Nume proiect: InSide Out
Nume organizatie: The Duke of Edinburgh's International Award Romania
 
Sectiunea/Sectiunile
Incluziune sociala
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Mar / 2016 - Dec / 2018
 
Durata programului: Nelimitat
Numele programului: Programul The Duke of Edinburgh's International Award
 
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Locala
 
Parteneri: Administratia Nationala a Penitenciarelor, Centrul Educativ Targu Ocna, Centrul Educativ Buzias, Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Ploiesti, Palatul National al Copiilor din Bucuresti, Initiativa Tinerilor pentru Modernizarea Romaniei,filiala Brasov, Asociația Generația Schimbarii, Comanesti, Asociatia Be Great din Bacău, Club Montan Carpamont, Brasov, CET Dr. Gheorghe Iacomi, Piatra Neamt

Rezumatul proiectului:
Nevoi identificate: centrele de re-educare si penitenciarele dispun de programe de interventie recuperatorie care vizeaza dezvoltarea de competente in vederea formarii unui comportament responsabil si independent,care insa au o structura rigida,nu sunt bazate pe alegerea sau nevoia individuala a tanarului, relatia dintre persoana adulta si tanar este in principal formala. Programul Award a adus o noua perspectiva in lucrul cu tinerii din centre, implicand adultii si tinerii in mod voluntar, oferind posibilitatea alegerii activitatilor, continuarea acestora dupa eliberare, realizarea de activitati de formare profesionala si dezvoltare personala in centre si in aer liber, precum si dezvoltarea unei relatii sanatoase, bazate pe incredere, cu un adult din afara institutiei. 
 
Activitati: formare de Lideri, Supraveghetori si Evaluatori din interiorul si din afara institutiilor implicate, prezentarea programului la peste 150 de tineri,inscrierea si mentorarea a 77de tineri privati de libertate,sprijinirea lor in realizarea activitatilor, organizarea de tabere in aer liber,anuale, oferirea de cursuri de prim ajutor,workshopuri de supravietuire,campare,formare de noi abilitati, recunoasterea tinerilor finalizatori,implicarea celor care au avut rezultate in evenimente din afara centrelor,oferirea de sprijin si mentorare si dupa eliberarea tanarului.
 
Rezultate: licentierea a 4 institutii ca Unitati Award,formarea a 41 de noi lideri Award pentru derularea programului în centrele de reeducare și penitenciare, inscrierea și mentorarea a 77de tineri din sistem la nivelul de Bronz,implicarea a 57 de voluntari, participarea la 4 evenimente pe tema reeducarii, prezentarea rezutatelor la un eveniment internațional pentru susținerea tinerilor vulnerabili, desfasurarea a 3 tabere de vara.
 
Relevanta (context)
 
Contextul initierii proiectului:
Proiectul InSide Out este rezultatul interactiunii cu asemenea institutii si a cunoasterii impactului programului Award pe care l-a avut asupra acestei categorii vulnerabile. Award-ul, fiind derulat in peste 140 de tari, face parte dintr-o mare familie, iar livrarea lui catre tinerii din centre de reeducare si penitenciar a avut loc si in alte tari, avand acces la experientele si rezultatele acestora.
 
Nevoia pregnanta a tinerilor din centrele de reeducare este o relatie sanatoasa si bazata pe incredere cu adulti din interiorul si exteriorul institutiei, care sa fie cladita pe valori bine stabilite de la inceput. Nevoia de modele si de a fi implicati in activitati de voluntariat este majora, iar impactul acestor actiuni este de lunga durata. Programul Award a fost adus in centre de reeducare din Romania, oferind o metodologie demonstrata.
 
Scopul si obiectivele:
Scopul: a contribui direct la dezvoltarea tinerilor din centre si penitenciare in vederea reintegrarii acestora, a diminuarii ratei de recidiva si a dezvoltarii lor personale.

Obiective: a face programul Award disponibil tinerilor din centre de reeducare si penitenciare, precum si celor care au iesit din sistem, cu scopul de a creste implicarea institutiilor de gen in programe voluntare. A implicat 100 de tineri din centrele de reeducare si penitenciare in program, facilitand procesul de incluziune sociala, contribuind la gasirea unui loc de munca dupa eliberare si la scaderea ratei de recidiva.
 
Principalele activitati:
Ducele de Edinburgh, Kurt Hahn, educationalist german, şi Lordul John Hunt au realizat ca dezvoltarea tinerilor era deficitara in anumite domenii importante si au creat un program care sa reprezinte ”un set de abilitati in arta de a fi independent”.
 
