Nume proiect: Parcul Prieteniei - povestea construirii unui parc de la zero, de către cetățenii comunei
Nume organizatie: Grupul „Inițitive pentru Bilca”


Sectiunea/Sectiunile
Comportament civic și Participare publică

Perioada in care s-a derulat proiectul: martie / 2019 - decembrie / 2020

Acoperirea geografica a proiectului/ initiativei: Locală

Parteneri: Primăria și Consiliul Local Bilca, Școala Gimnazială

Rezumatul proiectului:
După discuții, atât cu cetățenii cât și cu autoritățile locale, ne-am dat seama că un loc de petrecere a timpului liber, frumos amenajat este necesar și ar avea un impact pozitiv asupra stării de bine a locuitorilor comunei Bilca. Am participat la ședințe de Consiliu Local și am avut audiențe cu domnul primar în care am purtat discuții despre un asemenea proiect. Din păcate, marea majoritate a acestor inițiative au rămas doar la un stadiu de discuție, aleșii nefăcând vreun pas clar și ferm spre începerea unui asemenea proiect. Așa că, primul pas a fost făcut tot de către membrii grupului prin invitarea primarului în teren pentru a identifica un loc potrivit. În urma insistențelor, domnul primar și-a dat acordul amenajării unui teren viran dezafectat, iar munca a început. Am comunicat mereu cu cetățenii, atât online cât și offline și am avut parte de ajutorul lor de-a lungul etapelor de construcție. Cu ajutorul unui coleg cu un excavator și a voluntarilor din grupul civic la început, s-a curățat și s-a decapat terenul. Iar curând ni s-au alăturat și alți oameni din comună. Pe lângă discuțiile din teren, am purtat o campanie de informare pe rețelele de socializare asupra proiectului, a ceea ce ne dorim să facem și care sunt resursele implicate, apelând în mod constant la resursele din comuna noastră: oameni cu utilaje care au cosit iarba sau au îndreptat terenul, mici antreprenori care au donat diverse materiale, meșteri populari care au realizat două frumoase porți tradiționale, donații primite din diaspora sau companii locale, tineri sau adulți voluntari care au dat din timpul lor, unii pentru prima dată într-un proiect de voluntariat. Un loc al comunității, cu teren de volei, fotbal și o căsuță de lectură, cu multă muncă și un minim de resurse.

Contextul initierii proiectului:
Grupul nostru civic este format din persoane de toate vârstele și vedem cu toții faptul că localitatea este depopulată și că tot mai mulți tineri pleacă în străinătate, la muncă sau în alte orașe, la studii, din lipsă de oportunități. Lipsa de oportunități nu se referă doar la locuri de muncă, ci și la spații recreative, posibilități de a face sport, de a socializa cu alți tineri sau chiar de a petrece timpul liber în comună într-un mod agreabil. Ne-am gândit la acest efort ca la un efort pentru viitorul nostru, al comunei, ca un mod de a aduce oamenii împreună, de a închega comunitatea pentru prima dată pentru un proiect comun. Solidaritatea din trecut despre care am citit în monografia comunei ne-a făcut să ne dorim ca ea să reînvie.

Scopul si obiectivele proiectului:
După discuții în cadrul grupului cât și cu cetățenii de diferite vârste și profesii, am observat că unul dintre motivele pentru care cetățenii aleg să plece sau să se izoleze din ce în ce mai mult este și faptul că lipsește un spațiu de petrecere a timpului liber, de a face sport sau de a socializa. Așa că un asemenea proiect ar aduce oamenii la un loc, într-un efort comun, aducând cu atât mai mult un sentiment de apartenență și respectare a muncii și implicării celorlalți, pe lângă scopul final de a avea un spațiu verde, frumos amenajat, pentru petrecerea timpului liber.

Principalele activitati:
Proiectul a început de la ideea discutată în grup și cu diferiți cetățeni, de a pune umărul la amenajarea unui spațiu de petrecere a timpului liber atât de necesar comunității. După diferite întrevederi și propuneri înaintate autorităților locale cu efecte minore, interacțiunea a culminat cu întâlnirea în teren cu primarul pentru identificarea terenului. Următorul pas a fost organizarea și comunicarea cu comunitatea în vederea amenajării terenului viran pus la dispoziție de primărie. Cu ajutorul unui coleg cu un excavator și a voluntarilor care au răspuns chemării, în prima sâmbătă a început curățarea terenului, îndepărtarea vegetației abundente și amenajarea peisagistică. După primele 2/3 acțiuni din teren în care membrii grupului au început decaparea și curățarea terenului, prin discuții cu localnicii și vecinii, au început să apară primii voluntari din cadrul comunității. Am invitat chiar și consilierii locali la activități, iar pe măsură ce descopereau dimensiunea efortului, îl apreciau mai mult. Următorii pași au fost amenajarea de alei, băncuțe cumpărate de membrii grupului, o căsuță de joacă pentru copii, porțile de la intrare și un mic foișor și în septembrie 2019 parcul a fost inaugurat în prezența a peste 400 de cetățeni. În următorul an, cu peste 50 de voluntari, a fost amenajat și un teren de volei, unul de fotbal, o căsuță de lectură, căsuțe pentru păsări realizate de elevii școlii și locuri pentru grătar.

