Pe 3 noiembrie populatia oraselor Bacau, Galati, Pitesti, Craiova, Timisoara, Cluj, Sibiu, Bucuresti va putea depozita aparatele electrice si electronice uzate in fata domiciliului pentru a fi colectate de primarie si duse la centrele speciale de colectare. Aceasta este o companie nationala organizata de ministerul Mediului.

Romania trebuie sa colecteze pana la sfarsitul anului 3 kg pe cap de locuitor de deseuri de echipamente electrice si electronice pentru a se conforma angajamentelor asumate in cadrul Uniunii Europene. Ministerul Mediului doreste ca prin aceasta campanie sa constientizeze populatia asupra colectarii deseurilor electrice si electronice in centre special amenajate.

Campania din 3 noiembrie va antrena primariile (orasele cu peste 100.000 locuitori, orasele cu peste 20.000 locuitori si cele 6 sectoare al municipiului Bucuresti), firmele de salubritate, organizatiile colective ECOTIC, RoRec si RECOLAMP, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Ce aruncam in fata blocului pe 3 noiembrie?

- Deseuri de echipamente electrice si electronice de mari dimensiuni: frigidere, congelatoare, masini de spalat, alte echipamente voluminoase
- Deseuri de echipamente electrice si electronice de mici dimensiuni:elevizoare, computere, aparatura audio/video, aparatura de bucatarie, telefoane mobile
- Surse de iluminat: tuburi fluorescente tip neon, "becuri economice", surse de iluminat cu descarcare in gaz

Populatia va depozita aceste deseuri in fata blocului sau a casei in ziua de 3 noiembrie 2007, urmand ca primariile, prin agentii de salubritate (sau companii private care au contract cu primariile) sa le colecteze si sa le transporte la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE, iar producatorii le vor prelua de la aceste puncte municipale sau judetene pana la firmele de tratare/reciclare.

Pe adresa : http://www.mmediu.ro/home/DEEE/index.html gasiti toate centrele de colectare pentru aparate electrice si electronice din Romania.

Minsiterul Mediului si Dezvoltarii Durabile