Award-ul este structurat in patru sectiuni, la fiecare dintre cele 3 niveluri: Bronz, Argint si Aur. Astfel, tinerii din proiectul InSide Out care s-au inscris la nivelul de Bronz au ales si parcurs activitati, pe o perioada de 6 luni, din sectiunile: Abilitati Personale, Activitati Fizice si Voluntariat, sectiunea de Aventura parcurgand-o in taberele de vara, organizate si derulate cu persoane abilitate tehnic, in domeniul outdoor. Fiecare tanar a avut un Lider Award,un adult voluntar format, care i-a oferit ghid, consultanta, sprijin, l-a ajutat sa isi seteze obiective la fiecare activitate si sa le atinga.
 
Ca activitati din cadrul proiectului amintim: formarea adultilor ca Lideri, Supraveghetori si Evaluatori din interiorul si din afara institutiilor implicate, prezentarea programului la peste 150 de tineri, inscrierea si mentorarea a 77de tineri privati de libertate, sprijinirea lor in realizarea activitatilor, organizarea de tabere in aer liber, oferirea de cursuri de prim ajutor, workshopuri de supravietuire, campare, formare de noi abilitati, recunoasterea tinerilor finalizatori, implicarea celor care au avut rezultate in evenimente din afara centrelor,oferirea de sprijin si mentorare si dupa eliberarea tanarului.
 
Beneficiari:
 
Beneficiari directi: 77 de tineri din sistemul de reeducare si penitenciar si 41 de adulti care au lucrat direct cu tinerii, formati ca Lideri Award
 
Beneficiari indirecti: 57 de voluntari implicati in derularea activitatilor proiectului, direct cu tinerii, 40 de angajati ai centrelor de reeducare si penitenciare.
 
Implicarea beneficiarilor: Tinerii participanti care au avut o evolutie extraordinara si care au ales sa isi impartaseasca experienta personala in fata altor tineri liceeni sau in fata unor grupuri adulti din tara si din strainatate. Ei au oferit o noua perspectiva asupra vietii, precum si a categoriei de tineri vulnerabili, tineri privati de libertate, priviti pana atunci ca infractori.
 
Liderii Award au oferit sprijin si mentorare tinerilor din centrele de reeducare si penitenciare, ajutandu-i sa isi stabileasca obiective personale la fiecare activitate si sa le indeplineasca, precum si suportul moral necesar.
 
Supraveghetorii Award,cu experienta in activitatile outdoor, au oferit tinerilor oportunitatea de a explora natura, conducandu-i prin sesiuni de prim ajutor, campare, orientare, echipament, supravietuire, teambuilding, finalizand cu o calatorie de grup.
 
Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
Beneficii:
- Implicarea societatii civile: formarea de lideri si de supraveghetori Award pentru sprijinirea tinerilor din centrele de reeducare si penitenciare,in parcurgerea nivelului ales.
- Susținerea tinerilor in procesul de reintegrare: continuarea programului Award si in localitatile de domiciliu după parasirea sistemului
- Implicarea tinerilor in propriul proces de dezvoltare: posibilitatea de alegere a obiectivelor și a activitatilor 
- Tinerii au avut control asupra ritmului propriu pe tot parcursul programului Award.
- Imbunatatirea relatiilor sociale: crearea unor relatii sociale cu persoane noi, altele decat angajatii sistemului de reeducare.
- Formarea de abilitati tehnice- parcurgerea secţiunii de Aventura ce a constat in instruirea in domenii precum: primul ajutor, orientare in natura cu harta si busola,supravietuire in natura,echipament si campare,protejarea mediului si o calatorie de grup.
- Recunoastere internationala: recunoasterea publica a progreselor şi a reusitelor personale din timpul participarii,in comunitati exterioare centrelor de reeducare.
- Imbunatatirea calitatii vieții prin: continuitate scolara, reintegrare în campul muncii, dobandirea carnetului de sofer.
- Implicare sociala: impartasirea experientei personale la evenimente publice, nationale si internationale.
Unul din beneficiarii directi ai proiectului, marturiseste: “Ca dealer, nu vindeam doar droguri, ci si propria libertate. Dupa doi ani de reabilitare, sunt oameni care ma privesc ca pe un om cinstit, integru, cu un loc de munca stabil, asa cum sunt de fapt."

Resursele umane implicate:
Proiectul a avut un manager de proiect care s-a ocupat de buna implementare a activitatilor si indeplinirea obiectivelor, angajat cu jumatate de norma. Toate celelalte persoane implicate au fost voluntare proiectului, inclusiv cea a coordonatorului national a fundatiei care a oferit supervizare si sprijin.
 
