Presedintele Traian Basescu a sustinut duminica, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa in legatura cu situatia cetatenilor romani care traiesc in Italia. Gestul sefului statului survine unei alte declaratii facute, tot duminica dupa-amiaza, de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a anuntat masurile stabilite de Guvern pentru protejarea romanilor din aceasta tara.

Traian Basescu condamna crimele si violenta si critica activitatea ambasadelor si consulatelor Romaniei


Presedintele Basescu a criticat activitatea ambasadelor si consulatelor Romaniei in strainatate, apreciind ca acestea stiu prea putin despre situatia cetatenilor care muncesc in afara granitelor tarii.

"Romanii din Italia nu se simt protejati", a avertizat Basescu. "Ca sef al statului, condamn orice crima a unui cetatean roman. Astfel de gesturi nu ii caracterizeaza pe romani", referindu-se la crima recenta din Italia, savarsita de un cetatean roman, de etnie roma.

"Ca sef al statului roman condamn orice acte de violenta impotriva cetatenilor romani, ca si orice discutii care duc la nerespectarea drepturilor civile ale acestora, oriunde s-ar afla, pe teritoriul Uniunii Europene. Relatia dintre romani si italieni este cu totul alta decat cea care transpare din declaratiile diferitilor oameni politici. Mentinerea bunelor relatii revine ambelor parti!", a mai spus Traian Basescu.

Tariceanu: fenomenul infractional e legat de grupuri neintegrate social

Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat ingrijorat de actele de violenta din ultima vreme indreptate impotriva cetatenilor romani care locuiesc in Italia.

"99 la suta din romanii care munesc in Italia s-au integrat, sunt apreciati. Dar acesti infractori pun in pericol viata si existenta lor, pentru ca ati vazut ce se intampla in ultimele zile, cu atitudinile anti-romanesti", a declarat premierul.

El a adaugat:"Fenomenul infractional este legat de grupuri care nu sunt integrate social, care nu au locuri de munca, si vom cere autoritatilor italiene sa elaboreze un program care sa le permita integrarea sociala."

Totodata, primul ministru Calin Popescu Tariceanu a cerut cabinetului sau sa colaboreze cu autoritatile de la Roma.

In acest sens, premierul s-a intalnit duminica cu ministrul de interne, cu cel de externe si cu cel al justitiei pentru a gasi modalitatile cele mai eficiente prin care situatia din Italia sa fie rezolvata cat mai rapid.

Romania va sesiza Comisia Europeana

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a cerut Ministerului de Externe sa sesizeze Comisia Europeana in privinta noii legislatii italiene privitoare la imigranti, dar si a necesitatii unui proiect la nivel european referitor la incluziunea sociala a romilor. "Problema romilor nu este doar a Romaniei. Trebuie tratata la nivel european".

Seful statului a mai precizat ca a solicitat, de asemenea, deschiderea de noi consulate in Italia.

"Romanii din strainatate nu au nici un motiv de rusine, pentru ca sustinem pedepsirea oricarui infractor, dar nu vom fi de acord cu umilirea a milioane de romani, pentru ca asa da bine in campanie!", a mai spus Traian Basescu.

Extremistii italieni ii someaza pe romani

Mai multe sute de italieni (in mare parte apartinand gruparii neofasciste "Fuertza Nueva") au protestat duminica seara, la Roma, impotriva imigrantilor romani. Acestia au scandat lozinci impotriva romanilor si le-au dat acestora un termen de 10 zile pentru a parasi orasul amenintand ca in caz contrar vor trece la represiuni.

Reactia Comisiei Europene: Este prematur sa ne pronuntam asupra decretului italian

Comisia Europeana apreciaza ca este inca prematur sa aiba o opinie argumentata in legatura cu decretul-lege adoptat miercuri de guvernul italian, a declarat Ricardo Mosca, ofiter de presa la Directoratul pentru Justitie, Libertati Civile si Securitate al Comisiei Europene, citat de NewsIn.

Responsabilul european a invocat totusi un articol dintr-o Directiva europeana care prevede posibilitatea ca statele membre sa restranga libertatea de miscare si rezidenta a cetatenilor Uniunii, pe motive care tin de politica publica, securitate publica sau sanatate publica.

Imposibilitatea de a se sustine financiar este, de asemenea, un motiv de trimitere a cetatenilor comunitari in tarile lor de origine, a precizat Ricardo Mosca.