Beneficiarii direcți: Construcția Parcului Prieteniei a adus la un loc peste 100 de voluntari implicați în acțiunile de

Beneficiari indirecți: În mod indirect, parcul a devenit locul care atrage oameni din întreaga regiune, însumând peste 20.000 de oameni, iar eforturile întreprinse la inițiativa grupului civic au stârnit un val de cereri către autorități și cetățeni și în rândul comunelor limitrofe, comunități de 3000 până la 15.000 de oameni.

Implicarea beneficiarilor:
Construirea unui sentiment de apartenență și de implicare din partea locuitorilor, faptul că au înțeles că un asemenea loc nu se poate construi prin efortul unei persoane sau a unui grup restrâns, ci se face prin implicarea comunității este o reușită. Într-un fel această amenajare a însemnat pentru voluntarii implicați o reîntoarcere la valorile și coeziunea socială specifice satului de odinioară. Ca rezultat, am reușit convingerea autorităților de necesitatea unui parc și am obținut aprobarea lor, o parte din materiale. În mod conex cu parcul, regulile de depozitare și colectare a deșeurilor au fost îmbunătățite în comună, serviciul local de salubritate îmbunățindu-și activitatea, iar aleșii au înțeles cât de importantă poate fi societatea civilă și colaborarea cu ea.

Rezultatele proiectului: În septembrie 2019 parcul a fost inaugurat în prezența a peste 400 de cetățeni. În următorul an, cu peste 50 de voluntari, a fost amenajat și un teren de volei, unul de fotbal, o căsuță de lectură, căsuțe pentru păsări realizate de elevii școlii și locuri pentru grătar.

Resursele umane implicate:
Resursa umană implicată a însemnat în cea mai mare parte voluntari, membrii ai grupului civic și cetățeni dornici de implicare. Alături de aceștia au participat la acțiuni și o parte dintre muncitorii angajați ai Primăriei. În parteneriat cu școala din localitate au avut loc și acțiuni de plantare și ecologizare, la care au participat un număr mare de copii, creând astfel un sentiment de implicare și respect a naturii în rândul lor, încă de la vârste fragede. Iar în primăvara anului 2020, aceștia au realizat căsuțe pentru păsărele pe care le-am așezat în copacii din parc.

Implicarea voluntarilor:
Într-o proporție covârșitoare proiectul a fost realizat printr-o implicare voluntară. Proiectul a însemnat două faze ale voluntariatului. Prima fază a însemnat interacțiunea și demersurile de convingere făcute pe lângă autorități de către voluntarii grupului, aproximativ 10 persoane implicate în mod activ. A doua fază a însemnat amenajarea propriu-zisă. La primele acțiuni de amenajare contribuția au adus-o tot membrii grupului civic, în jur de 10 persoane per acțiune. Odată cu înaintarea lucrărilor însă, pe baza postărilor și comunicărilor făcute în mediul online și prin discuții directe, la început cu vecini ai terenului respectiv iar mai apoi cu alți concetățeni, prieteni sau cunoștințe, numărul voluntarilor a crescut în mod organic, astfel încât de-a lungul desfășurării lucrărilor peste 100 de voluntari s-au implicat în acțiunile de curățare, amenajare și transformare a locului viran existent în Parcul Prieteniei de astăzi.

Roluri /responsabilitati ale partenerilor proiectului:
Demersul de construcție al parcului a însemnat o invitație la deschidere și colaborare pornită de către grupul civic "Inițiative pentru Bilca" și s-a adresat atât autorităților locale cât și cetățenilor, firmelor locale și tuturor celor care au dorit ca prin implicarea lor să pună umărul la transformarea locului viran în parc. Grupul civic a fost liantul care a adus oamenii la un loc, s-a ocupat de organizarea și comunicarea fiecărei acțiuni de amenajare prin comunicate date atât pe rețelele de socializare cât și în mediul offline. Autoritățile locale au asigurat o parte dintre materialele necesare, cum a fost pământul sau pietrișul necesar amenajării aleilor și îndreptării terenului și o parte dintre utilajele din subordinea sa. Din cadrul comunității am avut suportul cetățenilor care și-au adus aportul prin munca depusă sau materialele și banii donați. Astfel au fost cetățeni care au donat lemnul necesar băncuțelor, trunchiul de copac necesar amenajării căsuței de joacă sau alte asemenea materiale. Iar unele firme locale sau chiar cetățeni ai comunei aflați în diaspora au donat banii necesari achiziției fierului pentru băncuțe sau a foișorului. Școala de asemenea ne-a fost alături printr-o colaborare în care copiii au plantat copaci sau construit căsuțe pentru păsărele care au fost așezate în copacii din parc.

