Nume proiect: neCUVINTE - Teatru pentru schimbare sociala
Nume organizatie: Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture

Sectiunea/Sectiunile

Proiecte pentru Tineret

Perioada in care s-a derulat proiectul:
iunie / 2020 - noiembrie / 2020

Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei:
Locală

Parteneri: Școala pentru Deficienți de Auz Sfânta Maria, Muzeul Satului și OCC

Rezumatul proiectului:
#neCUVINTE - Teatru pentru schimbare socială și-a propus să ofere prin intermediul AFCN o șansă artistică trupei de teatru de la Școala pentru Deficienți de Auz Sfanta Maria din București. Un masterclass, o pregătire intensivă de 6 luni alături de un actor profesionist (Eduard Adam de la TNB) și profesoara lor de limba și literatura română (Cristina Gîrniceanu) având drept rezultat o piesă de teatru gestual - Visul lui Don Quijote - care să poată fi jucată pe o scenă adevărată, în fața publicului. Axat pe potențialul creativ a cinci adolescenți hipoacuzici, proiectul a facilitat conturarea unei voci autentice prin artă. Un exercițiu de incluziune care poate fi replicat cu succes și în alte comunități/școli. In primele 4 luni ne-am concentrat atenția pe întâlniri online și offline în spatii care să îi facă pe copii să se simtă speciali: un studio de înregistrări pentru filmări și ședință foto, scena Teatrului Constantin Tănase din Herăstrau, săli de repetiții din cadrul Teatrului Național București, cele două scene de la Muzeul Satului, Grădina Japoneză și Parcul Bordei unde trecătorii puteau asista la repetițiile noastre. A fost o vară plină, cu repetiții și întâlniri, dar și cu momente speciale - prima lor vizită la Teatrul Național într-un tur complet, în fața și în spatele scenei, primele lor interviuri la radio și la TV (Radio Trinitas și TVR1), o șansă pentru ei de a crește atât la nivel individual, cât și la nivel de trupă, într-o vară de sacrificiu pentru noi toți. Cel mai greu moment al proiectului a fost cel în care s-au închis sălile de spectacol din cauza pandemiei.

Contextul initierii proiectului:
În prezent, accesul persoanelor surde la spectacolele de teatru este limitat, în primul rând din cauza faptului că nu înțeleg limbajul verbal. La noi în țară au fost încercări timide, în cadrul unor proiecte punctuale, fără sustenabilitate, de a interpreta textul pieselor de teatru în limbaj mimico gestual. Nu există o trupă de teatru, nici măcar de amatori, alcătuită din persoane deficient de auz care să susțină spectacole în limba semnelor, cum există în alte țări. Prin acest proiect ne-am dorit să facem trecerea de la limbajul verbal la limbajul mimico – gestual în spectacolul de teatru, punând accentul pe limbajul nonverbal, pentru a putea convinge publicul că limbajul teatrului este universal și că toți, și cei care aud, și cei care nu aud, au dreptul la cultură.

Scopul si obiectivele proiectului:
Trupa de teatru gestual neCUVINTE este de la Școala Profesionala Speciala pentru Deficienți de Auz ”Sfânta Maria” din București. A fost infiintata in 2012, iar coordonatorul trupei este profesoara de limba si literatura romana Cristina Gîrniceanu. Ceea ce este remarcabil la aceasta trupa este ca au castigat o multime de premii la festivalurile pentru elevi, fiind in competitie directa cu copii auzitori, fara deficiente. Scopul a fost sa aratam ca talentul acestor copii trebuie sustinut si incurajat, ca pot transmite emotie dincolo de scena chiar si fara cuvinte.

Principalele activitati:
In primele 4 luni ne-am concentrat atenția pe întâlniri online și offline în spatii care să îi facă pe copii să se simtă speciali: un studio de înregistrări pentru filmări și ședință foto, scena Teatrului Constantin Tănase din Herăstrau, săli de repetiții din cadrul Teatrului Național București, cele două scene de la Muzeul Satului, Grădina Japoneză și Parcul Bordei unde trecătorii puteau asista la repetițiile noastre. A fost o vară plină, cu repetiții și întâlniri, dar și cu momente speciale - prima lor vizită la Teatrul Național într-un tur complet, în fața și în spatele scenei, primele lor interviuri la radio și la TV (Radio Trinitas și TVR1), o șansă pentru ei de a crește atât la nivel individual, cât și la nivel de trupă, într-o vară de sacrificiu pentru noi toți. Cel mai greu moment al proiectului a fost cel în care s-au închis sălile de spectacol din cauza pandemiei. Faptul că cei de la Opera Comică pentru Copii ne-au sprijinit și am reușit sa jucăm premiera în offline, pe scenă, a fost un moment foarte special pentru întrega echipă. Premiera a fost difuzată și în online pe pagina FB A fost odata și postată pe site-ul afostodata.net. Pentru că ne-am dorit mai mult pentru acești copii, după o vară de muncă, am hotărât să producem din FONDURI PROPRII și un scurt metraj pe care să-l difuzăm online, într-o premieră unică, un manifest care să arate că arta unește oamenii și că tinerii artiști pot fi susținuți.

