Democratie are propria lui dinamica, care decurge din profilul societatii careia ii raspunde, iar capacitatea noastra de a invata si de a ne adapta la aceasta dinamica se vede tocmai in solutii.

Cea mai importanta lectie este ca oamenii se implica atunci cand primesc mesajul corect, cand rezoneaza cu valorile transmise
 
Lectii invatate:
Fondul pentru Democratie este primul fond civic din Romania, care si-a propus sa finanteze transparent si participativ inovarea civica. Proiectul se distinge, astfel, prin caracterul inovator, participativ si transparent.

Odata cu Fondul, pentru prima data in Romania, s-a coagulat un mecanism de finantare sustinut exclusiv din donatii private si fondurile adunate astfel sa fie folosite in scopul cresterii gradului de responsabilizare si implicare activa a cetatenilor in dezvoltarea societatii. Sistemul este unul participativ pentru ca membrii donatori nu doar contribuie cu bani, ci presupune decizia directa a acestora cu privire la alocarea fondurilor. Donatorii decid prin vot democratic proiectele care merita finantate. Mai mult, totul se intampla online, pe o platforma dedicata dezvoltata de voluntarii Fondului astfel ca procedura de selectie a proiectelor, raportarea financiara, implementarea - toate procesele sunt transparente, vizibile si accesibile oricand membrilor donatori.
 
Comunicare

Planul de comunicare: 
Comunicarea Fondului pentru Democratie merge in mai multe directii. Pe de-o parte, exista o comunicare constanta cu grupul de donatori, care se implica in decizia de finantare a proiectelor si care sunt tinuti permanent la curent. A doua directie este comunicarea cu organizatiile. Cautam mereu sa atragem sa aplice cat mai multi actori din spatiul civic. Apoi, exista comunicare constanta cu board-ul de specialisti, pentru a nota proiectele inscrise, a contribui la strategia fondului si a oferi suport castigatorilor. Bineinteles, comunicam constant si in afara retelei, tocmai pentru a atrage oameni noi in comunitate si a promova proiectele castigatoare.
Principalele canale de comunicare sunt Facebook (pagina si grup inchis de donatori), mailuri si newslettere, dar si media (interviuri, articole in diverse publicatii).
 
 
 
***
Despre Organizator
Geeks for Democracy este un grup deschis si informal de cetateni care vor sa puna laolalta priceperea si resursele pe care le are fiecare pentru o Romanie mai buna. Astazi grupul are peste 11.000 de membri. Un proiect de impact al Geeks for Democracy este FiecareVot, prin care peste 1000 de observatori au observat procesul electoral in aproape 2000 de secții de votare. In cadrul grupului au aparut mai multe initiative de coagulare a unui fond care sa permita actiuni civice cu impact in timp.