Organizator: World Vision Romania
Sectiunea: Dezvoltare economica si sociala
 
Date generale
Perioada in care s-a derulat proiectul: Oct / 2011 - Oct / 2014
Programul din care face parte: Programul de dezvoltare comunitara Vaslui derulat de Fundatia World Vision in 9 comune din judetul Vaslui pe o perioada de 15 ani. Proiectul s-a derulat in primii doi ani de program
Acoperirea geografica a proiectului: locala/ localitatile: Judeteana/ Vaslui 
 
Organizatiile/ institutiile/ companiile partenere implicate in proiect: 
Consiliul Judetean Vaslui, Prefectura Vaslui, Consiliile Locale din comunele Dumesti, Todiresti, Rafaila, Directia Agricola de Dezvoltare Rurala, Camera Agricola Judeteana, Directia sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor, Directia de Sanatate Publica Vaslui, Oficiul Judetean de Reproductie si Ameliorare a Animalelor, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Iasi, Statiunea de cercetare apicola Poieni, Fabrica de Zahar Agrana Roman, Asociata Crescatorilor de Albine Vaslui,
 
Rezumatul proiectului:
Prin Proiectul Apicol, 100 de familii beneficiare din comunele Dumesti, Todiresti si Rafaila au primit echipament apicol în valoare de 1.000$: cate 5 stupi de albine si instrumentar necesar. Ei au participat la cursuri si lectii practice in stupina. Bugetul proiectului a fost de 215.000$, bani investiti pe tot parcurul proiectului. Apicultorii au fost instruiti şi monitorizati permanent privind accesarea de fonduri europene, dezvoltarea strategică in acord cu Planul National de Dezvoltare Rurala si participarea la schimburi de experienta si targuri de produse traditionale. Apicultorii au infiintat Asociatia Apicola Negresti cu 60 de membri cotizanti si un presedinte ales; au înfiinţat Cooperativa agricola „Apicola Florile Vasluiului” si un magazin apicol prin care pot achizitiona echipamente, medicamente si hrană pentru albine la preţ de producător si care le ofera sansa de a-si vinde mierea. Donaţia de 500 de stupi de la începutul proiectului a fost înmulţită la 1330 de stupi. Apicultorii au produs 20.000 de kg de miere, din care 10.000 de kg de miere au fost vandute la preţul de 15 lei pe kilogram, aducand in comunitate profit de 150.000 de lei. Alte 10.000 de kg de miere au fost folosite pentru consum propriu sau pentru hrana albinelor din stupi. Şapte apicultori au atras 52.500 Euro prin fonduri europene, accesând măsura 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”. Pentru a creşte numărul de apicultori din comunităţi, 60 de beneficiari au donat la rândul lor câte un stup pentru alte 12 familii care vor fi mai departe sprijinte sa genereze venituri din apicultură. Zece apicultori au donat cate un stup pentru Centrul Scolar de Educaţie Incluziva din Negresti. Asociatia Apicolă ii ajuta pe elevi să deprinda tainele meseriei de apicultor.
 
Relevanta (context)
Contextul initierii proiectului:
Regiunea de nord-est, este cea mai saraca din tara: 47% mai saraca decat media nationala, cu mai mult de 35% din populatie care trăieste in saracie. Judetul Vaslui este cel mai sarac din Uniunea Europeana şi are cea mai mare rata a natalitatii si cea mai numeroasa populatie de etnie roma. Din 1989, fabricile din judet au fost privatizate iar mai apoi au intrat în faliment. Productia de miere este o afacere profitabila pentru micii antreprenori din mediul rural. Conditiile climaterice naturale sunt extrem de favorabile, judetul Vaslui fiind una din cele mai bune zone pentru apicultura, mai ales datorita padurilor de salcam. In plus, s-a constatat o crestere a cererii de miere de albine la nivel national si international, iar guvenul acorda mai multe stimulente pentru apicultori, mai ales pentru cei reuniti in asociatii.
 
Scopul si obiectivele:
Scopul proiectului a fost de a creşte nivelul de trai al gospodăriilor şi comunităţilor. Proiectul a propus împuternicirea gospodăriilor sa practice apicultura la un nivel eficient si competitv, astfel incat aceasta sa devina o activitate economica generatoare de venit si o alternative viabila la agricultura de subzistenta. Apicultorii au invatat să produca miere de albine si să genereze profit pentru a imbunătăti viata copiilor si a familiilor, pentru a reduce saracia, inegalitatea si rata de angajare, contribuind la transofmrarea economica si sociala a comunitatilor.
 
