Biroul Europa Creativă România organizează la București, în 5 și 6 decembrie 2017, prima ediție a Forumului resurselor pentru organizații culturale, cu tema „Dezvoltarea proiectelor: bune practici Europa Creativă și surse de finanțare nerambursabilă”. 
 
Profesioniștii din sectoarele culturale și creative sunt invitați să afle detalii despre proiectele de cooperare sprijinite de Europa Creativă – Subprogramul Cultura direct de la operatorii români implicați, dar și informații relevante despre o paletă amplă de finanțări europene și naționale disponibile pentru organizațiile lor.
 
În cursul zilei de 5 decembrie, reprezentanții a șase organizații culturale din România vor vorbi despre experiența lor în implementarea proiectelor, despre avantajele cooperării și ale parteneriatului cu dimensiune europeană, beneficiile organizației și ale echipei de proiect în urma derulării proiectului, rezultatele obținute și lecțiile învățate. Participanții interesați să acceseze această finanțare vor avea ocazia să adreseze întrebări și să beneficieze de sfaturi practice privind managementul unui proiect de cooperare culturală Europa Creativă.
 
Trei lideri de proiect și trei parteneri în acțiuni de cooperare cu mai multe țări europene își vor prezenta proiectele, diferite ca amploare, structură a parteneriatului și arii tematice vizate (patrimoniu cultural, artele spectacolului, literatură, carte și lectură).
 
Organizațiile invitate sunt:
Fundația Transylvania Trust (Cluj-Napoca) –­ liderul proiectului „ARTEC – Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary”;
Muzeul Național al Țăranului Român (București) – liderul proiectului „Cu Tenda – Stories, Images and Sounds on the Move [Living Memory of Southeastern Europe]”;
Teatrul Dramatic George Ciprian (Buzău) – liderul proiectului „Tele-Encounters”;
Biblioteca Județeană Antim Ivireanu (Râmnicu Vâlcea) – partener în proiectul „Turn on Literature”;
Asociația Editorilor din România (București) – partener în proiectele „Strategies to a European Written Culture Preservation through Publishers Cooperation from Lesser Used Languages” și „European Bookfairs' Network”;
Teatrul Odeon (București) – partener în proiectele „Fabulamundi. Playwriting Europe - Crossing generations” și „Fabulamundi. Playwriting Europe: Beyond borders?”.

În 6 decembrie vor lua cuvântul reprezentanții unor programe de finanțare nerambursabilă de la nivel european sau național, precum: Europa Creativă 2014-2020 (proiecte de cooperare culturală), Erasmus+ (educație, formare și tineret), Orizont 2020, Granturile SEE și norvegiene 2014-2021 (cercetare și inovare), Europa pentru Cetățeni 2014-2020 (cetățenie europeană activă), Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 (cooperare culturală în regiunea Dunării), COSME* (competitivitate, antreprenoriat, IMM-uri), AFCN* (proiecte culturale la nivel național). * de confirmat
 
Prezentările din cursul celei de-a doua zile sunt menite să sprijine profesioniștii din sectoarele culturale și creative în procesul de identificare și atragere a unor resurse financiare complementare sau alternative pentru dezvoltarea proiectelor culturale sau interdisciplinare ale organizației lor sau, în unele cazuri, pentru modelele de afaceri, management și creație pe care le propun.
 
Evenimentul organizat de Biroul Europa Creativă România își propune să ofere resurse utile și să contribuie la creșterea capacității operatorilor naționali de a dezvolta idei de proiecte viabile și sustenabile, atât prin recomandări aplicate și exemple de bune practici prezentate direct de către organizațiile beneficiare de fonduri Europa Creativă – Cultura, cât și prin prezentarea multitudinii de finanțări care pot fi utilizate pentru o dezvoltare organizațională strategică, inclusiv în dialog cu domenii de activitate conexe (educație, cercetare și inovare, cetățenie europeană, business etc.).
 
Agenda evenimentului și detalii despre locul desfășurării vor fi disponibile în curând.
 
Participarea este gratuită, însă locurile sunt limitate (100 de persoane). Vă invităm să vă rezervați un loc înregistrându-vă aici, până cel târziu în data de 28 noiembrie a.c., ora 16:00. Numai persoanele care s-au înscris în prealabil vor putea participa.