Reprezentantii nationali ai mediului de afaceri, ai sindicatelor si ONG-urilor reprezinta cheia aducerii politicii europene in atentia cetatenilor, a fost concluzia conferintei "Cum sa interactionam cu capitalele europene?", organizata de EurActiv Bruxelles, pe 8 noiembrie. Comisarii Meglena Kuneva si Leonard Orban, precum si alti europarlamentari, au pledat pentru o comunicare mai descentralizata in vederea recastigarii increderii cetatenilor in UE.

In vederea provocarilor mondiale pe care UE le are de infruntat in prezent, cooperarea dintre statele membre, stakeholder-i si cetateni, ca si comunicarea eficienta sunt acum mai importante ca niciodata, a apreciat in fata participantilor la conferinta Comisarul pentru Multilingvism Leonard Orban.
In discursului sau el a precizat: „Sa fim sinceri: institutiile europene, media si politicienii nu pot reusi singuri. Companiile, sindicatele sau alti stakeholder-i contribuie in egala masura la procesul decizional, dar si la inter-comunicarea lor”.

Comisarul pentru Protectia Consumatorilor Meglena Kuneva a subliniat importanta includerii stakeholder-ilor competenti. „Un dialog continuu cu si intre capitalele europene constituie un element crucial in realizarea adeziunii comune si a planurilor noastre de stabilitate institutionala si prosperitate a cetatenilor”, a declarat Kuneva. Ea a mai adaugat ca „Interactiunea cu capitalele europene reprezinta o preocupare de baza a acestui colegiu de comisari”.

In deschiderea conferintei, fondatorul si editorul EurActiv, Christophe Leclercq, a sustinut ca „principalul nostru mesaj este descentralizarea radicala a comunicarii europene din motive de ordin politic si de organizare a media”. El a mai mentionat ca „Bruxelles”-ul inca se mai preocupa de chestiuni ale Tratatului, in timp ce mai sunt doar putine oportunitati pentru pregatirea urmatoarelor alegeri europene din 2009.

“Comunicarea nu este doar trimiterea de informatii si este mai mult decat sa iti faci prieteni care te sustin in ceea ce spui. Comunicarea este, in primul rand, aptitudinea de a asculta care este nevoia oamenilor si apoi sa explici cum poti tu sa ii ajuti. Aceasta este, in opinia mea, problema comunicarii in Europa. Liderii nostrii ne trimit mesajele lor si incearca apoi sa ii faca pe oameni sa sprijine politicile si ideile lor, dar astept sa apara cineva care sa asculte ce nevoi reale au cu adevarat oamenii din Europa", a spus Dan Luca, Director Relatii Externe al EurActiv Bruxelles si Directorul conferintei “Cum sa interactionam cu capitalele europene?”.

Datele statistice cu privire la opinia publica, prezentate de Pascal Chelala, director general al TNS opinion, arata ca uneori exista o mare prapastie intre ceea ce cred cetatenii si masurile pe care le iau reprezentantii lor alesi. Expertul in sondaje a citat exemplul reactiilor liderilor europeni cu privire la razboiul din Irak, adaugand ca aceasta arata ca „este foarte necesara o politica europeana de comunicare din sfera politica catre cetateni”.

„Prapastia dintre UE si cetatenii sai este recunoscuta, la fel si necesitatea reala de a duce Europa dincolo de institutiile ei catre cetateni”, a declarat europarlamentarul si membrul slovac a grupului EPP-ED, Miroslav Mikolasik. Acesta a adaugat ca „Este de dorit ca legislatia, directivele si politicile europene sa fie traduse in limba simpla si pe intelesul apropiat cetatenilor europeni”.

Europarlamentarul liberal Sophie In’t Veld a expus un punct de vedere mai diferit, afirmand ca cetatenii nu trebuie tratati ca „animale” carora li se servesc informatii din partea UE, „pentru a-i tine in tacere si pentru a nu o lua razna”. „Nu este vorba numai de a le explica. Nu trebuie sa cadem in capcana ideii echivalentei dintre comunicare, pe de o parte, informare si explicare, pe de alta. Pentru ca cetatenii sa devina responsabili, trebuie sa ne asumam acest dialog la modul serios”.

Referitor la „tapul ispasitor de la Bruxelles”, europarlamentarul verde Jean Lambert ii deplange pe politicienii nationali: „Daca este o idee buna, atunci le apartine – daca nu este una buna, atunci vine sigur de la Bruxelles”. Ea asprijinit miscarea de descentralizare a comunicarii europene, afirmand importanta „accesului la informatiile centrale si documentele cheie la un singur nivel important”, cu posibilitatea de urmarire a surselor. Ea a mai comentat emergenta crescanda a blog-urilor si a facut apel la utilizarea responsabila a acestor platforme.

Intr-o nota mai critica, europarlamentarul britanic si membru al grupului pentru Independenta/Democratie, Nigel Farage, a declarat ca „UE s-a 'vandut' dificil avand in vedere ca nu a putut face fata provocarilor globalizarii”. In schimb, el a insistat ca UE sa-si asculte cu atentie cetatenii si sa accepte verdictul negativ asupra proiectului de Constitutie UE, respins de alegatorii din Franta si Olanda in 2005. El a sustinut ca Tratatul de Reforma, care reia in mare parte prevederile Constitutiei, trebuie supus unui vot public.

Reprezentantii media au sustinut rezultatele unui Sondaj Media, care a aratat ca sursele online sunt din ce in ce mai importante pentru jurnalistii care se concentreaza asupra afacerilor europene. Quentin Dickinson de la Radio France International doreste o mai buna pregatire a jurnalistilor in politici europene care sa se realizeze cu sprijinul UE.