Principalele activitati:
Activitatile derulate si metodologia proiectului a urmarit introducerea beneficiarilor in lantul valoric al mierii. Selectia beneficiarilor s-a realizat in functie de o serie de conditii: sa aiba copii, sa detina teren pentru amplasarea stupilor, sa dispuna de un venit minim pentru intretinerea lor, sa nu fie alergici la albine si sa demonstreze interes pentru a invata apicultura. Beneficiarii alesi au fost instruiti teoretic si practic in apicultura prin cursuri si lectii derulate in stupina cu specialisti in domeniu si cadre universitare. Fiecare gospodarie a primit un pachet tehnologic in valoare de 1000$: stupi complet echipati cu familii de albine si instrumentar necesar. Ulterior, beneficiarii au fost sfatuiti pentru a creste donatia primita si pentru a produce miere. In plus, au invatat cum sa devina buni administratori ai resurselor pe care le detin. Au fost sprijiniti sa infiinteze Asociatia Apicola Negresti si Cooperativa Agricola “Florile Vasluiului” din Negresti cu Magazinul Apicol, sa obtina fonduri de la Uniuniea Europeana, sa participe la schimburi de experienta si targuri de profil si sa participe la evenimente si mese rotunde unde au relationat cu partenerii din lantul valoric al mierii. Astfel, beneficiarii au devenit nu doar apicultori individuali ci o s-au constituit intr-o forma juridica si economica, Cooperativa Agricola – producator de miere de albine care colaboreaza permanent cu alti parteneri din lantul valoric: furnizori, procesatori, vanzatori en-gros si en-detail, exportatori si consumatori.
 
Beneficiari:

Beneficiari directi au fost parintii din 100 de gospodarii din mediul rural.
Beneficiari indirecti au fost cei 145 de copii din cele 100 de gospodarii care au beneficiat de o hrana sanatoasa.

Implicarea beneficiarilor: 
Fiecare beneficiar a platit contravaloarea a 10% din pachetul tehnologic, adica 100$. Apicultorii au demonstrat o schimbare de atitudine si de comportament: au renuntat la venitul minim garantat acordat de primarie intrucat generat venituri pe cont propriu, au apelat la institutiile judetene, au interactionat cu specialisti din domeniu, au negociat preturi de vanzare, au colaborat permanent unii cu altii; sub numele Cooperativei Agricole “Florile Vasluiului” au devenit un brand cunoscut pe piata pentru calitatea produselor oferite si au participat la diferite evenimente avand o mai buna reprezentare in relatie cu alte companii si institutii (potentiali cumparatori), au obtinut atragerea de fonduri europene si de subventii iar unii dintre beneficiari au pus bazele unor mici afaceri, cum ar fi Magazinul Apicol din Negresti.
 
Rezultate (eficacitate)
Rezultatele proiectului:
Apicultorii au infiintat Asociatia Apicola Negresti cu 60 de membri cotizanti si un presedinte; au înfiinţat Cooperativa agricola „Apicola Florile Vasluiului” si un magazin apicol prin care pot achizitiona echipamente, medicamente si hrană pentru albine la preţ de producător si care le ofera sansa de a-si vinde mierea. Donaţia de 500 de stupi de la începutul proiectului a fost înmulţită la 1330 de stupi. Apicultorii au produs 20.000 de kg de miere, din care 10.000 de kg de miere au fost vandute la preţul de 15 lei pe kilogram, aducand in comunitate profit de 150.000 de lei. Alte 10.000 de kg de miere au fost folosite pentru consum propriu sau pentru hrana albinelor din stupi. Şapte apicultori au atras 52.500 Euro prin fonduri europene, accesând măsura 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”. Pentru a creşte numărul de apicultori din comunităţi, 60 de beneficiari au donat la rândul lor câte un stup pentru alte 12 familii care vor fi mai departe sprijinte sa genereze venituri din apicultură. Zece apicultori au donat cate un stup pentru Centrul Scolar de Educaţie Incluziva din Negresti. Asociatia Apicolă ii ajuta pe elevi să deprinda tainele meseriei de apicultor. Mai mult decat atat, cei 100 de apicultori au demonstrat grija fata de copiii din comunitate. Atunci cand copilul unei familii din proiect a necesitat ingrijiri medicale speciale, fiecare a donat suma de 10 lei pentru a acoperi costul tratamentului. In acest fel, cei 100 de apicultori din cele trei comunitati invecinate au demonstrat ca sunt o forta comuna in protejarea copiilor din comunitate.
 
