Nume proiect: ONCOPALL CURRICULUM
Nume organizatie: Fundatia Hospice Casa Sperantei

Sectiunea/Sectiunile
Educatie, Invatamant, Cercetare
Proiecte pentru Tineret
 
Perioada in care s-a derulat proiectul: ianuarie / 2018 - septembrie / 2019
Acoperire geografică: Brasov, Bucuresti, Cluj, Iasi, Craiova, Timisoara
 
Parteneri: 
Finanantator: Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust si Janssen, companie membră a Johnson & Johnson România Colaboratori: European Society for Medical Oncology (ESMO) si American Society of Clinical Oncology (ASCO). Parteneri: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti (IOB), Institutul Regional Oncologic Iasi (IRO), Asociatia OncoHelp Timisoara.
 
Rezumatul proiectului:
Proiectul a reusit dezvoltarea si testarea unui curriculum de ingrijire paliativa pentru rezidentiatul de oncologie medicala, pornind de la recomandarile Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO) si ale Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO) - „Recommendations for a Global Curriculum in Medical Oncology 2016”. Curriculum-ul poate fi implementat la nivel national intrucat are pregatit si testat intreg arsenalul de implementare: materiale pentru pregatirea lectorilor, materiale pentru pregatirea teoretica a rezidentilor, instrumente pentru practica clinica a rezidentilor, instrumente de evaluare a cunostintelor si abilitatilor rezidentilor, soft de baza de date pentru introducerea de catre rezidenti a datelor pacientilor pe care aplica interventiile de ingrijiri palitive invatate, pentru a putea fi urmariti de catre mentorii de practica. Si nu doar atat, dar proiectul a pregatit deja un numar de medici ca lectori si mentori pentru rezidenti.
 
144 de rezidenti implicati in proiect din cei 270 (in specialitatea oncologie medicala) existenti la nivel national, 1541 de pacienti oncologici care au beneficiat din partea rezidentilor instruiti de interventii de ingrijiri paliative, chiar in sectiile de oncologie din spitale.
 
Curriculumul are sustinere internationala din partea expertilor dar si nationala din partea specialistilor implicati in proiect, cum ar fi coordonatori de rezidentiat in oncologie medicala din 5 centre de rezidentiat (10 in total), membrii Comisiei de paliatie din cadrul Ministerului Sanatatii, membrii ai societatilor profesionale din tara si speram sa aiba sansa implementarii la nivel national cat mai curand. De aceea continuam si dupa incheierea proiectului demersurile in acest sens.
 
Contextul initierii proiectului: 
Ingrijirea paliativa inceputa inca din momentul diagnosticarii cu boala oncologica aduce calitate vietii pacientilor si familiilor acestora dar si siguranta profesionala medicilor specialisti care stiu sa imbine oncologia cu paliatia. Numarul estimat al romanilor care au nevoie anual de ingrijiri paliative se ridica la 172.000 din care 47.000 sunt bolnavi oncologici. Serviciile specializate de ingrijiri paliative existente in tara reusesc sa acopere aproximativ 12% din aceasta nevoie. Peste70% din pacientii medicilor oncologi si radioterapeuti sunt depistati cu cancer in stadiu avansat (III si IV), cand au deja simptomatologie complexa si nevoi multiple de comunicare si ingrijire. Nevoia de instruire mai temeinica in ingrijiri paliative a fost identificata chiar de catre medicii rezidenti, atat in Romania, cat si pe plan international.

Scopul si obiectivele proiectului: 
Proiectul urmărește integrarea îngrijirii paliative în oncologie prin pregătirea adecvată a viitorilor specialiști oncologi în îngrijire paliativă de bază, încă din perioada de rezidențiat.

Obiective:
Pregătirea unui curriculum de îngrijiri paliative de bază pentru rezidenții din oncologie medicala (instruire teoretica + stagiu de practică clinica)
Pilotare curriculum.
Pregatirea unui document de luare de pozitie care sa fie adresat autoritatilor din sanatate si care sa solicite implementarea noii curricule la nivel national.
 