Implicarea voluntarilor:
Proiectul a fost derulat majoritar cu voluntari.57 de adulti voluntari au fost implicati,din centrele de reeducare,penitenciare si organizatii de tineret locale:
- Adulti care au fost formati ca Lideri Award, oferind sprijin si mentorare tinerilor privati de libertate, participanti in programul Award
- Adulti formati ca Supraveghetori si evaluatori Award, oferind sprijin si formare tehnica in sectiunea de Aventura a programului si in taberele de vara 
- Adulti instructori care au pregatit si derulat sesiuni precum prim ajutor, leadership, teambuilding pentru tinerii privati de libertate.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Administratia Nationala a Penitenciarelor – partener principal al proiectului care a facilitat intreaga derulare a acestuia 
Centrul Educativ Targu Ocna – au implementat programul pentru tinerii lor
Centrul Educativ Buzias – au implementat programul pentru tinerii lor
Penitenciarul Codlea- au implementat programul pentru tinerii lor
Palatul National al Copiilor din Bucuresti-partener in organizarea taberei de aventura din anul 2016
Initiativa Tinerilor pentru Modernizarea Romaniei,filiala Brasov- derularea proiectului, facilitand un grup semnificativ de voluntari pentru proiect
Asociația Generația Schimbarii, Comanesti- oferirea de voluntari in tabara de aventura din anul 2018 
Asociatia Be Great din Bacău- facilitarea de voluntari adulti si formarea lor ca Lideri Award
Club Montan Carpamont, Brasov- implicarea voluntara a adultilor abilitati tehnic si oferirea de sesiuni in taberele de vara din anii 2016 si 2017
CET Dr. Gheorghe Iacomi, Piatra Neamt – implicarea voluntara a adultilor abilitati tehnic si oferirea de sesiuni in tabera de aventura din anul 2017
 
Buget

Bugetul total al proiectului: 126 000 lei
 
Contributiile in natura: nu este cazul
 
Evaluare

Obstacole majore intampinate:
- Conform constructiei programelor de reeducare din centre, tinerii nu depasesc 10 luni de sentinta intr-un centru, iar programul Award are o durata de 6 luni. Au fost gasite solutii pentru ca tinerii sa poata continua si dupa iesirea din centru.
- Motivatia slaba a angajatilor centrelor de reeducare si penitenciar. Initial proiectul a fost construit pentru ca angajatii centrelor sa voluntarieze si sa le ofere sprijin tinerilor, insa rezultatele nu erau cele dorite si, astfel, au fost formati adulti din exteriorul centrelor.
- Legislatia care obliga tinerii sa acumuleze un anumit numar de activitati (centrele le calculeaza in puncte) pentru a putea beneficia de participarea la sectiunea de aventura/tabara de vara. Acest obstacol nu a putut fi depasit.
 
Lectii invatate:
Daca am incepe acest proiect de la zero, am crea de la inceput o retea puternica si diversificata, formata din membri ai societatii civile, din diferite domenii/structuri sociale, inclusiv profesionisti. Astfel, de la inceput proiectul ar beneficia de o retea mai compacta si mai implicata in activitatile directe cu tinerii privati de libertate.
 
Ca lectie invatata am putea spune ca institutiile folosesc un set de proceduri care au ca baza buna paza si protectia tinerilor din centrele de reeducare si penitenciar, fapt care poate influenta si formatul activitatilor tinerilor. Adaptarea unui program comun intre cerinta centrelor si a penitenciarului si formatul educatiei non formale, a programului Award a fost provocarea principala la care au fost gasite solutii in mod constant.

Calitatile proiectului:
- Crearea si intarirea relatiei dintre Lider si tanar care se dezvolta pe termen lung si continua dupa eliberare, ajutand extraordinar de mult procesul de integrare sociala al tanarului
- Incurajarea si dezvoltarea unui stil de viata sanatos prin realizarea de activitati fizice saptamanale, cu obiective propuse si evaluate 
- Recunoasterea internationala a activitatilor derulate, intr-un cadru public, oficial
- Dezvoltarea unui set de abilitati personale care au contribuit la integrarea sociala si profesionala a tinerilor, facandu-i mai responsabili si ajutandu-i sa isi gaseasca un loc de munca si sa il pastreze.
- Participarea 100% voluntara in program, ceea ce este inedit in centrele de reeducare si penitenciar unde actiunile sunt impuse
 
***
Despre organizator
Award-ul este liderul programelor de tineret care formeaza si recunoaste abilitatile valorificate de angajatorii globali.Fundatia furnizeaza o metodologie si recunoastere internationala pentru activitatile extra-curriculare.Individual si progresiv,a fost o oportunitate de dezvoltare si recunoastere pentru studii la universitati de prestigiu,pentru altii o sansa la reintegrare in societate cand au iesit din centre, orientare profesionala pentru tinerii vulnerabili sau de o etnie minoritara.