Hackathonul CASSINI, un proiect creat la inițiativa Comisiei Europene pentru a sprijini antreprenorii, start-upurile și IMM-urile din industria spațială, se va concentra anul acesta pe soluții inovatoare pentru ajutor umanitar în trei arii: dezvoltarea durabilă a infrastructurii, consolidarea securității alimentare și a accesului la apă potabilă și înțelegerea și prognozarea migrației forțate. Evenimentul va avea loc în weekendul 3-5 noiembrie la Cluj-Napoca.

 

Înscrierile pentru cel de-al șaselea hackathon CASSINI se pot face până pe 26 octombrie la acest link https://www.cassini.eu/romania.

 

Hackatonul CASSINI reprezintă o oportunitate de a dezvolta idei pe baza datelor din spațiu, inclusiv imagini din satelit și servicii de poziționare. Astfel, ediția din acest an este pentru cei interesați de tehnologiile spațiale, de dezvoltarea internațională și de activitățile umanitare.

 

În cadrul evenimentului, participantii vor primi acces la datele și semnalele din spațiu ale UE pentru a crea soluții axate pe trei teme:

 

  1. Dezvoltarea durabilă a infrastructurii - participanții pot propune soluții care să sprijine dezvoltarea energiei regenerabile, a transportului și a mobilității sau a infrastructurii de conectivitate;
  2. Securitatea alimentară a accesului la apă potabilă - participanții pot să exploreze modul în care tehnologiile spațiale pot fi mai bine pregătite pentru crizele umanitare și pot gestiona mai eficient resursele prețioase;
  3. Înțelegerea și prognozarea migrației forțate - participanții pot propune soluții care sa gestioneze logistica, resursele și transportul în vremuri dificilecare și pot ajuta autoritățile să prevadă mișcările populației din zonele vulnerabile.

 

„Această ediție a hackathonului CASSINI se remarcă prin oportunitatea de a valorifica potențialul datelor și informațiilor spațiale ale UE în abordarea unor provocări mondiale. Programul spațial al UE și proiectele sale emblematice Copernicus, Galileo și EGNOS oferă o multitudine de date care pot fi utilizate pentru dezvoltarea internațională și ajutorul umanitar, sprijinind sarcini precum dezvoltarea infrastructurii, consolidarea securității alimentare, asigurarea accesului la apă potabilă și planificarea eforturilor umanitare. Într-o lume în care consecințele profunde ale schimbărilor climatice și ale conflictelor globale sunt resimțite din plin, tema centrală a celui de-al șaselea hackathon CASSINI are o importanță majoră și așteptăm cu nerăbdare următorul val de soluții care vor apărea în cadrul acestui hackathon”, spune Stefan Schneider, responsabil cu antreprenoriatul în domeniul spațiului  la EUSPA.

 

Noi credem ca esența dezvoltărilor tehnologice este de a ajuta, de a ne face viața mai ușoară, fie că vorbim despre viața de la zi de la birou, de acasă, iar uneori chiar acolo unde există mari dificultăți - în zone de conflict, de dezastre naturale sau cu probleme medicale. Tehnologia trebuie să fie de ajutor medicilor, angajaților din ONG-uri, specialiștilor în securitate, biologilor, profesorilor. Tehnologia trebuie să fie din ce în ce mai accesibilă și tot mai orientată spre a rezolva probleme mari ale lumii, a declarat Tudor Pasc, Incubation Director ROTSA.

 

CASSINI este o inițiativă a Comisiei Europene de sprijinire a antreprenorilor, start-upurilor și IMM-urilor din industria spațială în perioada 2021-2027. Inițiativa este deschisă tuturor domeniilor programului spațial al UE și acoperă atât partea din upstream (de exemplu, nanosateliți, lansatoare etc.), cât și partea din downstream (de exemplu, produse/servicii activate de datele spațiale etc.). CASSINI include un fond de seed și de dezvoltare de un miliard de euro, hackatoane, mentorat, premii, un accelerator de afaceri, parteneriate și matchmaking.

 

Hackathonul CASSINI este organizat de Romanian Tech Startups Association (ROTSA), o organizație nonprofit care își propune să promoveze, să sprijine și să reprezinte interesele start-upurilor de tehnologie din România. ROTSA organizează începând din 2016 hackathonul NASA International Space Apps Challenge împreună cu parteneri precum Techcelerator, Google for Startups, DiFine PR, Agenția Spațială Română.