Beneficiari directi: In principal copiii si persoanele cu deficienta de auz. Incercam sa producem content cultural pentru aceasta categorie, dar si posibiltatea pentru publicul larg de a intelege ce inseamna teatru gestual, limba semnelor. In acest moment există 23.000 de persoane cu deficiențe de auz, dintre care aproape 1.700 sunt copii. Publicul care a vizionat offline si online Visul lui Don Quijote.

Beneficiarii indirecti: In principal copiii si persoanele cu deficienta de auz. Incercam sa producem content cultural pentru aceasta categorie, dar si posibiltatea pentru publicul larg de a intelege ce inseamna teatru gestual, limba semnelor. In acest moment există 23.000 de persoane cu deficiențe de auz, dintre care aproape 1.700 sunt copii. Publicul care a vizionat offline si online Visul lui Don Quijote.

Implicarea beneficiarilor:
De la incheierea proiectului propriu-zis, trupa #neCuvinte a fost invitata si in alte evenimente si a jucat in fata publicului piesa Visul Lui Don Quijote.
In ceea ce priveste beficiarii indirecti, am incercat sa facem din premiera scurt metrajului o premieră manifest la care au participat artiști, actori și instituții publice culturale. 135 Shares de la instituții culturale de renume, presă online și offline și persoane publice. Ministerul Culturii, ICR Bruxelles, Institutul Francez, Opera Comică pentru Copii, Muzeul Satului, AFCN, Teatrul Ion Creangă, București Fm, Radio RFI, Școala pentru Deficienți de Auz Sfânta Maria, TVR Internațional, Zona, start-up.ro, Radio Trinitas și Reportaj în așteptare, Bogdan Anicescu, Tedy Necula, ANDPDCA – Persoane cu dizabilități, copii și adopții, numeroase comunități de profesori, părinți.

Rezultatele proiectului:
un masterclass de actorie pentru neCUVINTE - 6 luni, beneficiari - 5 adolescenti hipoacuzici
o piesă de teatru gestual - Visul lui Don Quijote care poate fi jucată oricând, pe orice scenă care va deschide o nouă perspectivă a ceea ce înseamnă limba semnelor și o oportunitate de incluziune și integrare a acestor copii cu dizabilități auditive
o reprezentație la Opera Comică pentru Copii
difuzarea live pe FB a fost odata (20.000 de followers) a premierei - https://afostodata.net/premier a-don-quijote/
un scurt metraj difuzat online, realizat din fonduri proprii - https://afostodata.net/visul-l ui-don-quijote-scurt-metraj/
o premieră manifest la care au participat artiști, actori și instituții publice culturale
un making of al acestui proiect - reacții, bonding, rezultate, evoluție, construcția unei echipe și a unui spectacol, interacțiuni - https://afostodata.net/making- of-necuvinte/
o secțiune specială pe site-ul afostodata.net
postare premieră OCC și scurt metraj pe canalul de Youtube A fost odată
7 articole online, 6 apariții media (TV și radio)
peste 130 de postări în Social MEDIA
2 PREMIERE în online
mail către cele 13 Școli Speciale din România în care am recomandat piesa de teatru profesorilor și elevilor cu deficiență de auz
un experiment de viață și de teatru documentat cu aparatul de filmat
o echipă de profesioniști care au susținut un proiect școlar cu rezultate naționale (premii la festivaluri de teatru). O activitate culturală care reprezintă un exemplu de bună-practică interdisciplinară.

Resursele umane implicate:
Mihailescu Mariuca - manager proiect, jumatate de norma
Andra Carbunaru - manager comunicare,
Eduard Adam - actor TNB - mentor
Cristina Girniceanu - profesor, coordonator trupa
Trupa - 5 membri

Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Scoala pentru Deficienti de Auz - trupa si coordonatorul sau, profesoara de limba si literatura romana Cristina Girniceanu.
OCC - ne-a sustinut si ne-a oferit ocazia sa jucam spectacolul pe o scena adevarata
Muzeul Satului - ne-a sprijinit cu locatia pentru filmarea scurt metrajului
Areal Media - a sustinut cu titlu gratuit filmarea scurt metrajului Visul lui Don Quijote
AFCN - finantatorul programului - un masterclass intensiv de jumatate de an in care acesti copii sa invete de la un profesionist (actor TNB) pentru a pune in scena o piesa de teatru gestual - Visul lui Don Quijote.