Principalele activitati:
1. Traducerea integrala in limba romana a Curriculei globale de oncologie medicala ESMO/ASCO 2016 care include capitole de ingrijire paliativa 
2. Constituire grup de lucru experți paliatie (17 romani, 3 straini) pentru producere curriculum de ip RO (2 intalniri de lucru, 9 skype meetings, emails apr-nov 2017)
3. Producere set criterii selecție medici-lectori instruire teoretica
4. Training pregatire lectori instruire teoretica rezidenții (5 zile): 27 medici
5. Instruirea teoretică 44 ore (1 nov 2017- 14 mart 2018): 144 rezidenți- Timișoara (26), Craiova (18), București (41), Cluj (37), Iași (22)
6. Producere set criterii selecție centre de ingrijiri paliative (7) pentru practica clinica rezidenti
7. Training pregatire mentori stagiu practica clinica ip rezidenții (12-13 aprilie 2018): 19 medici
8. Pregatire protocol de cercetare, soft baza de date pacienti, instrumente practica clinica
9. Creare rețea psihologi (9) din centrele de practica clinica (Brasov, Bucuresti, Cluj, Iasi), pentru suport autoingrijire rezidenți
10. Pilotare stagiu practica clinica de 16 saptamani, in 5 centre (7 mai 2018- 25 ianuarie 2019): Iasi (5), Timisoara (6), Cluj (4), Brasov (pentru 5 rezidenți Craiova), București (6)
11. Masterclass 5 zile (1-5 aprilie 2019, Brasov)- Excelență în abordarea holistică a pacientului- cu lectori straini si romani: 13 rezidenti, 6 medici mentori
12. Formulare adresa către Ministerul Sănătății pentru introducere Stagiu de ingrijire paliativa in rezidentiat oncologie.
 
Beneficiari directi: Medici pregatiti ca lectori pentru sesiunile teoretice: 27 • Medici pregatiti ca mentori pentru practica clinica: 19 • Psihologi din serviciile de ingrijiri paliative pregatiti pentru a asigura rezidentilor support pentru autoingrijire: 9 • Rezidenti care au participat la instruirea teoretica: 144 • Rezidenti care au participat la practica clinica: 26 • Rezidenti care au participat la masterclass: 13
 
Beneficiari indirecti: • Pacienti oncologici care au beneficiat de interventii de ingrijiri palliative aplicate in 16 saptamani de practica de 26 rezidenti: 1541.
 
Implicarea beneficiarilor:
Medicii pregatiti ca lectori pentru sesiunile teoretice (27+2) - au predat 36 sesiuni teoretice unui numar de 144 rezidenti, in 5 locatii. Medicii pregatiti ca mentori pentru practica clinica (14)- au asigurat indrumare celor 26 de rezidenti care au fost selectati pentru efectuarea celor 16 saptamani de practica. Psihologii din serviciile de ingrijiri paliative (9) au asigurat celor 26 de rezidenti suport pentru autoingrijire.
 
Rezidentii care au participat la practica clinica au aplicat interventii de ingrijiri palliative la 1541. pacienti oncologici, au completat 4 tipuri de rapoarte.
Echipa de proiect in colaborare cu cei trei experti straini au pregatit un document de luare de pozitie care sa fie adresat autoritatilor din sanatate si care sa solicite adoptarea noii curricule la nivel national.
 
Rezultatele proiectului: 
In Romania sunt 270 medici rezidenti in oncologie medicala. Dintre acestia in proiect au fost cooptati 144 de rezidenți din 5 centre de rezidentiat din cele 10 din tara (105 oncologie, 32 radioterapie, 4 hematologie, 2 Timișoara chirurgie generala, 1 ati). 86 au finalizat instruirea cu pre-test si post-test si au primit certificate care atesta competentele dobandite; dintre acestia 26 rezidenti au efectuat 4 saptamani de practica clinica in 5 centre de ingrijiri paliative din Brasov, Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara iar alte 12 saptamani au fost mentorizati in aplicarea interventiilor de paliatie in sectiile de oncologie in care isi efectueaza rezidentiatul.
 
Asadar 1541 de bolnavi oncologici au primit inca din sectia de oncologie, de la 26 viitorii specialisti oncologi o ingrijire care acopera nu doar nevoile lor fizice ci si cele psiho-emotionale, sociale si spirituale. Rezidentii au experimentat ca ingrijirea paliativa se face in echipa interdisciplinara medic-asistent medical- asistent social- psiholog-terapeut- consilier spiritua, au putut vedea ca ingr pal aplicata inca din momentul diagnosticarii imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiei acestuia. Au invatat sa apeleze la psiholog pentru prelucrarea trairilor emotionale inevitabile in lucrul cu bolnavi cronici incurabili.
 
Intreaga retea de sustinere creata in proiect constituie un aliat puternic pentru implementarea la nivel national a curriculei create in proiect, mai ales ca se pun la dispozitie toate instrumentele create si testate precum si o echipa deja pregatita de lectori, mentori si psihologi.
 
