Nume proiect: Luptăm împotriva COVID-19 cu echipamente open source
Nume organizatie: Plan B

Sectiunea/Sectiunile

Proiecte și campanii de Voluntariat
Inițiative cetățenești

Perioada in care s-a derulat proiectul: martie / 2020 - septembrie / 2020

Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei:
Națională

Parteneri:
Crucea Roșie România, Societatea Română de Anestezie și terapie Intensivă, Societatea Română de Epidemiologie, Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității din Brașov, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, BAC Investment Banking, Digital Brain, Fan Curier, Valrom

Rezumatul proiectului:
În contextul începutului de pandemie din martie 2020, când mijloacele de protecție ale cadrelor medicale împotriva Covid-19 lipseau cu desăvărsire, colectivul de voluntari Plan B s-a format pentru a produce și oferi gratuit echipamente alternative de protecție realizate open-source. Colectivul a unit ingineri, medici, cercetători, producători 3D, comunicatori, project manageri, itiști răspândiți în toată țara.

În primul val al pandemiei, martie-iunie 2020, Plan B a livrat echipamente alternative de protecție cadrelor medicale din peste 40 de spitale județene și municipale. Peste 300 de voluntari din toată țara au participat la acest efort de design și cercetare, producție 3D, asamblare și livrare în peste 40 de localități din România.

Echipamentul alternativ Fresh Air, dezvoltat de voluntarii Plan B, a câștigat premiul al doilea la hacktonul de inovație al UE, în mai 2020.

În numai două săptămâni de la formare a colectivului, voluntarii Plan B au creat o platformă digitală care a oferit informații în timp real despre nevoile de echipamente open source la nivel național și gradul lor de acoperire.

Soluția de ventilație preventivă bazată pe echipamentul CPAP, propusă de Plan B în martie 2020, a fost introdusă în toate spitalele Covid din România jumătate de an mai târziu.

Când echipamentele de protecție omologate au început să nu mai lipsească din spitale, Plan B s-a orientat către pacienții de Covid-19 nespitalizați oferindu-le instrumente și informații pentru a-și monitoriza starea medicală.

În iulie 2020, Plan B a început în colaborare cu Facultatea de Psihologie a Universității din Brașov realizarea celui mai mare studiu național cu privire la efectele pandemiei asupra psihicului cadrelor medicale.

Contextul initierii proiectului:
La începutul pandemiei, în martie 2020, cadrele medicale din spitalele României se luptau cu virusul SARS-COV-2 fără echipamente care să le protejeze: fără măști,fără mănuși, fără combinezoane.

Primii voluntari ai colectivului Plan B - ingineri tech med, medici și cercetători au considerat că trebuie dezvoltate local echipamente de protecție pănâ când statul român reusește să se impună în lupta mondială dinter state pentru echipamente de protecție omologate.

Scopul si obiectivele proiectului:
Scopul a fost crearea, producerea, oferirea și livrarea gratuite către cadrelor medicale a unor echipamente de protecție alternative, realizate open source de către Plan B.

Principalele activitati:
Activitatea Plan B s-a împărțit pe patru paliere: design de produs, producție 3D, logistică, distribuție și comunicare cu cadrele medicale, managementul folosirii echipamentelor.
Designul echipamentelor alternative Plan B s-a realizat cu ajutorul Institutului de Dezvoltare-Cercetare al Universității Transilvania din Brașov. O primă probă a eficacității echipamentelor a fost realizată de către o echipă medicală de triaj COVID de la Spitalul de Urgență Brașov care timp de o săptămână a utilizat doar echipamentele Plan B și niciun membru al echipei nu s-a infestat.
Producția echipamentelor Plan B s-a efectuat prin imprimare 3D cu ajutorul producătorilor 3D din Brașov, București, Sibiu și Arad.
Comunicarea și managementul relației cu cadrele medicale, care după utilizare ofereau feedback spre imbunătățirea echipamentelor a fost realizată cu ajutorul platformei planbproject.ro, de către voluntari aflați peste tot în țară.
Livrările echipamentelor către cadrele medicale au fost posibile cu ajutorul Fan Curier.

Beneficiari directi: 10.000 de Medici și asistente medicale din spitale județene și municipale.

Beneficiarii indirecti: 2.000 membri ai unităților de salvare, membri Crucea Roșie.

Rezultatele proiectului:
Peste 3.000 de echipamente de protecție alternative oferite gratuit și livrate către cadre medicale din 40 de spitale județene și municipale.
Peste 5.000 de kituri Sentinel Covid adresate pacienților cu COVID-19 nespitalizați.
Un studiu naional privind efectele psihologice ale pandemiei asupra cadrelor medicale.

Resursele umane implicate:
20 de oameni: 1 lider de grup - inginer medtech, 2 cercetător materiale, 4 producători 3D, 4 coordonatori regionali, 6 medici - experți consultanți, 1 comunicator, 2 project manageri.

Implicarea voluntarilor:
300 de voluntari care s-au adunat în două luni de către cei aflați deja în colectiv.
Voluntarii au contribuit la logistica proiectului, livrări de echipamente, producție 3D, managementul relațiilor cu cadrelor medicale.

Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Institutul de Dezvoltare-Cercetare al Universității Transilvania din Brașov a contribuit la designul echipamentelor.
Crucea Roșie România a realizat primele teste de eficacitate a echipamentelor.
Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă și Societatea Română de Epidemiologie au acordat consultanță științifică în realizarea prototipurilor echipamentelor.
BAC Investment Bancking a acordat finanțare pentru achiziția de materiale necesare.
Digital Brain a fost principalul producător 3D.
Fan Curier a ajutat la realizarea livrărilor în toată țara.

Buget: 25.000 lei

Contributii in natura: Materiale: plastic, plexiglas, aparate CPAP, măști de snorkeling.

Obstacole majore intampinate: Lipsa de fonduri pentru achiziționarea de măști de snorkeling, cel mai important element pentru realizarea a două echipamente de protecție alternative din cele cinci.

Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
Realizarea unui mecanism de crowdfunding.
Managementul voluntarilor este esențial.

Calitatile proiectului:
Plan B a fost la începutul pandemiei singura sursă de echipamente de protecție alternative și diverse pentru cadrele medicale din România.
Plan B a pus România pe harta inițiativelor open source legate de pandemie la nivel mondial. România s-a situat pe locul 5 la nivel mondial.
Plan B a propus incă din martie 2020 o soluție de oxigenare preventivă a bolnavilor de Covid-19 care câteva luni după a fost introdusă în toate spitalele din România.

Planul de comunicare:
Principalul obiectiv de comunicare al Plan B a fost obținerea de notorietate a activității colectivului de voluntari: realizarea si oferirea gratuită cadrelor medicale de echipamente de protecție alternative.
Pentru obtinerea acestu obiectiv am realizat site-ul Plan B - platforma prin care cadrele medicale puteau cere ajutor, prin care mențineam legatura cu ele și ne livrau feedback pentru îmbunătățirea echipamentelor. Site-ul l-am promovat pe grupurile de medici si asociațiile medicale de pe FB si prin inetrmediul paginii de FB a Plan B.
Am obținut și apariții în presă și ajutorul unor influencers.
Nu s-a investit niciun leu în comunicare.

l Web site proiect l

***

Despre organizator
Plan B este un colectiv de voluntari fondat în contextul pandemiei și al penuriei de echipamente medicale de protecție de la începutul ei - martie 2020.
Principalii beneficiari ai activității voluntarilor Plan B au fost cadrele medicale din România.