Buget: 18.000 lei

Contributii in natura:
Construcția unui parc este un efort mare și susținut iar necesitățile pe măsură, dincolo de implicarea umană și resursele financiare. Fie că a fost nevoie de utilaje sau de materiale, ajutorul a venit. Astfel am avut excavatorul necesar nivelării și decopertării terenului, transportul deșeurilor rezultate cu camionul dar și unelte mai mici, roabe, lopeți, etc. Și am avut parte de donații de materiale: 3/4 camioane cu nisip necesar terenului de volei, sămânța de iarbă pentru terenul de fotbal, lemnul pentru băncuțe, vopsea, cuie sau șuruburi. Iar o parte dintre materialele donate și-au găsit o nouă viață în cadrul parcului, cum sunt trunchiul și acoperișul de la căsuța pentru copii sau acoperișul tradițional al porților de intrare. Materiale care erau inițial destinate focului, au adus un aspect tradițional și autentic locului.

Obstacole majore intampinate:
Printre primele obstacole de care ne-am lovit a fost reticența autorităților la propunerea venită din afara sferei lor, dar cu insistență și argumente asupra beneficiilor aduse de un asemenea proiect, am reușit să-i aducem în teren și să-i determinăm să colaboreze. Au urmat discuțiile și atitudinile ostile chiar uneori ale unor cetățeni, considerând că terenul, dacă se află în fața proprietății lor le aparține. Atitudini care însă s-au oprit odată cu inaugurarea parcului și înțelegerea beneficiilor pe care le aduce un astfel de loc comunității. Dincolo de toate discuțiile contradictorii iscate, am menținut o comunicare continuă și o transparență totală asupra donațiilor și cheltuielilor făcute, fapt care a dus la o încredere a cetățenilor în grupul civic și în acest proiect.

Lectii invatate in urma implementarii proiectului:
Parcul Prieteniei și construcția sa reprezintă una dintre cele mai importante reușite pe care grupul nostru le are în portofoliu. De-a lungul implementării sale am întâmpinat fel și fel de piedici, plecând de la relaționarea cu autoritățile locale până la lipsa de implicare a cetățenilor, a părerilor și cometariilor contradictorii sau chiar răutăcioase. Am învățat că un DA la o problemă și o cerință discutată cu un reprezentant al autorității locale poate reprezenta o amânare pentru un timp nedefinit, așa că e important de stabilit clar, de comun acord, încă de la început un obiectiv SMART. Încrederea se câștigă greu și implicarea unui cetățean la fel, iar o dezinformare răutăcioasă poate avea efecte grave, de aceea e foarte importantă comunicare clară și concisă și invitația la dialog deschis.

Calitatile proiectului:
Construirea și amenajarea Parcului Prieteniei în cadrul unei localități de dimensiunea și cu resursele comunei Bilca reprezintă o premieră la nivel județean cel puțin din informațiile pe care le deținem, având în vedere că marea majoritate a lucrărilor și efortului necesar au fost depuse de voluntari. De asemenea, întregul proiect a pornit ca o inițiativă cetățenească, cu efort cetățenesc și implicare minimă a autorităților locale, având ca argument principal dorința și sprijinul comunității. Spre deosebire de marea majoritate a proiectelor care vin la inițiativa autorităților, acest proiect a pornit de la firul ierbii, de la alegători, nu de la aleși. Un alt aspect important îl reprezintă capacitatea unificatoare a acestui proiect, un sentiment de apartenență și implicare, spargerea zidurilor individualiste și construirea treptată a podurilor de conexiune și colaborare dintre oameni spre un obiectiv comun. Dar și un val de organizare cetățenească în cadrul localităților limitrofe.

Planul de comunicare:
Planul de comunicare a propus creșterea nivelului de conștientizare a cetățenilor asupra puterii comunității și implicării active. S-a urmărit mereu păstrarea unui mediu transparent asupra cheltuielilor făcute, precum și comunicarea obiectivelor care s-au urmărit în cadrul fiecărei invitații la implicare de-a lungul lucrărilor și crearea unui sentiment de apartenență. Publicul țintă a fost reprezentat de cetățenii comunei Bilca în mod direct și comunitatea județeană indirect prin comunicatele de presă. Pagina social media și site-ul grupului au reprezentat principalele mijloace de comunicare, pe lângă comunicatele de presă, prezența la diferite posturi de radio locale și diseminarea orală funcție de grupurile țintă avute în vedere. Cu buget 0 și voluntariat, informația a ajuns la cea mai mare parte a comunității

l Web site proiect l

***
Despre organizator

Grupul civic "Inițiative pentru Bilca" a pornit ca un grup de prieteni odată cu evenimentele centenare, moment în care a organizat și moderat un simpozion despre istoria comunității din ultima sută de ani, cu ocazia dezvelirii bustului unui fiu al satului. După scânteia centenară, grupului s-au alăturat diferiți cetățeni și au urmat activități de responsabilizarea aleșilor locali, acțiuni umanitare și de ajutorare a persoanelor nevoiașe dar și acțiuni culturale sau artistice pentru cetățeni.