Justice Initiative, alături de organizații care luptă pentru protecția copiilor, au depus ieri o petiție la Parlamentul European, într-un eveniment găzduit de deputații europeni Hilde Vautmans și Catharina Rinzema și la care au participat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska.

 

Petiția cere Uniunii Europene să adopte măsuri de protecție a copiilor împotriva abuzurilor sexuale în mediul online. În 2022, au existat 32 de milioane de raportări de suspiciuni de exploatare sexuală online a copiilor, dintre care peste 1,5 milioane în UE, iar în mod alarmant, Europa a devenit punctul central pentru distribuția și comerțul cu imagini care prezintă conținut sexual. Acest lucru trebuie să se schimbe, iar legislația propusă de Uniunea Europeană are puterea de a face acest lucru.

 

Peste o jumătate de milion de cetățeni cer o legislație puternică

Pentru a demonstra sprijinul publicului din Uniunea Europeană, supraviețuitori din toate țările UE și 40 de organizații partenere care luptă pentru drepturile copilului, conduse de Justice Initiative, un program al Fundației Guido Fluri, au lansat această petiție la nivel european. În ultimele șase luni, organizațiile au reușit să strângă semnături din toate țările membre ale UE - din Spania până în Germania, din Grecia până în România, din Finlanda până în Suedia și multe altele.

Cu peste 540.000 de semnături, petiția arată că majoritatea cetățenilor doresc de urgență un sprijin sporit pentru supraviețuitori și o protecție sporită a copiilor împotriva abuzurilor sexuale, în special în mediul online. Acest lucru este în concordanță cu sondaje recente la nivelul UE, cum ar fi Eurobarometrul și sondajul realizat de ECPAT-NSPCC, care au ajuns la rezultate similare: o majoritate covârșitoare a cetățenilor sprijină legislația pentru prevenirea, detectarea și raportarea abuzurilor sexuale asupra copiilor online.

Hilde Vaultmans, membră a Parlamentului European și copreședinte al Intergrupului pentru drepturile copilului, a afirmat ieri: "Sute de mii de persoane, inclusiv supraviețuitori și grupuri de protecție a copilului, au semnat petiția. În calitate de reprezentanți ai poporului, am înțeles acest semnal. Avem mandatul de a proteja următoarea generație".

 

Supraviețuitorii și grupurile de protecție a copiilor cer respectarea drepturilor copiilor

Supraviețuitorii, organizațiile de protecție a copilului și cetățenii din întreaga Europă cer ca Uniunea Europeană să adopte o poziție de lider mondial prin adoptarea propunerii pentru o mai bună prevenire și combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Legislația propusă ar impune companiilor să ia măsuri pentru a detecta, raporta și elimina în mod eficient conținutul cu tentă sexuală adresat copiilor.

Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a subliniat: "Acesta este un moment decisiv. Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene decid asupra textului final al propunerii. Vă îndemn să ascultați majoritatea, să ascultați supraviețuitorii și să sprijiniți propunerea mea, pentru a proteja copilul de cea mai gravă crimă imaginabilă."

Inițiatorii petiției sunt îngrijorați de un compromis recent la care a ajuns Parlamentul European, argumentând că acesta ar putea înrăutăți situația deja gravă în ceea ce privește siguranța online a copiilor. Legislația trebuie să acorde prioritate interesului superior al copilului, căutând în același timp un echilibru cu confidențialitatea utilizatorilor, însă plasarea confidențialității utilizatorilor mai presus de toate celelalte drepturi fundamentale, inclusiv de protecția copiilor, trădează valorile UE. După cum a declarat Guido Fluri, președintele Justice Initiative: "Valorile pe care se bazează Europa includ respectul pentru demnitatea umană, libertate și egalitate, statul de drept și respectarea drepturilor omului. De aceea întrebăm: Aceste valori nu se aplică oare pe internet, unde drepturile copiilor sunt încălcate în mod brutal în fiecare zi?".

 

Consiliul UE: Președinția spaniolă caută un compromis care să protejeze copiii

Președinția spaniolă a Consiliului UE se alătură cererii de protecție a copiilor. Ministrul spaniol, Fernando Grande Marlaska, rămâne ferm în căutarea unui compromis viabil: "Suntem puțin mai aproape de atingerea acestui obiectiv, cu un text legislativ aflat în prezent în discuție, și asupra căruia ne îndreptăm toate eforturile. Președinția spaniolă a propus formulări alternative care, fără a renunța la obiectivele finale urmărite de propunerea de regulament, vizează diferitele preocupări exprimate de statele membre în legătură cu posibilul impact asupra unor drepturi precum confidențialitatea comunicațiilor."

Abuzul sexual asupra copiilor pe internet este o problemă globală care transcende granițele, culturile și straturile sociale. În spatele fiecărei statistici reci și sfâșietoare, găsim povești ale unor copii supraviețuitori care au suferit daune fizice, emoționale și psihologice din partea prădătorilor care profită de ușurința cu care își pot accesa victimele prin intermediul internetului.

 

Experții finlandezi în domeniul protecției copilului sunt în favoarea legii în forma propusă inițial

Suojellaan Lapsia - Protect Children, un ONG finlandez care lucrează cu o metodă bazată pe cercetare, pentru a pune capăt tuturor formelor de violență sexuală împotriva copiilor, a publicat recent concluziile preliminare ale unei noi cercetări privind infractorii care utilizează materiale de abuz sexual asupra copiilor (CSAM). Constatările sugerează o prevalență alarmantă a CSAM (imagini sau videoclipuri cu copii implicați în activitate sexuală explicită) la suprafață pe web, inclusiv pe platformele de socializare, mesagerie instantanee și platformele pornografice. Cercetările organizației arată că autorii care vizualizează CSAM sunt mai predispuși să caute după aceea contactul direct cu un copil. 70% au încercat să facă acest lucru prin intermediul unei aplicații de social media sau de mesagerie.

"Cercetările noastre științifice arată în mod clar că utilizarea CSAM duce la un risc crescut de comitere a altor infracțiuni de violență sexuală împotriva copiilor. Trebuie să acționăm acum cu schimbări legislative solide pentru a opri răspândirea CSAM online și pentru a ne menține copiii în siguranță", declară Nina Vaaranen-Valkonen, director executiv și specialist principal al Suojellaan Lapsia - Protect Children. Matilda Sandvik, șefa departamentului de advocacy al Suojellaan Lapsia - Protect Children, adaugă: "Trebuie să responsabilizăm chiar companiile care oferă servicii prin care copiii cad zilnic victime ale acestor crime oribile. Trebuie să reglementăm mediile online, altfel vom continua să dezamăgim copiii din întreaga lume."

 

România susține inițiativa de modificare a legislației

"Vă mințiți pe voi dacă credeți că victima se poate apăra singură în fața unui abuz, mai ales în contextul în care nu recunoaște abuzatorul și nici metoda prin care este ademenit. Majoritatea copiilor ajung să fie victime din cauza problemelor emoționale, căutând rezolvarea lor în exterior, implicit în spațiul cibernetic.”, spune Andreea Lăcătuș (Ari), o supraviețuitoare româncă.

Copiii sunt vulnerabili și fragili. Este responsabilitatea noastră, a adulților să îi protejăm, chiar și acolo unde ei se simt stăpâni, și anume în lumea digitală” -  Gabriela Lupea, Hub Manager Justice Initiative România (Asociația Phoneo).