Resursele umane implicate:
Crenguta Barbosu, Manager Agricultura si Dezvoltare Rurala, Rozica Tita, Specialist Relatii Sociale si Coordonator de Proiect (rozica_tita@wvi.orgl, Magda Camanaru, Manager al Biroului Zonal Iasi&Vaslui, (magda_camanaru@wvi.org) si Aurora Popp, Program Officer (aurora_popp@wvi.org). Buna derulare a proiectului a fost posibila cu sprijinul facilitatorului de dezvoltare ccomunitara Alina Gologan si a lucratorilor sociali din cele trei comunitati: Anisoara Sandu, Daniel Condurace, Simona Pasamiuc.
 
Voluntarii si implicarea lor:
Un voluntar important din cadrul comunitatii este domnul Sorin Popovici, un apicultor experimentat care detine o stupina de 300 de stupi, care a permis desfasurarea lectiilor practice in stupina personala si a vizitat fiecare gospodarie din cadrul proiectului pentru a instrui apicultorii cu privire la aplicarea tratamentului si a hranei pentru albine, extragerea mierii de albine si a polenului. Medicul George Silvestrovici a prezentat utilitatea produselor apicole (mierea, polenul, laptisorul de matca, propolisul, veninul) pentru a trata diverse afectiuni ale copiilor sau parintilor.
 
Responsabilitatile partenerilor:
Partenerii au avut un rol bine definit si o contributie practica in toate etapele proiectului. Furnizarea de informatii despre importanta constituirii apicultorilor in Asociatii au fost oferite de Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala. Camera Agricola Judeteana a oferit consultanta in scriere de proiecte, asistenta tehnica in implementare si facilitarea accesului la piata si cursuri acreditate in domeniul agricol. Directia Sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor a sprijinit obtinerea aprobarilor sanitare si autorizarea spatiului pentru Magazinul Apicol. Consiliile Locale au sprijinit buna desfasurare a activitatilor din comunitate. Prefectura Vaslui si Consiliul Judetean Vaslui au participat la evenimente si mese rotunde la care apicultorii au relationat cu partenerii din lantul valoric. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a lucrat impreuna cu apicultorii la un plan de afaceri pentru Cooperativa Agricola, a oferit expertiza in economia, managementul si marketingul apicol. Statiunea Apicola de Cercetare Poieni a sustinut cursurile teoretice si practice de apicultura si a oferit posibilitatea unui schimb de experienta la statiune. Directia de Sanatate Publica Vaslui a asigurat cursurile de nutritie pentru apicultori si cadre medicale din zona. Oficiul Judetean de Reproductie si Ameliorare a Animalelor a inregistrat si crotaliat toti stupii donati in proiectat si a atestat doi apicultori ca furnizori de familii de albine si matci.
 
Buget: 500.000 de lei

Contributiile in natura:
Contributiile in natura au vizat donatiile de stupi: stup complet 10 rame stationar cu manere metal si fund antivarroa, masca apicola cu tull, dalta apicola tip S, cleste pentru extras rame, afumator inox diametru 100 mm cu aparatoare sarma, ondulator pentru sarma, furculita descapacit, tava de descapacit 600 x 400 x 180, faguri artificiali, familii de albine. La finalul proiectului, apicultorii au primit cate doua lazi. Am dotat Cooperativa Agricola si Magazinul Apicol cu cantar 300kg si 30 kg, congelator, maturator miere de 100L si 50L, vitrina frigorifica. “Am primit cinci stupid de albline. Acum am 25 de stupi, am accesat fonduri europene mi-am retras dosar de asistat social de la primarie si acum sunt contribuabil. Imi doresc sa iau doua copii ca asistent maternal”, beneficiar Zmau Dorinel.

 
Evaluare
Obstacole majore intampinate:
Apicultorii nu intelegeau importanta constituirii Cooperativei Agricole, din cauza menatlitatii invhechite si a experientelor anterioare neplacute legate de obligativitatea constituirii in forme asociative inainte de 1989. Participand la sesiuni de informare, apicultorii au invatat despre avantajele unei cooperative agricole: posibilitatea de a colecta si a vinde en-gros mierea produsa de apicultori, infiintarea Magazinului Apicol, posibilitatea de a achizitiona echipamente si medicamente la pret de producator si fara costuri de transport. La inceput apicultorii nu au primit decontarea banilor pentru lazi, medicamente si familii de albine prin Planul National Apicol din cauza documentatiei stufoase si birocratice. La finalul proiectului, apicultorii au invatat toate regulile pentru decontarea achizitiilor si au primit platile solicitate.