Resursele umane implicate: 
Coordonatori de proiect: 2, Asistent de proiect: 1, Echipa de experti care au produs curriculum: 17 medici din Brasov, Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta, Alba si 3 medici din Elvetia si SUA - reprezentanti ai European Society for Medical Oncology (ESMO) si American Society of Clinical Oncology (ASCO). Medici lectori instruire teoretica: 29, medici mentori practica clinica: 14, psihologi suport autoingrijire: 9
 
Implicarea voluntarilor:
Noua psihologi din serviciile de ingrijiri paliative in care s-a derulat practica clinica la pacienti au asigurat rezidentilor pro-bono suport pentru autoingrijire (managementul stresului, burnout).
 
Rolurile/responsabilitatile partenerilor in cadrul proiectului: 
Colaboratori: European Society for Medical Oncology (ESMO), American Society of Clinical Oncology (ASCO)- au asigurat suport si consiliere prin cei 3 experti (realizarea unui curriculum de paliatie adaptat pentru Romania, inspirat din Curricula globale de oncologie medicala 2016; trainingul lectorilor si mentorilor; trainingul la masterclass final; pregatirea unui document de luare de pozitie invederea adoptarii la nivel national)
 
Parteneri: Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" București , Institutul Regional Oncologic IRO Iași, Asociatia OncoHelp Timisoara- au asigurat parte din traineri pentru instruire teoretica si practica clinica si parte din echipa care a produs curriculum.
Finanțator: Johnson & Johnson Corporate Citizenship Trust și Janssen, companie membră a Johnson & Johnson România- asigurarea unei finantari in valoare de 143.835 euro pentru derularea proiectului, consigliere si suport pentru advocacy
 
Bugetul proiectului: 714.300 lei
 
Obstacole majore intampinate: 
Rigiditatea centrelor de rezidentiat in permiterea accesului rezidentilor la programe alternative de training.
Rigiditatea personalului medical cu vechime in a sustine rezidentii in implementarea noilor cunostinte
Lipsa de transparenta in procesul de modificare a curriculelor de rezidentiat.
Lipsa de trasabilitate a documentelor inaintate autoritatilor sanitare.
 
Lectii invatate in urma implementarii proiectului: 
Alianta creata in proiect prin implicarea diferitelor parti (coordonatori de rezidentiat, furnizori de ingrijiri, membrii ai organizatiilor profesionale) poate initia demersuri in vederea adoptarii curriculum-ului la nivel national. 
Cei mai buni ambasadori ai proiectului sunt cei 13 rezidenti care au participat la cele 5 zile de masterclass, la final de proiect, care au dovedit si marturisit nevoia implementarii curriculu-ului la nivel national.
 
Calitatile proiectului:
Inovativ - prin solutiile propuse pentru implementarea trainingului teoretic al rezidentilor dar mai ales a stagiului de practica clinica (incluzand crearea unui program special pentru inregistrarea online a interventiilor efectuate de rezidenti la pacienti si asigurarea suportului psiho-emotional pentru rezidenti prin psihologii implicati voluntar). 

Complex - peste 100 de rezidenti urmariti in traseul de invatare in 5 locatii, peste 20 de lectori si mentori carora li s-au asigurat toate materialele necesare in procesul de predare-mentorizare in 5 locatii
 
Sustenabil - bine documentat, bine sustinut de aliati are sansa de implementare la nivel national

Planul de comunicare:
Lansarea proiectul a fost anuntata prin comunicat de presa la 22 martie 2017, pe studiipaliative.ro. Recrutarea si socializarea rezidentilor s-a facut pe grup facebook (REZIDENTI curricula de ingrijiri palliative). Rezultatele partiale ale proiectului au fost prezentate la: Conferinte nationale (1. ConFer, 23-26 nov 2017, Iasi; 2. Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative, 18-20 oct 2018, Poiana Brașov), Conferinte internationale (1. The 10th World Research Congress of the European Association for Palliative Care EAPC, 24-26 mai 2018, Berna, Elvetia; 2. The 16th World Congress of the European Association for Palliative Care EAPC, 23-25 mai 2019, Berlin, Germania), Emisiuni locale (Matinal Antena 1 Brasov, oct 2017), Jurnalul de Sanatate- Revista de Oncologie si Imagistica Medicala (25 sept 2017), Revista DOR (22 nov 2018)

 
***
Despre organizator
HOSPICE a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România și este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. HOSPICE are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București, echipe mobile în 4 locatii, doua centre educationale.În cei 28 de ani de existență, HOSPICE a îngrijit gratuit peste 34.000 de pacienți si a instruit peste 35 000 de specialisti din Romania si Sud-Estul Europei.