Nume proiect: Oxford for Romania Summer School 
Nume organizatie: Oxford for Romania
 
Sectiunea/Sectiunile
Initiative Cetatenesti
 
Date generale

Perioada in care s-a derulat proiectul: Aug / 2018 - Sep / 2018
 
Numele programului: Oxford for Romania Summer School
Durata programului: Ianuarie - Octombrie 2018
 
Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Nationala
 
Parteneri: Sir George Iacobescu, CEO Canary Wharf, The Ratiu Family Charitable Foundation, Romanian Women in the UK, Oxford Cloud Tutors, Souldern Trust, Hațegan Foundation, AQUA Carpatica, Autoboca, BOK Construction Ltd, Autonom, DMV Aviatech Timisoara, plus peste 100 de donatori
 
Rezumatul proiectului: 
Scoala de vara Oxford for Romania este primul proiect din diaspora care mobilizeaza resurse umane deosebite pentru a sustine liceenii din clasele terminale cu potential academic si implicati civic, provenind din familii cu resurse modeste. Organizatorii sunt profesionisti si cercetatori din Oxford și Londra care vor sa ofere mai departe oportunitati de invatare deosebite tinerilor din Romania. 8 din 10 copii nu sunt fericiti la scoala si nu ajung sa isi atinga potentialul din cauza lipsei de modele, sustinere si resurse financiare. Cei cu oportunitati reduse nu indraznesc sa viseze departe si aici intervine scoala de vara: e o experienta intensa si transformatoare care pune tinerii in contact cu oameni tineri, pasionati de diferite domenii, care le pot fi modele de inspiratie si ii sprijina in proiectele comunitare si in alegerile de cariera.

Ca urmare a scolii, tinerii iau contact cu o mentalitate deschisa, exploreaza domenii interdisciplinare de la astrofizica si genetica pana la cultura politica si dezvoltare personala, isi cresc aspiratiile increderea, motivatia si isi asuma proiecte in comunitate, ca initiatori sau voluntari. Activitatile se desfasoara pe tot parcursul anului si includ fundraising, comunicare si selectie, organizare si implementare, evaluare si mentorat, implicand peste 50 de voluntari, majoritatea romani din Oxford si Londra. Am strans 23,000+ de lire anual de la 11 sponsori si 100 de donatori si am adus 24 de tineri selectati din 640 din toata tara, pentru 8 zile la Oxford. Avem deja 3 generatii de alumni care se vor intalni prima data in aprilie la o reuniune cu lideri in societatea civila in locatia Magicamp, organizata de echipa OFR. Avem 6 proiecte comunitare nascute in urma scolii de vara, implementate de alumni cu sustinerea echipei OFR.
 
Relevanta (context)

Contextul initierii proiectului:
Punctul de pornire al proiectului a fost egalitatea de sanse la educatie de calitate pentru tineri cu potential academic, dar cu resurse financiare care le limiteaza oportunitatile. Ne-am dat seama ca din lipsa oportunitatilor, multi copii cu potential ajung sa ia decizii de cariera care nu le valorifica inclinatiile. In plus, ne-am dat seama ca piata muncii din Romania este destul de nedezvoltata ca sanse diverse de cariera. Din aceasta cauza elevii nu pot sa-si dea seama care sunt multiplele alternative daca aleg sa studienze un domeniu. La scoala de vara intalnesc oameni care au cariere diverse si care pot sa ii indrume si sa le dea o directie. Oportunitatea a aparut cand mai multi tineri profesionisti din Oxford care impartasesc valori similare s-au gandit sa isi valorifice resursele pentru a da mai departe ce au invatat.
 
Scopul si obiectivele:
Oferim o alternativa educationala care valorifica potentialul elevilor promitatori din clasele finale de liceu printr-un program de opt zile care ofera cursuri interdisciplinare si activitati socio-educationale care urmeaza modelul INSPIRE-ENGAGE-MENTOR: expunem participantii la cele mai noi teme de cercetare, de la data science la cultura politica; cultivam gandirea critica, mentalitatea de crestere si inspiram tinerii sa isi creasca aspiratiile si increderea, motivandu-i sa se implice in comunitate, prin propriile proiecte; ii sprijinim prin activitati de mentorat pe un grup online dedicat.
 