Lectii invatate: 
Proiectul a avut ca scop dezvoltarea economica a comunitatilor in care s-a implementat, fiind adresat familiilor care dispun de conditii minime pentru ingrijirea si dezvoltarea lor. O singura familie din cele 100 de familii beneficiare nu intrunea posibilitatea economica de a le intretine: achizitionarea hranei pentru iernat si tratamentul obligatoriu pentru albine. Familia este extrem de vulnerabila, are sapte copiii si supravietuieste din ajutorul social si alocatie. Apicultorii au sprijinit familia cu bani pentru tratament medical, haine si rechizite si o capra cu lapte pentru hrana copiilor. Familia a ramas cu doar doi stupi pe care i-a dat spre ingrijire unei alte familii pe timp de iarna; vara ii populeaza pentru a avea miere pentru consum. Astfel, s-a demonstrat ca acest proiect nu se adreseaza familiilor foarte sarace.
 
Calitatile proiectului:
Cei 100 de apicultori nu au ramas la stadiul de mici intreprinzatori individuali ci s-au reunit in Asociatia Apicola Negresti, se intalnesc periodic, fac schimb de informatii si se sprijina reciproc pentru a creste productia de miere de albine. Sustenabilitatea proiectului nu este demonstrata doar prin inmultirea stupilor cu peste 100%, dar si prin faptul ca 60 de apicultori au donat din stupii obtinuti si s-au angajat sa spijine alte familii din comunitate sa devina apicultori. In egala masura, apicultorii au demonstrat spirit civic si altruist: au donat stupi pentru Centrul Scolar de Educaţie Incluziva din Negresti si au ajutat un copil sa primeasca tratament medical corespunzator. In plus, apicultorii au fost incurajati sa atraga fonduri prin Planul National de Dezvoltare Rurala, prin Grupul de Actiune Locala si Planul National Apicol. Şapte apicultori au atras 52.500 Euro prin fonduri europene, accesând măsura 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”.
 
Argumentarea inscrierii in cadrul sectiunii IMPACT
Evaluarea realizata la finalul proiectului ne demonstreaza ca familiile au dobandit venituri mai mari si au avut o hrana mai sanatoasa pentru copii. Donatia de pachete tehnologice din primul an de proiect a fost înmultita de catre beneficiarii de la 500 de stupi la 1330 de stupi, insemnând o crestere de 160%. Evaluarea proiectului releva o crestere la nivelul veniturilor de la 32% la 41% si la nivelul productiei agricole de la 21% la 36%. Inainte de implementarea proiectului, beneficiarii care aveau un surplus de produse agricole in gospodrie, obisnuiau sa vanda la preturi mici. Fermierii se simteau obligati sa vanda pentru ca nu stiau sa negocieze si sa isi prezinte calitatile produsului. Acum, in urma cursurilor de economie, management si marketing apicol, 32% dintre beneficiari au crescut procentul veniturilor din vanzarea produselor apicole. Evaluarea a mai demonstrat ca investitia in consolidarea relatiilor dintre apicultori si partenerii din lantul valoric este un factor esential pentru a asigura sustenabilitatea proiectului. Desi proiectul implementat de Fundatia World Vision Romania s-a incheiat, prin Asociatia Apicola si Cooperativa Agricola, apicultorii se afla in bune relatii cu furnizorii, procesatorii, cumparatori si exportatorii din lantul valoric. In plus, se asigura ca stupii inmultiti sunt inregistrati si crotaliati la Oficiul Judetean de Reproductie si Ameliorare a Animalelor, prin Presedintele Asociatiei Apicole.
 
Comunicare
1. Daca proiectul a beneficiat de un plan de comunicare, descrieti-l succint:
Rezultatele au fost comunicate prin intermediul unui film realizat de Fundatia World Vision Romania. 
Au fost realizate numeroase stiri de promovare. Europa FM,  România LiberăTVR (Partea a II a, min 5:18). In anul 2014 am lansat un alt proiect apicol in cadrul aceluiasi program de dezvoltare comunitara Vaslui 2 si am prezentat povesti de succes din cadrul Proiectului Apicol aflat in curs de finalizare.
 
Web site proiect: www.worldvision.ro
 
***
Despre Organizator
World Vision este o fundatie creștina, care desfasoară programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitati bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, în scopul depasirii sarăciei şi nedreptatii. Inspirati de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.