Buget: 77.920 lei

Contributii in natura: produse și servicii în sistem barter, resursele materiale folosite (FĂRĂ resursele umane sau financiare), dacă este cazul.

Filmarea si crearea unui scurt metraj din contributie proprie. Pentru că ne-am dorit mai mult pentru acești copii, după o vară de muncă, am hotărât alături de partenerul nostru din proiect (AREAL MEDIA) să producem din FONDURI PROPRII și un scurt metraj pe care să-l difuzăm online, într-o premieră unică. Acesta poate fi vizionat pe afostodata.net. De asemenea, in afara proiectului propus AFCN am incercat sa le oferim acestor copii o experienta completa - prima lor vizită la Teatrul Național într-un tur complet, în fața și în spatele scenei, primele lor interviuri la radio și la TV (Radio Trinitas și TVR1), o șansă pentru ei de a crește atât la nivel individual, cât și la nivel de trupă.

Obstacole majore intampinate:
Cel mai greu moment al proiectului a fost cel în care s-au închis sălile de spectacol din cauza pandemiei. Ne aflam practic in imposibilitatea de a duce proiectul la capat, dupa o vara in care acesti copii au fost extrem de seriosi si au venit la toate repetitiile saptamanale. Faptul că cei de la Opera Comică pentru Copii ne-au sprijinit și am reușit sa jucăm premiera în offline, pe scenă, a fost un moment foarte special pentru întrega echipă. Premiera a fost difuzată și în online pe pagina FB A fost odata și postată pe site-ul afostodata.net.

Visul lui Don Quijote a fost inițial gândit ca un spectacol de teatru gestual, dar în contextul pandemiei s-a transformat și într-un #scurtmetraj. O alta exeprienta pe care au trait-o acesti copii si care ne-a permis sa popularizam trupa si ceea ce fac acesti copii.

Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
Nu am schimba absolut nimic. Intr-o vara de sacrificiu COVID, acest proiect a fost pentru copiii din trupa o gura de aer proaspat. O experienta completa din care am invatat unii de la altii, adulti si adolescenti, si din care am inteles ca arta uneste oamenii, indiferent de context si vremuri.

Calitatile proiectului:
O experienta completa si unica pe care adolescentii din trupa neCUVINTE o vor rememora mult timp de acum inainte.
Axat pe potențialul creativ a cinci adolescenți hipoacuzici, proiectul a facilitat conturarea unei voci autentice prin artă.
Un exercițiu de incluziune care poate fi replicat cu succes și în alte comunități/școli. Am demonstrat ca prin arta / teatru copiii scapă de stigmatul dizabilitatii si au acces la o lume fascinanta.

Planul de comunicare:
La nivel de promovare și vizibilitate ne-am concentrat pe postări săptămânale pe conturile de Social Media și pe realizarea unei secțiuni speciale pe site-ul www.afostodata.net Bîn care am postat toate momentele importante din proiect și aparițiile media - https://afostodata.net/necuvin te-teatru-pentru-schimbare-soc iala/. (7823 vizualizari)

NR. POSTĂRI ÎN SOCIAL MEDIA - peste 130
2 PREMIERE PE FACEBOOK
postări Youtube - Making of, scurt metraj și premiera OCC
Reach mediu în postări tip text: 7K
Reach eveniment premieră Opera Comică pentru Copii: 18.532
Video views premieră Opera Comică pentru Copii: 10K views
Video views premiere online OCC: 1,2K views
Reach Event: 1184
Video views Premieră online film: 12,2 K views, Reach 36K
Video views Making of - 1,6 K views, Reach 6000
Shares Premieră: 135 Shares de la instituții culturale

l Web site proiect l

***
Despre organizator

Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture actioneaza in zona de educatie non-formala si cultura. Misiunea noastra este sa producem continut de calitate intr-o maniera moderna si digitala. Din 2018 dezvoltam afostodata.net, un concept unic in Romania care contine povesti, basme, povestiri, fise de lucru in format audio si video (in limba semnelor). Continutul poate fi accesat GRATUIT. Din februarie 2020 platforma a fost omologata ca mijloc de invatare de Ministerul Educatiei.