Principalele activitati:
Ianuarie - martie: fundraising (cina cu sponsorii, ’pitching new proposals’) si consolidarea echipei de voluntari.
 
Martie - aprilie: deschiderea inscrierilor si comunicarea catre scoli, inspectorate, grupuri de profesori, parinti, pe social media si la firul ierbii prin cei 70 de alumni si voluntari.
 
Aprilie  -iulie: Evaluarea aplicatiilor si intervievarea potentialilor candidati. Anul trecut am primit 640 de aplicatii din toata tara. Fiecare aplicatie a fost evaluata de cate doi evaluaturoi. Aproape 70 de potentiali candidati sunt intervievati, iar lista scurta e publicata pana la finalul lui iunie. In paralel derulam o campanie de fundrasing pentru a completa bugetul pana la 24000 de lire strans in proportie de 70% cu ajutorul sponsorilor (organizatii si indivizi din UK si Romania care ne-au raspuns pozitiv cererilor de a oferi burse elevilor - o bursa reprezinta aprope 1000 GBP).
 
Iulie - august: finalizarea programului academic, confirmarea tuturor lectorilor, voluntarilor si organizarea logistica a scolii.
 
August - septembrie: desfasurarea scolii.
 
Septembrie - decembrie: activitati de mentorat si sustinere a proiectelor comunitare care au fost desemnate castigatoare la hackathonul comunitar din cadrul scolii de vara, comunicarea post-scoala de vara si mentinerea legaturilor cu sponsorii, voluntarii si alumnii.
 
In tot acest timp, membrii nucleului organizatiei au intalniri online o data la doua saptamani si coordoneaza echipele de executie care au intalniri separate.
 
Beneficiari:
 
Beneficiari directi:
Beneficiarii directi sunt cei 24 de participanti la scoala de vara Oxford for Romania, liceeni care au terminat clasele a X-a si a XI-a in anul inscrierii. La acestia se adauga si aproape 30 de liceeni care au participat la transmisiile live din Oxford, interactionand cu participantii de acasa.
 
Beneficiari indirecti: 
Un numar estimativ de beneficiari indirecti este: 2400. Acestia sunt pentru fiecare candidat in parte: familia, voluntarii locali cu care au implementat alte proiecte, alti elevi din liceu, profesorii, membri din comunitatea locala.
 
Implicarea beneficiarilor:
Anul acesta, programul scolii a inclus un „hackathon comunitar”. Participantii, impartiti in 4 echipe au identificat nevoi din comunitatile locale, au lucrat impreuna si au prezentat in fata unui juriu un proiect fezabil si de impact. Proiectele castigatoare au primit finantare pana la 500 de lire si, cu ajutorul mentorilor care au avut intalniri online cu ei in urmatoarele luni, toate cele 4 echipe au livrat un proiect imbunatatit. Toti alumnii fac parte dintr-un grup online inchis si participa la celelalte activitati, fiind conectati cu participantii din anii trecuti. Ei ne ajuta in strangerea de fonduri, in promovarea scolii de vara si, la randul lor, isi sustin colegii mai tineri prin sfaturi si recomandari concrete. Anul acesta organizam prima intalnire a alumnilor, pentru a-i conecta intre ei si cu lideri si profesionisti din tara.
 
Rezultate (eficacitate)

Rezultatele proiectului:
Pentru prima data, un voluntar (studenta in educatie la University College London) a condus interviuri in profunzime cu participantii scolii de vara din 2018. Rezultatele arata ca programul a depasit asteptarile tuturor si ca rezultat:
 
- Participantii au aspiratii mai inalte si o platforma de tranzitie dinsre realitatea traita inspre cea dorita
- Sunt mai increzatori si motivati
- Studiaza independent teme pe care nu le ofera scoala
- Sunt mai implicati civic
- Au un mindset orientat catre crestere si rezultate.
 
Ca si comportament, scoala a generat in total sase proiecte in doi ani, ultimele 4 provenind din initiativa „hackathon-ului comunitar” organizata in timpul scolii de vara. Ele includ: Oxford for Oltenia - un afterschool pentru colegii mai mici din familii modeste si cu dificultati la scoala; 16 ateliere de stiinta aplicata organizata de alumni din Pitesti, Constanta si Dragasani; evenimente de orientare in cariera pentru elevii din satele din Moldova (Bacau, Racaciuni); un proiect de educatie pentru sanatate si educatie sexuala pentru adolescenti; cursuri de vara Step up pentru elevi din gimnaziu in Iasi.
 
Ca efect indirect, intre 15 si 20% dintre cele trei generatii de alumni studiaza sau au fost acceptati la studii in strainatate, 3 dintre ei la Oxford si 1 la Cambridge. Desi nu ne propunem sa contribuim la exodul tinerilor, ii incurajam sa isi aleaga cele mai bune oportunitati de dezvoltare in viitor, in timp ce ii conectam cu comunitati de oameni implicati si care le impartasesc valorile in Romania.

Resursele umane implicate:
Membri ai boardului: 7. Voluntari: 40. Donatori si sustinatori: 150. Scoala de vara OFR este un proiect organizat in totalitate de voluntari. Organizatia are un board directiv cu rol de leadership strategic, dar si executiv. Voluntarii sunt profesionisti si cercetatori, in special din Oxford si Londra. Ei sunt organizati in echipe de lucru care acopera toate nevoile educationale, fiind coordonate de Board, care e sfatuit de fostii membri de board (advisors): Selectie, comunicare si PR, Fundraising, Logistica, Program, IT, Evenimente speciale, Dezvoltare de comunitate.
 
Implicarea voluntarilor:
Proiectul e organizat 100% de voluntari. Aproape 40 de voluntari sunt implicati in diferite activitati comune (proteste, asociatii profesionale, prieteni, fosti bursieri). Anual echipa lanseaza apeluri catre tineri din Oxford si Londra, prezentand proiectul la evenimente, participand la gale caritabile si evenimente de networking cu romani din strainatate. Recrutarea include un proces firesc de auto-selectie: cei care impartasesc ethosul scolii se alatura echipei. Scoala e si un liant al comunitatii:voluntarii isi fac prieteni noi si se bucura de o experienta profesionala plina de satisfactii.
 
Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Partenerii scolii sunt:
1. Sponsorii care contribuie material prin asigurarea fondurilor pentru bursele ce acopera toate cheltuielile de cazare, transport, masa si resurse educationale in Oxford.
2. Din randul partenerilor, Aqua Carpatica ne-a donat o tona de apa, dintre care jumatate am folosit-o pentru alte evenimente organizate voluntari pentru intarirea comunitatii si donatii la biserica locala. Aviatech Timisoara a asigurat un discount semnificativ pentru zborurile din Romania, august fiind una din cele mai costisitoare luni de vacanta, dar si singura cand putem folosi sali de cursuri goale si casa pentru studenti.
3. Alina Balatchi si Romanian Women in the UK au strans bani separat pentru cauza noastra, in cadrul galei caritabile la care au participat romani care muncesc in Londra si imprejurimi.
4. Departamente din diferite colegii ale universitatii Oxford, prin intermediul profesorilor cu care o parte dintre voluntari au avut contact, sau a voluntarilor care lucreaza acolo au avut bunavointa sa ne puna la dispozitie sali de curs si accesul gratuit in interiorul colegiilor.
https://www.oxfor dforromania.org/supporters
 
Buget
Bugetul total al proiectului: 130 000 Lei
 
Contributiile in natura:
- o tona de Aqua Carpatica
- sali de curs obtinute gratuit prin intermediul voluntarilor la colegii din cadrul Universitatii Oxford
- cazare pentru 4 participanti si voluntari ai scolii oferita de catre alti voluntari care locuiesc in Oxford
 
Evaluare

Obstacole majore intampinate:
1. Suplimentarea fondurilor pentru a aduce toti cei 24 de elevi selectati. Pe langa gasirea sponsorilor individuali si organizationali, am organizat o campanie de crowdfunding care a atras peste 2.800 de lire de la 100 de donatori.
2. Selectia si natura angajamentului fata de minorii pe care i-am scos din tara. Selectia in sine este un proces care implica o grija sporita, mai ales pentru acele cazuri de tineri care vin din familii cu povesti dureroase. Ne-am sfatuit cu o asistenta sociala si o psiholoaga cu experienta in drepturile copilului si am compus mesaje delicate de respingere, pentru a nu descuraja candidatii si a-i motiva sa caute raspunsuri.
3. Organizarea resurselor umane - toti voluntarii sunt angajati full-time, iar membrii echipei de executie sunt stabiliti in mai multe tari. Acum toti lucram foarte bine online.
 
Lectii invatate: 
Mare parte din proces a fost o pilotare reusita, cu imbunatatiri de la an la an. Lectiile invatate tin de:
- Claritate mai mare in conturarea profilului participantului ideal si in procesul de selectie, plus o echipa mica, dar dedicata, care sa urmareasca toate fazele selectiei.
- Implicarea comunitatii din timp, clarificarea rolurilor si liderilor de echipa pentru a evita potentiale tensiuni. 
- Testarea continutului programului si ajustarea lui in functie de interesele participantilor.
- Formarea unei echipe solide care sa gestioneze fundraising-ul din timp, inainte de a lansa scoala de vara. 
- Sponsorii pot face parte din comunitate si cina anuala oferita pentru a-i tine aproape este o metoda buna de a ii integra in activitatea organizatiei.
- Imbunatatirea claritatii activitatilor post-scoala si masurarea impactului.
 
Calitatile proiectului:
- Este unic prin faptul ca este singura scoala de vara din Oxford creata de romani si oferita gratuit liceenilor romani din familii modeste. Practic, scoala este un liant pentru o comunitate de romani care depaseste granitele tarii, cu impact direct in societatea civila din Romania.
- Este mai mult decat o scoala de vara – e un proiect de initiativa la firul ierbii pentru a construi alte potentiale initiative la firul ierbii. De la o idee acum 3 ani, a devenit o adevarata comunitate de 70 de alumni si 40 de voluntari activi, o parte dintre acestia urmand sa se reuneasca pentru prima data in Romania, la Magicamp, in cadrului unui eveniment special organizat de echipa Oxford for Romania. 
- Este 100% voluntar si traieste prin intermediul exemplului personal al membrilor sai, aceasta fiind cea mai buna metoda de a cultiva mindset-ul de tip ”giving back”.
 
Comunicare

Planul de comunicare: 
Planul de comunicare a inclus trei etape:
- Campania de promovare a inscrierilor: aceasta a demarat la finalul lunii martie si a folosit email marketing – catre profesori, inspectorate si influenceri din social media si pagina de Facebook care s-a bucurat de mii se shares si likes.
- Campania de crowdfunding #2700toOxford (Facebook) care a mobilizat voluntari si alumni sa faca miscare pentru a parcurge, in total, in trei saptamani echivalentul distantei de la Bucuresti la Oxford (2,700km). Campania a atras 100 de donatori, peste 2,800 de lire: https://www.facebook.com/donat e/265610907590547/216252425400 4224/
- Perioada de incheiere, follow-up si comunicare cu presa, care a atras aparitii in media si invitatii de interviuri pentru alumni si membrii echipei (TVR, Digi24, ziare si radio locale).
 
***
Despre organizator
Oxford for Romania s-a nascut din initiativa unor tineri profesionisti romani care si-au incheiat studiile de doctorat la Oxford si impreuna cu comunitatea locala au creat un proiect care sa ofere sanse similare la educatie de calitate tinerilor din Romania cu oportunitati reduse. Scopul asociatiei este sa le ofere acestora oportunitati de invatare deosebite, promovand implicarea civica, excelenta profesionala, responsabilitatea si autonomia, prin scoala de vara, mentorat si implicare civica.